Rullgardiner
Säljarna av vårt hus vill gärna ha betalt för rullgardiner/mörkläggningsgardiner i hela huset. Är det praxis eller bör det ingå? Inga persienner finns i huset och inget var avtalat då kontraktet skrevs under.

Elfa hyllsystem
Sen undrar jag om Elfas hyllsystem där man skruvar fast en bärlist och därefter hänger fast allting på en hängskena.
ex)
Bärlist: http://se.elfa.com/site/sv/swe/produkter/classic/hangsystem/barlist
Hängskena: http://se.elfa.com/site/sv/swe/produkter/hangskena

Räknas det som fast eller lös egendom?


Backsystem
Samma fråga kring backsystem - fast egendom som ingår eller lös egendom som säljare/köpare kan ta med sig?
ex)
http://se.elfa.com/site/sv/swe/produkter/classic/backsystem-standard/basprodukter-45#
 
Inte helt solklart skulle jag tro.
normalt sett ingår inte rullgardiner, men det kanske går att hävda då inga persienner finns.
Ett elfa system i källaren/förråd ska man nog anse ingå, men sitter det i övriga bostaden så är det tveksamt.

Det finns en del att googla på, tex http://www.kopahus.se/2009/10/vad-ingar-i-huskopet/
 
Har läst den sidan. Rullgardiner specifikt nämns inte, så det är som du säger inte solklart. Lite snålt kan man tycka eftersom de är kapade till rätt längder och sannolikt inte går att använda någon annanstans.

Gällande ELFA-systemen så är det ju frågan om det verkligen räknas som fast eftersom de ju går att ta loss.

Ingen som sagt att det ska vara lätt och solklart alla gånger :)
 
Vill du ha rullgardinerna så köp dom efter ett lämpligt åldersavdrag (10%/år?)
Som sagt hyllorna beror nog lite på var dom finns.
 
Det som stadigvarande inmonteras i huskroppen blir fastighetstillbehör och ingår vid en försäljning om inte säljaren och köparen i köpekontraktet kommer överens om annat. ELFA-listen är givet att det är fastighetstillbehör. Rullgardinerna beroende på hur de fästs. Fastskruvat så gäller det också dessa.
 
  • Gilla
Joakim Efternamn
  • Laddar…
bjogul skrev:
Det som stadigvarande inmonteras i huskroppen blir fastighetstillbehör och ingår vid en försäljning om inte säljaren och köparen i köpekontraktet kommer överens om annat. ELFA-listen är givet att det är fastighetstillbehör. Rullgardinerna beroende på hur de fästs. Fastskruvat så gäller det också dessa.
Elfa-skenan är definitivt inte ett fastighetstillbehör, det är dock troligt att det är ett byggnadstillbehör om den sitter tex i en klädkammare eller förråd där man kan förvänta sig denna typ av fast utrustning, lite på samma sätt som en hatthylla.
Har man tex skruvat upp ett vitrinskåp på väggen i matrummet så ingår inte skåpet, samma sak gäller tex TV och väggfästet för denna.
 
Att ta betalt fr rullgardiner är definitivt inte praxis. Jag är dock osäker på hur de rent formellt räknas, troligen skall de ingå i köpet.

Jag kan säga att jag skulle aldrig betala för rullgardinerna om säljaren kom och propsade på det.
 
Vad har mäklaren skrivit i fastighetsbeskrivneng?
Står det "rum med bra hyllförvaring." Nämns det något om rullgarder.
Är det fotograferat på ett sådant sätt att man kan anta att det ingår?
 
AnneFi
så tänker jag med. om det tex står något om det i mäklarannonsen så hade jag också förväntat mig att det skulle vara kvar
 
hempularen skrev:
Att ta betalt fr rullgardiner är definitivt inte praxis. Jag är dock osäker på hur de rent formellt räknas, troligen skall de ingå i köpet.
Just det. Detta eftersom de är anbringade till fastigheten och ägnade att stadigvarande nyttjas med den. Därför kan du heller inte ta extra betalt för rullgardinerna.

Nimajneb skrev:
Elfa-skenan är definitivt inte ett fastighetstillbehör, det är dock troligt att det är ett byggnadstillbehör om den sitter tex i en klädkammare eller förråd där man kan förvänta sig denna typ av fast utrustning, lite på samma sätt som en hatthylla..
Och var hade du förutsatt att ELFA-skenan annars sitter? På utsidan ytterdörren? Mina utgångspunkter för bedömning av frågan är JB 2:! och 2:2, och t.ex. Parabolfallet NJA 1997 s 699. Ge gärna en källa som stöder "defintiftivt inte fastighetstillbehör".
 
Själva skenan som är fastskruvad tycker jag ingår i ett husköp, men hyllorna som man ju bara hakar på är mer tveksamt, de går ju lätt att använda i nästa hus.
 
Irriterande småsnålt vid husförsäljning! Jag hade tackat nej och låtit dem skruva ner grejerna och sedan köpt nya. Bara för att. :p
 
Rullgardiner ingår inte om man inte specifikt avtalat om att de ska vara kvar. Lösa garderober (alltså garderober som inte kan anses vara inbyggda) ingår inte heller utan räknas som lös egendom.
Vi hade långa diskussioner om detta med mäklare/köpare vid ett tillfälle och om en garderob kan flyttas på utan att det påverkar väggar, golvet eller lister är det att klassa som lös egendom. Hål i väggen efter ett skensystem räknas inte in som "påverkan"...

Detta efter att mäklaren "forskat" och pratat med bl.a. boverket.

Mvh,
Anders
 
Oklart hur mycket sakrätt man studerat på Boverket. Det rent rättsliga synsättet tycker jag fångas upp väl i dessa två svar. Dock uppfattar jag att Lawline är svar från juris studerande.
http://lawline.se/answers/3864
http://lawline.se/answers/9440

Vidare kan man titta på följande:
http://www.kopahus.se/2009/10/vad-ingar-i-huskopet/
Rullgardiner räknas och för sig inte upp som byggnadstillbehör, men Gardinfästen gör det liksom markiser och persienner.

EDIT: Också villaägarnas info är bra:

http://www.villaagarna.se/Global/Do...ort_fastighet/vad-ingar-i-fastighetskopet.pdf
 
Redigerat:
peternicklas
Låte de plocka sakerna. Ni kanske ändå inte gillar färg eller något annat. Jag hade låtit det sitta kvar om jag varit säljare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.