Vad ni än gör: satsa inte på en kombimaskin som både tvättar och torkar. Vi köpte en för att tvätta strumpor och underkläder när vi flyttade sist. Den maskinen tar enormt med tid för att tvätta och torka klart. Så vi har shoppat lite mer: en Miele tvättmaskin, en Miele torktumlare samt en Wascator 12 kg tvättmaskin. Den sistnämnda är förvisso mest för skitiga hästtäcken men man kan även tvätta annat;).
 
Många bra tips här.

Vår TM klarar 1000 varv men jag har ställt ner den till 800 eftersom jag upptäckte små hål i vissa plagg. Dock oklart om det beror på centrifugen, öppna blixtlås eller annat.

Motverkar inte avfuktare och frånluft varandra?

Garderob nära tvättstugan är bra, ska se om jag kan flytta linnegarderoben åtminstånde.

Alla strumpor i samma färg går emot hustruns livsfilosofi, men så länge som strumporna är väldigt olika går det bra ändå. Det värsta är att ha en massa svarta strumpor som är nästan lika.

kysan skrev:
2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, avfuktare, Paxfläkt och viktigast av allt en sambo...
Sambon är sedan några år uppgraderad till hustru, men det gjorde inget för att förbättra hennes tvättlust :)

Datingtunna för singelstrumpor är bra. Jag har en sådan men

mariatherese skrev:
Hm - är det verkligen arbetsintensivt med torkningen? Hur tänker du då?
Det som är jobbigt är att plocka ur tvätten ur maskinen och hänga upp den.

teamlundver skrev:
Sen måste tvättstugan vara en trevlig plats att vara på så man slipper få ångest när man går in där..
Här finns också en åtgärdspunkt. 2 väggar i gulmålat tegel, 2 i gulmålad eternit, grönt flagmålat betonggolv, massor av fula rör och en och annan silverfisk.

Demmpa skrev:
Gällande 60-graders kläder så är det väldigt dåligt med det. (Nästan) alla affär/klädtillverkare "fegmärker" i stort sett alla kläder.
Vanliga kläder (ej underkläder och andra hygientextiler) räcker oftast att man tvättar i 40 grader.
Barnkläder går ofta att köra i 60. Familjen består av två vuxna, en tvååring och en bebis.

mhg_3 skrev:
kläder som ska tvättas i tvättpåse läggs i det innan den åker ner i tvättkorgen.
Smart. Skall köpa in ett 10-tal tvättpåsar nästa gång jag är på affärn.
 
  • Gilla
kysan
  • Laddar…
  • Gilla
Noseone
  • Laddar…
Har börjat lägga respektive persons strumpor i varsin tvättpåse redan när de läggs i tvättkorgen, sen är det bara att tömma i lådan när det är torrt :)
 
  • Gilla
JAP-Tina och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
Om jag skulle köpa en sån här tvättpåse
pressa-tvattpase-set-om-__0138673_PE298419_S4.JPG
(i storleken 40x50cm)
och sen trycka in 5-10 par strumpor där innan tvätt, skulle strumporna ändå bli rena?

Eller får man bara sätta in en enda strumpa eller några få, för att det ska fungera?

Jag skulle nämligen gärna hålla ordning på mina egna strumpor inför och i tvätten, för att lättare och snabbare sortera upp det sen.

enligt mhg_3's inlägg verkar det fungera...
 
Det beror nog på hur stora/tjocka strumpor man har, mina och barnens får lätt plats i varsin sådan påse (finns några olika storlekar) makens större och tjockare strumpor får delas upp. Samtidigt är hans strumpor inget problem eftersom de är de enda som ibland hamnar utanför påsarna. :)
 
Kul tråd!

Optimera tvätthanteringen är smart. Finns många bra ideér att använda sig av. Vi har ännu inte den optimala tvättstugan (flyttade in i augusti -12) så jag håller på att fundera som mest, därav mängden tips. Jag blir ganska nördig när jag är mitt uppe i ngt :surprised:. Här kommer mina funderingar(vi har 4 flickor under 10 år, så det blir mycket tvätt):

Välj ut en färg/person. Köp endast likadana strumpor/person. Har man fler barn som vi så kan de ärva av varandra, då får de bara en ny färg. Tar även bort problemet med försvunna srtumpor.

Min svägerska köpte ngr expedit hyllor från ikea. Ställde upp i gången utanför tvättstugan (i källaren). Alla barnens kläder sorterades direkt på plats och kunde läggas in i de öppna hyllorna. De slapp en massa bärande och färdig tvätt som låg och väntade. Alltså, klädförvaringen i närheten (i anslutning) till tvättstugan.

Om möjligt, ha tvättstugan på samma plan som den mesta tvätten, typ sovrumsplanet.

Luftavfuktare!

Möjlighet att hänga mycket tvätt på en gång. Man vill inte behöva vänta med att tvätta nästa maskin för att man måste vänta på den hängande tvätten.

Så länge det finns tvätt, tvätta. När man ändå är i tvättstugan för att hänga upp eller ta ur torktumlare, lägg i en ny.

När vi fick barn nr 3 bestämde jag mig för att inte hänga ut tvätt på tork på sommarhalvåret. Det krånglade till för mycket, man måste ha koll på vädret, vränga tvätten ut och in (solblekt annars), komma ihåg att ta in tvätten innan daggen kommer på kvällen mm. Jag betalar hellre extra för den extra smidigheten...

TORKTUMLARE!

Torkskåp. nej tack. Rymmer för lite tvätt. bättre med luftavfuktare och tvättlinor där man dessutom kan få plats med överkast eller mattor.

Rymlig tvättmaskin som beräknar mängden tvätt så man inte alltid måste fylla den helt.

Mer ergonomisk placering av TM och TT.

Jag har 7 tvättkorgar (inte jättestora) i tvättstugan. 1 för varje kategori:
vit 60
vit 40
mörk 60
mörk 40
rödaktigt 40
fintvätt 30 (ull mm)
klorin (med alla barn behövs en kategori för fläckborttagning)
Detta har gjort att det inte ligger ngr enstaka plagg på bänken eller ngn annanstans, allt har en egen plats.

Köp flera förp med tvätt- och sköljmedel på en gång så det alltid finns hemma. Riktigt störigt när ngt tagit slut och man absolut måste tvätta just nu.

Köp i största möjliga mån barnkläder som går att tvätta i 60 grader, sparar man mycket pengar på eftersom kläderna kan hållas fläckfria längre.

I tvättkorgen utanför tvättstugan (vår står i hallen på övervåningen) där kläderna samlas innan de bärs ner och sorteras upp, är det bra med en fläckborttagningsspray. Spraya direkt på fläckarna, man vet inte när det kommer tvättas.

Jag har 4 rektangulära mangelkorgar. En för mig och maken, en för de äldsta barnen, en för de yngsta och en för lakan och liknande. När jag viker tvätten läggs den direkt i korgen, enkelt.

Tvätta wettexdukar i 60 grader och använd sköljmedel så håller de längre, utan sköljmedel smulas de lättare sönder.

Det var nog allt.. För denna gång.
 
Gillade flödesschemat! ;-) Med fem barn blir det en heeel del tvätt, så för att inte vika bort våra liv har vi helt enkelt delegerat så alla får vika sin egen tvätt ifall man vill ha vecko-/månadspeng (och bära in den till badrummets tvättkorg ifall man vill ha den tvättad). I badrummet har alla en varsin trådback, där de rena kläderna läggs. Handdukar o lakan viks direkt från torktumlaren. Skjortor, blusar etc hängs upp på galge och hängs in i garderoben när de är torra = ingen strykning :) ...och - som sagt - storpack med svarta strumpor har minskat strumpsorteringseländet rejält ;-)
 
  • Gilla
Granngubben
  • Laddar…
Akahigi
Förtvätta vissa kläder som t.ex. skjortor genom att blöta krage, armhåla och manschetter och sedan tvåla in dem där med en tvättvål, typ Colgate Octagon. Rulla ihop till en liten boll och lägg i plastpåse över natten, tvätta kallt=väldigt rent och grejerna håller längre. Detsamma gäller fläckade kläder.
 
Kul tråd men ack så nördig ;)
Höj upp maskinerna 30 cm och spara era ryggar samt sortera er tvätt i olika "fraktioner" t.ex. i IKEAs tvättkorgar som kostar en spottstyver!!
 
Om man har värmepumpstumlare, kan man inte tumla ALLA kläder då utan risk för krympning/slitage??

Det måste ju underlätta mycket om man har dåligt med upphängningsyta??
 
Själv så sätter jag ihop mina strumpor innan tvätt, det är ju delen som sitter på på foten och inte smalbenet som blir smutsigt och luktar illa så de blir fortfarande rena.
 
Clips för att hålla samman strumpor funkar det bra?
Tänker mig att det skramlar och slår i tvättmaskin och torktumlare.

5.jpg
LaundrySockClips.jpg
 
Mikael_L skrev:
Om jag skulle köpa en sån här tvättpåse
[bild]
(i storleken 40x50cm)
och sen trycka in 5-10 par strumpor där innan tvätt, skulle strumporna ändå bli rena?

Eller får man bara sätta in en enda strumpa eller några få, för att det ska fungera?

Jag skulle nämligen gärna hålla ordning på mina egna strumpor inför och i tvätten, för att lättare och snabbare sortera upp det sen.

enligt mhg_3's inlägg verkar det fungera...
Satsa på större påsar med större hål: när vi seglar har vi mer det här stuket så kan man tvätta ihop flera stycken:

http://www.sidenselma.se/p-94-ntpse-fr-tvtt.aspx
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.