Hej,

Vi ska göra en tillbyggnad av vårt hus med ett extra vardagsrum som skall användas året runt och där 2 väggar skall glasas in (en som är 3,8m och en som är 2.5m). Under ifrån blir det isolering och gjutenplatta med vattenburen golvvärme och det blir "riktigt" tak med isolering och sen pannor eller plåt på det.

Är det någon som har erfarenhet av Skånska Byggvarors vikpartier för vinterträdgård: http://www.skanskabyggvaror.se/produkter/uterum/natur_v

Enligt deras hemsida har hela partierna ett U-värde på 1.7. Räcker det för att användas till ett rum som kommer användas året runt eller blir det mycket värme som försvinner eller kanske något annat problem?

Tar gärna emot tips på andra fabrikat av glaspartier och varför ni valde just dom för liknande bygge.

Mvh Fredrik
 
Vi ligger i startgroparna för att beställa en vikbar glasvägg. Vi kommer att beställa från http://www.fonstergarden.se/. Detta främst för att golvsockeln är låg. Tror också att U-värdet var bättre (har inte papperna framför mig).

Tyvärr finns inga exempel på deras hemsida. De gav ett mycket gott intryck de gånger som vi har haft kontakt med dem. Den offert vi fick var därtill mycket prisvärd (ca 20% lägre än andra, och ett trevligare bemötade).
 
Ett U-värde på 1,7 för fönster är ganska dåligt för nya fönster. Om två hela väggar kommer att vara helglasade lär det läcka en hel del genom det. Väggen mellan fönstren är normalt mycket bättre isolerad än fönstren själva. Stora glasytor drar mycket energi. Speciellt om de är med lågt U-värde.
 
Det ska finnas 1 u-värde på glaset, och ett på hela partiet.
1,7 på hela partiet används till vinterträdgård (uterum).

Till bostadsyta ska du försöka komma under 1,4 på hela partiet.
Gärna lite mindre.

Många vikdörrar (om det är det du ska ha) hänger. Dvs belastar balken ovan = inte bra. Kontrollera att vikten är på golvet/grunden och att de bara styrs upptill.
Ta ojämt antal för att få gångdörr.
Kontrollera låsen och få dem godkända av ditt försäkringsbolag om det inte är assa. Undvik lås på utsidan (mer säkert)

Kolla i förväg hur partiet levereras. Om det levereras helt så behöver du kran eller 8-10 mann.
 
Hej
Vi har funderingar på att bygga ett nytt uterum som ska vara på långsidan av vårat hus. Våran tanke på material mm är följande vikdörrar wg65 från Willab Garden storlek 4 m breda. Och andra sidan som är ca 5m är skjutfönster med bröstpanel till hälften. Tror det var wg62. Sen är ena väggen mot grannen en helväg som kommer att isoleras. Tak hade vi tänkt 40mm kanalplast från willab med. Golvet blir isolerat med antingen rockwoll eller nåt liknade.
Skulle vilja använda det så mycket som möjligt året runt med nåt värmetillskott kanske.
Tar gärna emot tips och ideer om detta.
 
Waiko - det funger utmärkt för vår/höst och några få tillfällen på vintern med uppvärmning såklart.
Allt hänger också på utetemp.

Är tanken att ha värme på hela vintern eller mestadels är vinterpartier ett måste.

Fundera också på om ni ni behov utav vikdörrar för de är 3ggr så dyra som skjutdörrar.
 
Hej
Tanken är att kunna sitta där så långt som möjligt på säsongen. Och sen när det blir för kallt att då sätta på nån värme som tex gasolkamin den tiden man ska vara där.
Vikpartier är riktigt dyra jämfört med skjutpartier. Men sen är väl oxå vikpartier mera täta mot vind och liknande?
Om man ändå ska isolera golv o vägg ska man ändo inte ta vikpartier? Så att det blir tätare o då varmare? Det är svårt att veta vilken typ man ska ta?
Tacksam för alla svar och tips
 
Vi har ungefär samma tanke fast vi skall ha vårt uppvärmt året runt. Gjutenplatta med vattenburen golvvärme, pann- eller plåttak med isolering under och det är ett L-hus vi har så blir 2 väggar som tillkommer där ena blir ett vikparti som skall kunnas öppnas upp helt och den andra fasta stående fönster med samma höjd som vikpartiet.


Jag har surfat runt en del efter olika vikpartier efter priser och egenskaper, från någon leverantör av glaspartier/fönster fick jag uppgiften att ett u-värde på åtminstonde 1.4 skulle användas i vårt fall då vi skall använda det året runt så det är partier/fönster där omkring jag kollat efter.


Min första tanke var Skånska Byggvarors vikdörrar/fönster då dom låg bäst till i pris men har förstått att dom inte lämpar sig i vårt fall med för högt U-värde (1.7). Dom jag har hittat just nu som verkar vara av intresse för oss är:


Ekstrands U-värde 1.1 med 3-glas och U-värde 1.3 med 2-glas
Willabgarden WG95 - U-värde 1.4
Kronfönster i PVC och U-värde 1.3


Slut summan för oss blir ungefär det samma från dessa.


Tacksam mot mer förslag på vikdörrar med liknande egenskaper och om någon har erfarenhet av någon av dom 3 ovan nämnda tillverkarna.
 
Det stämmer att vikdörrar står emot både regn, vind och kyla betydligt bättre än skjutdörrar.

Ett vikdörrsparti av hög kvalitet klarar av att hålla tätt i tester där man bildar vakum i rummet.
 
Då kanske man ändo ska ta vikpartier så man håller värmen inne lite bättre än med skjutpartier. Willab garden har ju hyfsade priser på sina saker. Vikpartiererna kostar kring 37000 för den delen vi skulle ha. Sen skjutpartier för ca 25000 plus allt annat. Men det slutar ju inte där utan allt annat tillkommer med.
 
Absolut. Vikdörrar är att föredra på många sätt. Bättre isolerat. Större öppning etc.
 
Hej!
Har samma planer som dig att ha vårat uppvärmt året runt. Limträstomme med ryggåstak, gjuten platta med vattenburen golvvärme, pannor- eller plåttak med isolering under.

Har också surfat runt och blir bara snurrigare och mer fundersam vilka partier som vi ska välja. Vad är skillnaden mellan t.ex.
Willabs 9136W VIKDÖRRSPARTI 3-DEL. B 2701-3000 H 1601-2000. WG95 VINTERISOLERGLAS. U-VÄRDE 1,0 på glas 1,4 på hela konstruktionen.
för 36,995:-
och
Skånska Byggvarors Natur V Vit alu 4 dörrar 287,5 x 199 cm - U-Värde 1,7 på hela konstruktionen.
för 16,100:-

Visst det skiljer lite på U-värdet men det är mer än dubbla pengarna. Har det med upphängningen av dörren att göra, täthet, m.m. Eller är det så att man helt enkelt får det man betalar för?

Naturligtvis finns det alternativ därimellan, så det blir inte enklare när man upptäcker fler leverantörer hela tiden och börjar gämföra.:confused:

http://www.halle.se/
http://www.johab.se/
http://www.expodul.se/
http://www.novoroom.se/
http://www.villafonster.se/
http://www.rydsglas.se/
http://www.schueco.com/web/se/
http://inventa-uterum.se/
http://www.santex.se/
Phuu! det finns säkert fler...

Nästa pilsner är att välja leverantör av limträstomme. Är det någon som har bra erfarenheter att delge?

André
 
Som du nämner. Du får det du betalar för. Dvs kvaliteten skiljer sig. Bästa är om man kan åka runt och känna/klämma på de olika partierna.

Glöm heller inte att krav på härdat glas gäller fr 2013.
 
Vilka ställer krav på härdat glas?
 
Nya byggregler för uterum/inglasningar som kom 2012 men med dispans till 2013.

Så det är byggnadskontoret som ger dig bygglov som ska kräva,

* härdat glas (innan var det bara en rekomendation)

* kvalitetsansvarig/besiktningsman som kontrollerar bygget efter byggnation. Ska vara en oberoende från dig själv, hantverkaren och kommunen.

Nu har jag inte alla papper eller en länk dit informationen finns för tillfället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.