Förutom alla det tekniska invändingarna ovan, vilka jag håller med om till 100%, minst, så finns det en allvarlig kommersiell sådan.

Andrahandsvärdet på huset skulle nämligen bli kraftigt lidande. Det är ytterst få köpare som skulle vilja köpa ett hus med en icke-standardiserad elinstallation och betala därefter.

Jag är civilingenjör i elektronik, men aldrig jag skulle köpa något hembygge som jag sedan personligen skulle vara tvungen att underhålla. Även om det eventuellt vore tekniskt intressant, skulle det vara vansinne.

Personligen skulle jag dra av lika mycket på priset som det kostar att göra om elinstallationen till 230 V.
 
Det är fråga om ett extra (24V) system utöver befintligt 230V system. Bl.a för att kunna prova olika LED belysningar utan krångliga installationer.
 
På vilket sätt blir LED testerna så mycket enklare med ett 24V system?
 
Nyfniken skrev:
Hur menar du att en säkring ska hjälpa dig när en armatur har gått sönder?

Och hur sker drivningen? Konstant ström eller konstant spänning?
Med t ex en sån här väljer man konstant ström eller konstant spänning:
http://www.elbutik.se/product.html/jolly-maxi-led-driver?category_id=15224
Kan driva upp till 20 led /50W

Generellt sett för den tillämpning jag beskrev ovan är switchade nätaggregat mer användbara, dvs konstant spänning. (parallellkopplade led matade från en slinga med grov kabel)
 
Redigerat:
Jollyn du länkar till är väl avsedd för primär 110-230 VAC och tillför inte så mycket i ditt lokala DC-nät åtminstone inte om du ska ha låg spänning. Jag förstår vad du är ute efter att göra och kan hålla med dig i vissa delar när det gäller tex LED, men innan det stabiliserats så att man kan köpa lämpliga delar håller jag helt med i det mycke_nu skrev tidigare. Alla (få) kan inte eller är intresserade av att ta över såna här mer udda skapelser, som kan ha tekniska fördelar mm men det är trögrörligt och det kostar på att vara lite pionjär.
 
Kul tankar Gus5. Har själv haft liknande funderingar med 48V. Främst eftersom det är vanligt förekommande och finns gått om enkla DC/DC kretsar för det. Dessutom det som bilindustrin verkar sikta på framöver.

Jag skulle dock vilja se det som en chans att bli av med den sjukt överdimensionerade schuku kontakten för dagens små laster. I vårt hus har jag satt vanliga kontakter uppe och nere i smygarna. Ännu bättre hade varit en liten bajonet/push-pull kontakt med DC. Hade man satt den i mitten i den övre fönstersmygen hade även LED-lamporna kunnat hänga i dem.

Hade man sedan lagt in ett par för kommunikation så hade alla lampor enkelt kunnat styras individuellt. Ännu bättre med en variant på RJ45 med 2 större par för kraften, fast bättre mekanisk formgivning. Då hade vi fått kommunikation och kraft för de flesta burkarna i hemmet i en sladd i alla fall.

I samma veva hade vi kunnat spika igen den felkaktiga vägen med bakåtkompabilitet, E27 gänga och dagens dimrar en gång för alla och satsat nytt med övergången till LED belysning och få till något mer anpassat för 2000 talet och dagens användningen.

Vad det gäller en central AC/DC hade jag gärna sett att varje rum hade en större enhet med skärm för styrning av det mesta i det rummet. 230VAC och ethernet in. Utgångar för 8 uttag för kraft 230VAC, Utgångar för 8-16 slingor / lampor för LED, någon enkel LIN/CAN/RS485 buss med matning för alla sensorer, knappar och liknande. Kanske ett klass-D steg för ljudet i rummet, etc. Inbyggd ethernet switch för uttagen i rummet och möjlighet med inbyggd wifi modul. Hade jag i alla fall tyckt varit smutt.

När jag jobbade på Ericsson hade vi ett större projekt med ett antal av elbolagen i Sverige med syfta att lägga till 12V i alla vägguttag. DC är ju också tämligen poppis och aktuellt i serverhallar just nu. Finns också en hel del EU projekt i den riktningen för bostäder inför 2020.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bygger i betong och 1 till
  • Laddar…
Har ju funnits många projekt i riktningen TL nämner sen flera decennier tillbaka, men det är som sagt oerhört trögt åtminstone hittills. Kanske kan olika ytrre lite mer kraftfulla omständigheter sätta mer fart på det. Med ökad lokal microgenerering, smartgrid, ev elfordon osv ställs helt andra krav för att upprätthålla nätstabilitet osv, då kommer DC in redan i överliggande delar. Problemet är bara att kunna börja någonstans med tanke på den enorma bas som byggts in och ut under 100+ år, men någongång händer det.
 
Nackdelen med att använda högre spänning än 48V:
* Avsevärt större risk för elschock om man råkar vara våt och har otur
* Färre halvledarkomponenter som t.ex integrerad switch-IC finns tillgängliga (max ca 30V)
* Otillåten för badrumsinstallation såsom hermetiskt tillslutna lysdioder i duschen (max 30V)
Alltid en avvägning mellan för- och nackdelar, det går iofs också att kombinera olika systemspänningar beroende på ändamålet.

Hur ser en push-pull kontakt ut? (till skillnad från bajonettkontakt såsom BNC). Har själv funderat på en cirkulär kontakt med elkraft + datasignal. Just för att den är väldigt pålitlig konstruktion som bl.a kan visas av att den används för militära tillämpningar. Det finns dock faktiskt en specifik EU standard för detta, dock kostar standarden med måtten flera tusen kr och ingen verkar tillverka den ;)

Cat.5 är bra men ledarna är begränsade till 0,5 A vilket innebär en max överföring på 100 W om alla 8 ledarna används parallellt och kabeln ligger väl ventilerad. Skulle dock en ledare gå av så får man en "hotspot" utan att veta om det vilket kan innebära fara. Så praktiken blir det 4x 25 W. Så EKK eller liknande är förmodligen bättre då man kan använda 2 ledare för elkraft och 2 för datasignalering. Kanske man bör ta en funderare på jord för avstörning men då går det från SELF till PELV klassifikation.

När det gäller datasignalering finns det några grundläggande val att göra:
* Multidrop eller punkt-till-punkt
* Single-ended eller differentiellt
* Låg bithastighet (t.ex 50 kbit/s) med enkla mottagare t.ex bitbang MCU eller hög (10 Mbit/s) med dedikerade specialchip
* Balanserat protokoll som klarar signaltransformatorer

Tja, dimmersituationen är ett träsk. Först hackar dimmern upp växelspänningen. Därefter försöker elektroniken i lampan lappa ihop det som är kvar för att fungera och därav den ganska höga nedre begränsingen. Dessutom skall den mäta hur pass mycket dimning som behövs. ;)
Som sagt separation av kraft och styrning skulle göra underverk. Alternativ till E27 kan dock bli svårt. Finns t.om kompaktlysrör med E27 sockel för 12V..

Enhet med skärm mm i varje rum lär dra iväg kostnaden. Ethernet ställer också krav som gör enchipslösningar betydligt svårare att åstadkomma. Tänkte mig mer en bus som går runt överallt och styrningar direkt där de används så att ingen extra kabeldragning behövs (i stort sett) än en styrdator för ett helt rum dit kabel måste dras för varje pinal.

Har sett själv att det går att mata vanliga PC maskiner med 340 V DC utan problem. Det där med 12V i uttagen verkar dock vara lite väl "värmande" ;)

Kul med någon som ser möjligheterna :D

@GK100, Skillnaden är väl att nu finns det billig switchteknik med hög effektivitet, mikrokontrollers för styrning också det till låg kostnad och litet utrymme, fler tillämpningar som använder lågspäning, krav på integration, höjda bränslepriser osv.
 
Gus5 skrev:
Hur ser en push-pull kontakt ut?
Kanske skulle skrivit Fischer Circular Push-Pull. http://www.fischerconnectors.com/
Cat.5 är bra men ledarna är begränsade till 0,5 A vilket innebär en max överföring på 100 W om alla 8 ledarna används parallellt och kabeln ligger väl ventilerad.
Jag menade iofs inte just PoE utan en kontakt liknande RJ45 med ett extra par på 0.75-1.5mm2 för kraften. Kanske man kunde nöja sig med 2 par för datatrafiken. Inte så vanligt att en enskild pryl kräver mer än 100Mbps.
När det gäller datasignalering finns det några grundläggande val att göra:
* Multidrop eller punkt-till-punkt
* Single-ended eller differentiellt
* Låg bithastighet (t.ex 50 kbit/s) med enkla mottagare t.ex bitbang MCU eller hög (10 Mbit/s) med dedikerade specialchip
* Balanserat protokoll som klarar signaltransformatorer
Multidrop är för mig självklart. Och vi kan ju använda den inbyggda UARTen i de flesta MCU så behöver vi inte bitbanga. Tror nog en 250kbps skulle räcka gott även för mindre displayer och firmware uppgraderingar ... vilket är vad jag använder.
Tja, dimmersituationen är ett träsk. Först hackar dimmern upp växelspänningen. Därefter försöker elektroniken i lampan lappa ihop det som är kvar för att fungera och därav den ganska höga nedre begränsingen. Dessutom skall den mäta hur pass mycket dimning som behövs. ;)
Som sagt separation av kraft och styrning skulle göra underverk. Alternativ till E27 kan dock bli svårt. Finns t.om kompaktlysrör med E27 sockel för 12V.
Dock. Med införandet av LED finns alla tillfällen att rensa ut i träsket och komma in i 2000-talet. Ser ingen anledning att använda kontaktdon och socklar skapade för 10A och kW för dagens prylar.

Det var en massa bry vid övergången till digital TV också under 1-2 år. Ibland måste man dra ett streck och gå vidare, IMHO.
Enhet med skärm mm i varje rum lär dra iväg kostnaden. Ethernet ställer också krav som gör enchipslösningar betydligt svårare att åstadkomma. Tänkte mig mer en bus som går runt överallt och styrningar direkt där de används så att ingen extra kabeldragning behövs (i stort sett) än en styrdator för ett helt rum dit kabel måste dras för varje pinal.
Tja. Jag sitter just nu (as we speak) och gör en CAD på en inbyggnadsdator baserad på i.MX280 för automation ändamål. Inte speciellt dyr.
Ofta samlar man ändå upp tåtarna i en takdosa, eller signaler i en extra dosa någonstans. Så är mitt IHC/KNX/TLovskog bygge hemma gjort. Varför inte samla ihop det i en intelligent låda och avlasta systemet. Dessutom få möjlighet för styrning av allt på ett ställe, multiroom inbyggt, etc mm. De flesta signaler / aktuatorer sitter ofta ändå i ett och samma rum.
Kul med någon som ser möjligheterna :D
Same same ...
 
TLovskog skrev:
DC är ju också tämligen poppis och aktuellt i serverhallar just nu.
Nja, det är nog på väg ut, Google's superoptimerade servrar matas med vanlig AC för att bli mer energisnåla. http://news.cnet.com/8301-1001_3-10209580-92.html
 
RJ45 är tyvärr en kontakt för telekomm inte Ethernet som använder fysiskt en 8P8C kontakt med viss tab som ej passar i telekom dito. Trådanslutningen är enligt TIA/EIA-568. Detta är en mycket utbredd förväxling ;) Om man ändå är fri att välja kontakt så kanske en cirkulär variant är att föredra? den bör vara rimligt billig och lättillgänglig också. Många lite rejälare kontakter har kanske dock lite sämre högfrekvensegenskaper något som dock inte gör så mycket om man väljer något lugnare bithastighet.

Apropå asynkron kommunikation så ställer den absoluta tidskrav. Om man använder bitbang så kan man sända bitarna bokstavligen bit för bit helt anpassat till vad buskapacitans och störningar medger.

Google:s serverdesign är i linje med ett koncept av centralt DC system med lokal omvandling även om det rör sig endast inom ett moderkort. Samma med elkraften till servrarna. Anledningen till att man använder AC och inte DC där är för att UPS:n själv har förluster. DC som sådant lär däremot vara mer effektivt. Man skulle t.ex kunna spara in PFC kretsen och likriktningen.
 
RJ45 är tyvärr en kontakt för telekomm inte Ethernet som använder fysiskt en 8P8C kontakt med viss tab som ej passar i telekom dito.
Även om jag brukar vara petig med benämningar, så kanske detta var lite väl petigt. RJ45 för merparten av världens befolkning (som överhuvudtaget vet något om nätverk) är just till Ethernet.
Dock, som jag skrev innan en cirkulär bajonet eller push-pull hade varit smidigast. Fischer har även ett par serier med fiber om man vill.
Apropå asynkron kommunikation så ställer den absoluta tidskrav. Om man använder bitbang så kan man sända bitarna bokstavligen bit för bit helt anpassat till vad buskapacitans och störningar medger.
Här hänger jag inte alls med. I så fall kan man ju bara sänka bithastigheten på UARTen, finns fortfarande ingen anledning att bitbanga data. Känns som om vi kanske definierar bitbang olika. För mig är det när man hackar till ett extra serieprotokoll när man a) inte har fler hårdvaru eller b) har ett helt eget protokoll.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitbang

Fast nu blev det väl väldigt OT.
 
mycke_nu skrev:
Nja, det är nog på väg ut, Google's superoptimerade servrar matas med vanlig AC för att bli mer energisnåla. [länk]
Precis. Det är i telekomsammanhang som 48V gjorde sitt intåg. Det är rimligt hög spänning som är en multipel av bly-syra cellens spänning. (Jag har själv sett ackar som skall ha varit 100 år gamla... F-n trot. :))

Detta var för att driva telefonväxlar vid strömavbrott på den tiden innan invertrar var enkla och billiga.

Även om det inte är på väg ut inom telekom (vad jag vet) så har det aldrig varit jättestort i vanliga serverhallar, även om det gått att få mycket med 48V om man nu skulle vilja det. I "datorsammanhang" har det varit UPS+dieselgenerator "mains" som gällt (och fortfarande gäller).
 
Jag tänkte iofs på de nya ( läste om Facebooks ena hall senast förra veckan ) med 380V DC. Vad jag har snappat upp så hörs det mer och mer om DC. Framförallt har EU en del stora projekt iom nya byggnadsregler 2020.
 
27 st seriekopplade billbatterier så kan man driva PC:n utan omvandlare övh ;) (14 st om den är gjord för 120 V AC)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.