Aha då förstår jag. Blev lite fundersam när du skrev i ett tidigare inlägg att PAXfläkt inte fungerade men det ska alltså vara en fläkt (liknande PAX) godkänd för bastu? :)
 
Åh nu kommer då nästa fråga. Måste panelen heta Bastupanel? Har eventuellt hittat panel i klibbal med måtten 15*90 men är osäker på om de går att använda i bastu eftersom det inte står bastupanel (?)
 
drsakke skrev:
teamlundver: det jag menar med frånluftsventilation är att huset är utstyrt med ventilationsaggregat som "suger" luft från huset genom ventiler (oftast i bad, WC och kök) och skapar undertryck, tilluften tas in passivt genom väggventiler (baserad på undertryck i huset). alltså maskinell avluftning.
PAX-fläkt kan kanske fungera, men menar att det står i monteringsanvisning att den är inte godkänt för varma utrymmen. är inte säker om den klarar att skapa nog undertryck heller att det ska fungera bra(men är inte säker) . Det finns nog fläktar godkända för just denna användningsområde.
Oavsett så finns det instruktioner för korrekt ventilation i manualen för aggregatet.

MVH
Sakke
Faktum är att jag använder en badrumsfläkt (typ PAX) för att driva luftflöde kring min braskamin. Den trycker luft från övre planet i huset ner ovanför braskaminen. Resultatet är en klart bättre snurr på värme från kaminen i rummet men också ett flöde ut genom trapphuset. Det verkar alltså kunna fungera att skapa övertryck men jag håller med Sakke om att det nog inte är att rekommendera att omvänt suga ut varm luft med denna typ av fläkt. För detta bör man nog hitta något annat som just klarar varma flöden.

Jag hade en tanke när jag var inne på att bygga med vad jag kallar "finsk ventilation" att just köra en PAX för att trycka in luft ovanför aggregatet. En inte helt underbyggd teori jag har är att man får bättre snurr på luften i enlighet med mina erfarenheter från braskaminsinstallationen genom att trycka ut kallare luft ovanför värmekällan. Generellt har jag upplevt finska basturum som att de har bättre luftkvalitet, men det kanske bara är inbillning.
 
  • Gilla
drsakke
  • Laddar…
Bele: Det fungerar nog utmärkt, det är precis detta man gör vid balanserad ventilation, luftutblås över aggregatet och frånluft under laven.

teamlundver: nej, behöver inte heta bastupanel, dock är det viktigt att välja panel som är kvistfri , jag menar alltså att furu bör man hålla sig undan och ev också gran. Bägge svettas en del kåda. Om panelen är av asp, alm etc så spelar det nog ingen roll vad den heter. Det som är poänget med "bastupanel" , är att de oftast har finare finish och rundare kanter etc.

MVH
Sakke
 
Bele skrev:
"Denna bygger på självdrag med intag av tilluft under bastuaggregatet samt utluft diagonalt från bastuaggregatet och vid taket. Ingen tröskel skall finnas vid denna typ av ventilation för att uppnå bästa möjliga termiska luftförflyttning och därmed värmespridning och genomluftning av bastun. Tröskeln ser till att man undviker kallt drag utmed golvet fram till bsatugaggregatet där luft stiger genom uppvärmingen."
Hmm, kanske förvirrade någon med mitt dubbla budskap... I resonemanget skulle naturligtvis stått att tröskel bör finnas" Fast efterföljande mening gjorde säkert att alla hängde med ändå.
 
Jaha då har vi bestämt oss för att köra antingen al eller askpanel. Såg en bastu med ask och det var ngt av det snyggaste jag sett men panelen jag hittade såg inte alls likadan ut (?) finns det olika sorter eller är det lamporna på byggvaruhuset som gör skillnaden?

Var köper man stålreglar någonstans?

Sent from my LT18i using Byggahus
 
Sitter och funderar lite på belysningen..
Helst hade vi velat ha belysning strax under lavarna i bastun typ ngn ljusslinga el. liknande. Detta verkar dock inte finnas i IP24(?)

Sen hittade jag fiberoptik. vår bastu blir nämligen hyffsat stor så det räcker kanske inte med enbart ljus under lavarna. Och vi skulle gärna belysa själva aggregatet då det är supercoolt ;)

Men jag förstår inte skillnaden på de här 2?

http://www.lampor.nu/store/catalog/LED-Bastuset-3w-vitt-ljus-p-16672.html
http://www.lampor.nu/store/catalog/Bastupaket-5010-REA-p-16864.html
 
jag har då ledlist som har ip67:)..så det finns. Skillnaden på slingorna du länkat till verkar vara
att den ena har 12 ljuspunkter med mindre diameter och den andra 6 slingor men med mer effekt/diameter.
//
M
 
samt att den ena drivs av led och den andra av halogen...
//
M
 
Dum fråga kanske men vilket är bäst av led och halogen?

Var hittar man sådan list och kan man ha ngt annat än ip24?

Sent from my LT18i using Byggahus
 
Det jag oroar mig för är dina mått. 1,5m motsvarar alltså en bastulav på längden, med aggregatet längst in? Sedan kommer ni att stirra in i väggen framför er. Eller har jag missat något?
 
elpaco skrev:
Det jag oroar mig för är dina mått. 1,5m motsvarar alltså en bastulav på längden, med aggregatet längst in? Sedan kommer ni att stirra in i väggen framför er. Eller har jag missat något?
Nej, aggregatet kommer hamna ungefär mitt på långsidan som vetter in mot badrummet. Halva den långsidan kommer vara glasad (inte där aggregatet står utan andra halvan). Laven kommer antingen gå som ett L eller ett [ beroende på hur det ser ut med plats efter att panelen är på. Långsidan kommer bli ca 3.40 lång lav och den "inre" kortsidan 1,50 lång.

Sent from my LT18i using Byggahus
 
Så aggregat hamnar halvvägs på långväggen, men laven går längs hela? För att komma in längst in, skall man passera mellan aggregatet och laven? Alt klättra på laven. Jag skulle bygga upp detta lite schematiskt och prova. Aggregatet är ju kanonvarmt, och då vill du se till att laven inte blir för djup. Jag råder att prova i verkligheten!
 
elpaco skrev:
Så aggregat hamnar halvvägs på långväggen, men laven går längs hela? För att komma in längst in, skall man passera mellan aggregatet och laven? Alt klättra på laven. Jag skulle bygga upp detta lite schematiskt och prova. Aggregatet är ju kanonvarmt, och då vill du se till att laven inte blir för djup. Jag råder att prova i verkligheten!
Jag förstår faktiskt inte problemet riktigt? Så om man inte har en bastu där alla sidor är vaddå minst 2m så är det skit eller vad?

Sent from my LT18i using Byggahus
 
Okej då har vi bestämt oss för ledlist under lav/ bakom ryggstöd (får prova oss fram till vad som blir bäst tror jag) men vi vill så gärna ha belysning över bastuaggregatet. antingen typ 2 "lampor" över aggregatet eller 4 lampor så att hela den panelbeklädda väggen vid aggregatet belyses.

Några bra tips på vad vi kan köpa som klarar av att vara precis över aggregatet? Och gärna prisvärt :surprised:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.