Hej,

Ska försöka fatta mig kort. Bor i ett hus byggt 1928 med en murstock centralt i huset. I samband med att jag gjort lite underhållsarbete så har jag hittat dom gamla rökkanalerna som varit gömda under tiden vi bott i huset (flyttade in 2007). En kanal (rödmarkerad på skissen) har tidigare använts då man hade oljepanna i källaren. Nu har vi kopplat en braskamin som vi stödeldar i när inte värmepumpen räcker till. Jag har monterat en sotlucka i källaren där oljepannan tidigare var inkopplad, har nämligen planer på att ersätta bergvärmen med pellets och då använda denna rökkanal.

När jag nu i helgen skulle ersätta två dåliga tegelstenar så hittade jag dom närliggande rökkanalerna och dom ser helt oanvända ut. Går man upp på taket och tittar i skorstenskronan så ser man att man har murat igen / plomberat dom tre kanaler som inte används.

Min fråga är nu, var detta ett vanligt förfarande att man gjorde så här när man byggde huset på 30-talet? Kan det vara så att man gjort fyra kanaler och sen kom koks- och oljepannorna så man murade igen tre av dom som man inte behövde?

Min plan är ju i så fall att använda den kanalen som går ner i källaren (rödmärkt) till en pelletspanna och sen ta upp anslutningar för vedkamin i två av dom andra kanalerna...en på bottenvåningen och en på ovanvåningen.

Vad tror ni, stämmer mina teorier eller är jag helt ute och snurrar?

Jo just det, på ovanvåningen sitter det fyra sotluckor (som är tätade), även detta tyder ju på att det handlar om rökkanaler och inte ventilationskanaler.

Tack på förhand!

//Putte
 
  • Ritning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Efter_murning_001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gömda_rökkanaler.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sotluckor_ovanvåning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rökkanal_001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Kanske skulle förklara att till bilden med dom två urplockade tegelstenarna ser man den aktiva kanalen och på varsin sida två gömda och troligen orörda kanaler. Kanalerna är halvsten/halvsten.
 
Många som läst men svaren uteblir, kanske borde jag lagt denna tråden under byggnadsvård istället? Kan man själv flytta tråden eller kan någon moderator hjälpa till?

//Putte
 
Har läst i gammal bok om gasinstallationer där man tog in friskluft via skorstenen. Det kan vara något sådant som du har även om det kanske inte suttit en gaspanna i huset.
Har inte tillgång till boken just nu, men kan kolla i kväll.
 
Om det är möjligt eller inte kan nog endast sotaren svara på men det låter inte omöjligt.
Ring och prata med honom (sotaren) han skall dessutom besiktiga/provtrycka/godkänna det som du funderar på att göra innan du får använda det...
 
kan det inte vara ventilation i nån pipa?
 
Har i ett hus byggt -60 5 kanaler i skorstenen, där två är för eldstäder och tre för frånluftsventilation. Den ena frånluftskanalen som finns i källaren, sitter vid taket, fortsätter längre ned och är igenmurad var tänkt att kunna användas för en öppen spis om man knackade bort delar av det murade och satte igen ventilen vid taket.
 
Det kan också vara pipor tänkta för tvättgryta i källaren, i huset jag växte upp i finns en sådan man eldar upp värmen i. Kalasbra om man ska tvätta massa trasmattor!

Det huset är från 1949 och hade tre eldpipor och sex eller åtta ventilationspipor minns inte riktigt, det var ett tag sedan jag var där uppe och vred på tv-antennen ;)
 
Stort tack för all intressant input, många spännande hypoteser som jag tar med mig i mitt fortsatta utforskande. Har en date med skorstensfejaren i november så efter det har jag förhoppningsvis fått svar på hur det ligger till. Hoppas bara han är kunnig och har lång erfarenhet av gamla hus. Ska ta en dag och klättra upp och fota kronan samt knacka lite försiktigt. Jag återkopplar då om nån är nyfiken.


//Putte
 
Ursäkta en off-topic och kanske dum fråga, varför tänker du byta från bergvärme till pellets?
 
Jag har inget att tillföra tråden egentligen. Jag ville bara säga att det var dom snyggaste sotluckorna jag sett. (y)
 
bonnier skrev:
Ursäkta en off-topic och kanske dum fråga, varför tänker du byta från bergvärme till pellets?
Hade precis tänkt fråga samma sak, Pellets kostar ju ca. 65 öre per kWh, Bergvärme om man räknar konservativt med COP 3, och 1:50 per kWh el, så kostar det 50 öre per kWh "uppvärmning". I praktiken är COP nog oftast lite bättre än 3, och 1:50 är avsevärt högre pris än nupriset.
 
Pelletspriserna varirerar en hel del över landet. Spannet verkar just nu vara 2250 till 2848 Kr/ton det ger ett pris på 47 - 60 öre per kWh. Det finns säkert både högre och lägre priser.
 
Kollade i boken om gasinstallationer i går. Det fanns ett system där man hade pipor som gick från skorstenens topp ner till källaren för att sedan "vända" där och användas som tilluft på olika våningsplan. I regel mynnade de i badrummen.
På en av bilderna med exempel så var alla piporna förbundna med varandra i botten av skorstensstocken. Kan vara värt att kolla hur det är med den saken i ditt hus om du ska börja elda i någon av dem.
 
När det gäller tankarna på att konvertera från bergvärme till pellets så uttryckte jag mig nog lite galet, självklart fortsätter vi med pumpen (Stiebel Eltron WPC10) så länge den vill hänga med. Den dagen den har nått sin tekniska livslängd så funderar jag däremot på att gå över till fastbränsle igen. Egentliga orsaken är väl att grunden är kall och fuktig, huset bygger på självdragsventilation och min teori är att huset mår bra av att murstocken hålls varm.

Jag tror personligen att vi bara har sett toppen av isberget när det gäller gamla hus där man konverterat från olja/ved/pellets till värmepump, då tänker jag på fuktrelaterade problem i grund och på vind.

Vi får se hur vi gör men jag har aktivt funderat under flera år och det lutar åt att gå över till pellets...trots ökad arbetsinsats m.m. Det kan i längden bli dyrare att ta den billigaste energikällan om man tänker på kostnader som uppkommer då huset inte mår bra.
 
  • Gilla
A Stenberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.