smurfen72 skrev:
Jordvärme och en liten 6kw vp bör inte kosta så mycket och ger grymt låg förbrukning tänk framåt vedeldning inne i huset är ingen höjdare ska man elda ska man ha vedpanna och pannrum.
En koll på prisjakt visar att man får en 8,5 kW CTC markvärmepump för under 30000:-. 500 m kollektorslang kostar ca 7500:-. Om man kan samordna nedläggningen av slangen med eventuella tomtarbeten så borde det vara väldigt konkurranskraftigt - inte mycket dyrare än fjärrvärmeanslutning.

Nu vet jag inget om CTC-pumparnas kvalitet och så, men på pappret låter det bra.
Markvärme kopplad till FTX:en borde kunna användas för kyla också.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
HansFrisk skrev:
Även vi säljer värmepumpar , men bara för att mexitegel inte säljer eldningsutrustning behöver du väl inte så envetet attackera allt som har med dessa att göra?
Jag säljer ingenting alls, jag är en helt vanlig konsument och om du tycker jag propagerar för något specifikt så vore det nog bra om läste några fler av mina inlägg här på byggahus innan du uttalar dig allt för kategoriskt :).

Visst kan eldning vara miljövänlig och jag hade hoppats att fler hade eldat rätt genom tiderna så vi hade sluppit förbud mot ved som huvudsaklig uppvärmningskälla i bostadsområden. Men tyvärr verkar det vara fler och fler kommuner som istället stämmer in i kören och förbjuder allt annat än myseldning ett par gånger i veckan (och den är nog om möjligt ännu värre miljöbov). Av den anledningen tyckte jag det var viktigt att upplysa om detta i den här tråden (och andra) så man inte installerar en värmekälla som man sedan kanske inte får använda så som man tänkt sig.

Jag har själv bott i hus som värmts med enbart ved i många år så vet mycket väl vad jag talar om, likaså vikten av att ha en rationell och praktisk vedhantering. Jag hade inga problem med att elda, tvärtom. Men man ska vet att bära in ved och ut aska är inte bara mödosamt, det blir skitigt också och det kanske inte är så kul i vardagsrummet. En ved/pelletsanläggning kräver mer utrymme än andra uppvärmningsalternativ, det innebär att man antingen får bygga större hus eller få mindre utrymme till annat. Det verkar det tyvärr inte vara så många som tänker på och kanske kan vara en upplysning för TS här.

Min kommentar ang.frånluftsvärmepump var för övrigt menad till JörgenJ.


Njuter du av föreställningen bax? ;)
 
Mikael_L skrev:
Nu hade ju TS redan bestämt sig för FTX, vad det lät. Så då går väl en FLVP bort.

Men annars tror jag själv på en renässans för frånluftsvärmepumpar, ty dagens nyproducerade hus har såpass låga energibehov att bergvärme blir svårt att räkna hem rent ekonomiskt.
Samtidigt som pumparna (förutom kompressorn vad det verkar) blir allt bättre.
Ja, mitt svar var en replik på JörgenJ's inlägg om att de knappt fick installera FLVP i sitt hus. Men jag missade att citera hans inlägg och det har jag fått äta upp dubbelt nu :D
 
Mikael_L
Sorry, jag insåg inte heller det. ;)


Och dessutom tycker jag, som det antagligen märktes lite i mitt inlägg, att FLVP är ett rätt bra alternativ många gånger.
 
pelpet skrev:
En koll på prisjakt visar att man får en 8,5 kW CTC markvärmepump för under 30000:-. 500 m kollektorslang kostar ca 7500:-. Om man kan samordna nedläggningen av slangen med eventuella tomtarbeten så borde det vara väldigt konkurranskraftigt - inte mycket dyrare än fjärrvärmeanslutning.

Nu vet jag inget om CTC-pumparnas kvalitet och så, men på pappret låter det bra.
Markvärme kopplad till FTX:en borde kunna användas för kyla också.
Om vp är så billig är det nog en ecopart tror jag den heter utan inbyggd styrning och vv beredare men runt 50000kr får man en komplett vp för och jag tror nog en 6 kw räcker bra till ett välisolerat hus.
 
mexitegel skrev:
Njuter du av föreställningen bax? ;)
YES! :D;)
Håller för övrigt med dig om vedeldning och är själv allmänt negativ till att använda el till uppvärmning, oavsett om det är genom vatten, pump eller direkt.

Jag håller fortfarande på att TS ska välja fjärrvärme i kombination med en braskamin för mys-och-stödeldning.
Men ha en backup-plan och backup-plats för andra alternativ.
 
Har TS möjlighet till fjärrvärme och bolaget inte höjt priserna orimligt skulle jag alla gånger valt det. Slipper allt vad nackdelar både med pellets, ved eller värmepumpar.
Fjärvärme ter mindre plats, miljövänligt möjlighet till billig uppvärmning till ofta en låg investeringskostand.
Behöver inte fundera på hur låg framledningae kan ligga på.
 
  • Gilla
JörgenJ
  • Laddar…
Varför behöver bergvärme bli så dyrt? Hålet kostar lite drygt 50kkr och de håller ju lika länge som huset. Om du kompletterar din ftx med ett kylbatteri så blir du av med kvav fuktig luft på sommaren!
 
Erik_X skrev:
Har TS möjlighet till fjärrvärme och bolaget inte höjt priserna orimligt skulle jag alla gånger valt det. Slipper allt vad nackdelar både med pellets, ved eller värmepumpar.
Fjärvärme ter mindre plats, miljövänligt möjlighet till billig uppvärmning till ofta en låg investeringskostand.
Behöver inte fundera på hur låg framledningae kan ligga på.
Jag håller med. Jag känner nog inte nån som har detta som inte är nöjd. Jag tror att enkelheten uppskattas väldigt mycket. Det hade varit en stark kandidat för oss om det hade varit tillgängligt här utanför stan.
 
Har nu bestämt mig för fjärrvärmealternativet. Bra paketerbjudande från Jämtkraft med fiber, el och fjärrvärme inbakat. Som sagt, jag får mina 10000 kWh för under 10000 kr inklusive investeringskostnad. Blir svårslaget. Eftersom jag dragit rör för den vattenmantlad kaminen och lämnat plats för acktank så finns ju alla möjligheter att övergå till något annat om tiderna förändras. Tack alla för bra input som gjorde valet enklare. Kan även tala om att jag ställde samma fråga på "värmepumpsforum" och som ni nog redan räknat ut så lobbades det rätt hårt för diverse värmepumpsalternariv. Kanske inte helt oväntat.
 
Mexitegels försök att skrämmas saknar grund. Du får använda och behöver inte riva ett hus bara för att det tillkommer nya krav från myndigheter. Ett hus som inte klarar dagens krav vad gäller t.ex. isolering behöver inte rivas eller kan inte förbjudas att användas om det fortfarande klarar de krav som en gång fanns.

Vedeldning kan dock i detaljplanerat område generellt förbjudas från 1 maj till 30 september om inte vedpannan är försedd med ackumulatortank eller att utrustningen klarar gränsvärdes utsläpp och alltså är utrustning som brukar kallas miljögodkänd .

Förbudet kan även gälla andra delar av året då väderfenometet inversion pågår, men det gäller då även den tidigare nämnda bristfälliga utrustningen och inte ”miljögodkänd” utrustning.
Det är alltså inte så att du idag installerar en kamin och sedan inte får använda den i framtiden !

Ett hushåll har ett värmebehov som är på endast 10000 kWh och ber om att få olika förslag på sin kommande uppvärmning.
Trådstartaren (TS)förklarar att det svårt att välja system på grund av den låga energiförbrukningen då ”investeringskostnaden för olika system kostar mer än själva energipriset”.
TS visar genom att sätta upp olika alternativ sina preferenser.
Fjärrvärme ställs upp som ett första alternativ. Som jag framfört i tidigare inlägg är det helt klart ett alternativ. TS har även en kalkyl som visar på en årskostnad.

Som alternativ två tar TS upp ved eller pelleteldning, solfångare samt elpatron som ett tänkbart alternativ. Det finns önskemål om att systemet skall vara flexibelt . Myseldning skall kunna utnyttjas för uppvärmning och vedklyvning ses som ett motionstillfälle , med en liten smiley som avslutning.

Alternativ 3 är mark och bergvärmepump känns som hög investerings kostnad med tanke på värmebehovet, men TS är öppen för att ta emot information som kan övertyga .

Alternativ 4
TS ser luft/vattenpump som ett alternativ och då kombinerat med en vattenmantlad kamin . Ser tydligen lite negativt på att ha en utomhusenhet på fasaden och funderar på isbildning
Alternativen är som uppvärmningsformer alla vanliga alternativ som används i många småhus .
Mexitegel inleder med att tala negativt om två alternativ. Vedeldning och luft vatten värmepump (som de senaste åren blivit betydligt bättre . Är själv inte någon stor vän av vedeldning som huvudsaklig värmekälla, men accepterar att det är en livsstil och används bara ackumulatortankar och moderna utrustning samt att eldaren vet vad denne håller på med så är det helt OK. Billigt kan det även bli.

Nu reflekterar inte TS över ren vedeldning utan ser det som mys men som ändock kan bidra till uppvärmning av det energisnåla huset och det när elen är som dyrast och då Sverige inte sällan köper in kolkraftsel.

Vid installation av luftvattenpump verkar det som om TS redan tänkt på att luftvattenpumpen inte ger något när det är som kallast och därför anger vattenmantlad kamin som ett komplement som skall användas minst de dagar som det är under 20 minusgrader ( hur många är det i Östersund under en 5 årsperiod?) . Min åsikt är då att om man nu skall använda ved för uppvärmning och inte bara myseldning så är det ur hanteringssynpunkt en fördel om rejäla inlägg kan göras i storleksklassen minst 20 kg . Kaminen skall tåla kontinuerlig eldning och det verkar som om TS skulle kunna värdesätta att det går att använda kaminen som en öppen spis och t.ex. kunna grilla i den samtidigt som kaminen ger huset uppvärmning .

Frågan ställdes sedan om det kan motiveras att installera en luftvattenvärmepump, med tanke på den låga elförbrukningen. Något för TS att ta ställning till efter att kostandsförslag framkommit inkl. installation . Kan investeringen motiveras i jämförelse med fjärrvärme i första hand? I annat fall kan alternativet som innehåller en luft/vatten värmepump strykas.

Alternativ 3 mark och jordvärme kan ställas även det mot i första hand fjärrvärme och jag tror inte att TS kan komma fram till att det blir billigare och bekvämare på sikt än med fjärrvärme. Är dock ingen motståndare till geotermiska värmepumpar utan har haft dem i egna fastigheter de senaste 30 åren med bra resultat. Det finns dock en anledning till att de är överrepresenterade som uppvärmningsform i allmänna reklamationsnämnden och totalekonomin är ofta långt ifrån de positiva kalkyler som förekommer från säljare.

Vad som kvarstår om man lyssnar på TS så är det fjärrvärmen eller alternativ 2 .och det är vid alternativ två inte frågan om att flytta en vedpanna in i vardagsrummet utan myseldning som samtidigt ger värme men inte bara genom ynkliga brasor på någras kilonved, utan modern omvänd förbränning med verkningsgrader på dokumenterade 85-89 % (låga utsläpp) .

Vedeldning har sin tjusning men visst kan det bli tungt, veden är jobbig att hantera vad nu än vedeldare säger och motiverar det med motion.. Kanske skall man då se pelletseldningen som den huvudsakliga eldningen när man skaffat en utrustning som klarar båda bränsleslagen .

Självklart eldar man den kallaste årstiden då elen är dyr och behovet av el är stort i Sverige .Såsongen för biobränsleeldning behöver ju dock inte göras särskilt lång när uppvärmningsbehovet är så lågt som 10000 kWh. Mitt eget upplägg skulle nog vara att använda ca en kubik travad ved som ger ca 1000kWh Det innebär att jag eldar ca 10-20 gånger per säsong och då för att jag tycker det är mysigt .

Pelletseldning som sker med hög automatik och som fortfarande ger mys om det sker i en kamin skulle det bli mer av, kanske ett ton eller alltså lite mer än en pall pellets. Det ger ca 4500 kWh . Kvar är 4500 kWh och eftersom jag anser att el är väldigt bekvämt och inte är en miljöbov under den varmare delen av året skulle den användas en del. Eller så lägger jag in en brasa då och då som många gjort denna sommar eller väljer att starta pelletskamin med automatik tidigt på morgonen så tappvarmvattnet är klart om jag inte vill eluppvärma det med elpatron, samtidigt som inomhustemperaturen ökats på en del. 6 kW räcker ju sedan väl för dig när det gäller elpatron.
Kanske skulle jag överväga några solfångare för tappvarmvatten och något lite värme som sänker elförbrukningen ytterligare en del .

Värmepumpar är bra men kanske passar de inte överallt, de drar även mest el när vi har det största behovet av elen och då den då är som dyrast. I äldre hus som är sämre isolerade går inte sällan elpatron in för att önskad temperatur skall kunna hållas , när det är som kallast .

Det verkade som om Du som trådägare i vilket fall som helst kommer att installera mysvärme och då även behöver en skorsten överväg då att skaffa en eldstad som kan värma upp på ett realistiskt sätt och inte bara ge mys . Bara skorsten och en t.ex. braskamin kostar ju en hel del så lägg på och spar på andra investeringar i just ditt fall.
Hoppas att du som trådägare fått de vinklingar på dina funderingar som du önskade. Vad som väljs är ju upp till den enskildes känsla inför alternativen. Det finns inget helt rätt eller fel vi har alla olika preferenser. Det viktiga är ju dock att du skall kunna fatta beslut utifrån uppgifter som inte är falska, så det är ju tråkigt när råd innehåller direkt felaktig information .
 
Om elpatron ska ska gå in eller inte beror inte på hur bra huset är isolerat utan på hur man valt att dimensionera vp det finns stora vp som utan problem håller en villa varm utan elpatron.
 
Självklart . När bergvärmepumpar började levereras såldes de med underkapacitet medvetet . Borrhålen var för korta och effekterna för dåliga . Lägg inte ner pengar på att klara den kallaste tiden sa man utan komplettera då med elpatroner .
De finns fortfarande se som säljer underdimensionerade anläggningar då de annars är rädda att kunderna tycker det blir för dyrt .

Faktum är ju även att många radiatorsystem är högtemperatur system och värmepumpar orkar inte få upp temperaturen till en nivå att man får behagligt inomhusklimat . en lösning blir då att låta elpatron gå in för att höja temperaturen på framledning . Resultatet blir då inte sällan att returtemperaturen blir för hög för pumpen. Komplettera med värmevattenfläktar(öka radiatoryta helt enkelt ) säger säljare när det inte fungerar .
Jag är inte specialist på värmepumpar men detta är mina erfarenheter jag själv och bekanta har .
Själv har jag sjövärme och alltid plus på ingående medium ,Enn 5 år gammal Termia på 16 kW . Jag klarar ner till minus 5-10 grader sedan går elpatron in . Installatör är ett välrenommerat VVS företag på orten som säger att allt är i sin ordning . Huset är ett timmer hus från 1912 på 360 kvadrat . En pump var installerad när vi köpte huset men den var gammal och krav på nya köldmedel skulle innebära att den skulle få lägre effekt än märkeffekt . Den nya skulle även vara effektivare . Vi märkte ingen skillnad i förbrukning eller inomhustemperatur . Blir det under ca 15 minus sjunker temperaturen rejält i huset även med elpatron inkopplad , men som tur är har vi eldstäder en vedkamin och en kanalansluten pelletskamin som löser det hela .
Bekanta som har extraisolerat klaras sig med lägre framledningstemperatur efter att de isolerat så de upplever i alla fall att isolerig(energibehovet) har med saken att göra . Visst finns det större värmepumpar och alla radiatorer kan ju bytas ut till de med bättre konvektion men någonstans tvingas man ju att hålla igen,särskilt då det ändock kan lösas med eldstäderna . Det var rätt skönt att i vintras när någon grej inne i pumpen frös sönder så att det började läcka . Huset fick då värmas med eldstäderna till dess att vi kunde få service .
 
Som vanligt får man vad man betalar för, Det är mycket enklare samt billigare att installera en vp med 50% effekt täckning än en med 100% för med 100% effekttäckning så ställs mycket högre krav på rördimensioner samt att det krävs djupare borra samt ofta nån tanklösning. Sen ska ju naturligtvis radiatorerna vara anpassad för vp men det ska en seriös installatör kolla före installation och åtgärda men det kostar naturligtvis. Finns säkert en hel del vp som bryter på hög retur när det är riktigt kallt och endast går på elpatron vilket är riktigt dumt när man köpt en vp men ofta går det att justera flödena över enskilda radiatorer så man slipper det problemet.
 
Precis som du säger det kostar och det mer än det smakar . I vårt fall känns det bra med pelletskamin , den är snygg och pryder sin plats och vill jag snabbt höja temperaturen så går det bra . Vi behöver sedan aldrig låta elpatron gå in . Efter att även tlat med många bekanta som har värmepump så instämmer de med att kontrollen av radiatoryta är mycket bristfällig av säljare av värmepumpar .Aatt sälja är det viktigaste ! Flera har dock efteråt fått förslag på fläktkonvektorer(för värmevatten alltså) med installation som faktiskt kostat mer än en billig pelletskamin
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.