53 942 läst · 405 svar
54k läst
405 svar
Fåniga sätt att spara energi
Tänk att de skulle spara ännu mer genom att helt skippa lamporna. Så vitt jag vet sitter det inga fram och skulle säkert funka lika bra utan bak med..Noseone skrev:Nja, det finns ju ganska mycket bränsle att spara om alla biltillverkare exempelvis bytte ut nummerskyltsbelysningen från 2st 5W lampor till 2st 1W Led-lampor.
Det fattar jag inte varför det inte redan är gjort. Men att hålla på med släkta baklampor etc för att spara energi men tulla på säkerheten det gör man.
Nu har jag inte läst igenom denna tråd i sin helhet så kanske jag upprepar något redan nämnt. Jag har en känsla att många som skall "spara energi" inte enbart gör det för att spara si och så många kronor...utan det blir mer en principsak. Man vill helt enkelt inte ha en lampa, eller annat, på i "onödan". "Ett tomt rum är ett släckt rum" har jag för mig det fanns en slogan i en kampanj för länge sedan. Själv är jag alldeles för bekväm av mig, men frun tycker (om man skall hårddra det) att all förbrukad el som du inte har direkt nytta av är bortkastad el. Jag antar att hon försöker se "the bigger picture", ur ett samhällsperspektiv eller nåt...mycke_nu skrev:
Fast inte genom att fläkta ner varm fuktig inomhusluft ner i den kalla torpargrunden, hoppas jag :eek:raveper skrev:Alla vet väl hur torpargrunder/krypgrund är tänkta att fungera och gjorde så förr i tiden. Man eldade i spisen varje dag och murstocken blev varm och torkade grunden på huset.
Tänk om man drog ner allt som ger extra värme i huset som ex vis transformatorer, baksidan på kyl och frysskåp datorer mm då skulle ju klimatet i dagens torpargrunder/krypgrund bli mycket bättre. Torpargunder/krypgrunder har ju en hel del fördelar.
Där kommer rH stiga dramatiskt, det kan t.o.m fälla ut vatten.
Du får nog lov att föra ner värmen genom en heatpipe, eller någon krallig kopparplåt.
Jag menar ju mer att dessa komponenter skulle placeras i grunden.Mikael_L skrev:
Ja precis, kondensatorn bakom kylen borde man ta loss och förlänga ledningarna så den kan vara i krypgrunden.
Mindre strömförbrukning, mindre kompressorslitage, mer varmt i krypgrunden.
Sen är resten nackdelar ...
Men att ställa datorn i krypgrunden är nog inte så komplicerat.
Mindre strömförbrukning, mindre kompressorslitage, mer varmt i krypgrunden.
Sen är resten nackdelar ...
Men att ställa datorn i krypgrunden är nog inte så komplicerat.
Nja, förlust är väl att ta i, bara lite ineffektivare. Poängen är att man kan inte räkna en dator, som kanske drar 70-100W i effekt, som ren förlust. Du får kanske inte ut lika mycket värme som du fått med andra metoder, men du får ut den energi du matade in.
Att stänga av och starta upp datorn sliter mer än att låta den gå, speciellt på hårddiskar och nätdel.
Jag irriterar mig på att sambon först fryser mat, sen lägger hon den på diskbänken för att tina då den skall användas. Mitt resonemang är att först energi användas för att frysa den, sen skall energi användas för att tina den.
Om man istället lägger den frusna maten i kylen kvällen innan, så borde ju kylan "återanvändas" av kylskåpet (den frusna rostbiffen kyler kylskåpet).
Jag har funderat på om detta överhuvudtaget gör ngn skillnad, men känns logiskt för mig Vi pratar ju om fåniga sätt att spara energi....
Om man istället lägger den frusna maten i kylen kvällen innan, så borde ju kylan "återanvändas" av kylskåpet (den frusna rostbiffen kyler kylskåpet).
Jag har funderat på om detta överhuvudtaget gör ngn skillnad, men känns logiskt för mig Vi pratar ju om fåniga sätt att spara energi....
Medlem
· Västra Götaland
· 344 inlägg
Om inte ditt resonemang räcker, så är det ju mycket hälsosammare att tina långsamt i kylen. Speciellt under rötmånaderna!Larsa skrev:Jag irriterar mig på att sambon först fryser mat, sen lägger hon den på diskbänken för att tina då den skall användas. Mitt resonemang är att först energi användas för att frysa den, sen skall energi användas för att tina den.
Om man istället lägger den frusna maten i kylen kvällen innan, så borde ju kylan "återanvändas" av kylskåpet (den frusna rostbiffen kyler kylskåpet).
Jag har funderat på om detta överhuvudtaget gör ngn skillnad, men känns logiskt för mig Vi pratar ju om fåniga sätt att spara energi....
Jag hörde en gång, eller om det var en dröm, ja jag minns inte vart jag har fått det ifrån. Men denna person skulle spara bensin och överpumpade däcken så att trycket blev väldigt högt. Det blev mindre motstång mot asfalten och därmed lägre bensinförbrukning.
Denna idé kan väll gå under kategorin fånigt sätt att spara energi?
Denna idé kan väll gå under kategorin fånigt sätt att spara energi?
Det är väl väldigt vanligt att man offrar lite komfort för bättre förbrukning.tharnstrom77 skrev:Jag hörde en gång, eller om det var en dröm, ja jag minns inte vart jag har fått det ifrån. Men denna person skulle spara bensin och överpumpade däcken så att trycket blev väldigt högt. Det blev mindre motstång mot asfalten och därmed lägre bensinförbrukning.
Denna idé kan väll gå under kategorin fånigt sätt att spara energi?
Tycker det är ett väldigt ofånigt sätt att spara energi.
Jo det stämmer ju faktiskt. Men däcken slits fortare eftersom bara mitten av det har kontakt med asfalten. Bör även innebära längre bromssträcka..tharnstrom77 skrev:Jag hörde en gång, eller om det var en dröm, ja jag minns inte vart jag har fått det ifrån. Men denna person skulle spara bensin och överpumpade däcken så att trycket blev väldigt högt. Det blev mindre motstång mot asfalten och därmed lägre bensinförbrukning.
Denna idé kan väll gå under kategorin fånigt sätt att spara energi?
Visst sparar det energi! Jag har till och med läst det i någon lista över energispartips.Larsa skrev:Jag irriterar mig på att sambon först fryser mat, sen lägger hon den på diskbänken för att tina då den skall användas. Mitt resonemang är att först energi användas för att frysa den, sen skall energi användas för att tina den.
Om man istället lägger den frusna maten i kylen kvällen innan, så borde ju kylan "återanvändas" av kylskåpet (den frusna rostbiffen kyler kylskåpet).
Jag har funderat på om detta överhuvudtaget gör ngn skillnad, men känns logiskt för mig Vi pratar ju om fåniga sätt att spara energi....
För skojs skull så räknade jag lite på det men jag är inte helt säker på att jag räknat rättLarsa skrev:Jag irriterar mig på att sambon först fryser mat, sen lägger hon den på diskbänken för att tina då den skall användas. Mitt resonemang är att först energi användas för att frysa den, sen skall energi användas för att tina den.
Om man istället lägger den frusna maten i kylen kvällen innan, så borde ju kylan "återanvändas" av kylskåpet (den frusna rostbiffen kyler kylskåpet).
Jag har funderat på om detta överhuvudtaget gör ngn skillnad, men känns logiskt för mig Vi pratar ju om fåniga sätt att spara energi....
Värmekapacitiviteten för kött är kanske inte så lätt att få fram men kött innehåller runt 2/3 vatten (billig kyckling innehåller mer då man ofta injicerar saltvatten) för vilken vi känner till detta. Om vi för enkelhetens skull bara räknar på vattnet (som ju ändå utgör den största delen) och att kylen håller 8 grader och frysen -18.
Om vi antar att vi värmer huset med någon form av värmepump som halverar värmekostnaden jämfört med direktverkande el så kan det se ut så här:
För att tina köttet i fria luften går det åt 0,02 kWh och med en elkostnad på 1,2 så blir det ungefär 1,25 öre
Om du istället lägger den frusna köttbiten i kylen över natten så behöver frysen kyla motsvarande mindre, motsvarande 2,5 öre. Sen tillkommer kylens effektivitet, alltså hur mycket värme som alstras för att kyla. Detta är också en energibesparing, jag har inte aning om denna siffra men vi uppskattar den till 30%. Alltså tillkommer 2,5 öre x 30% = 0,75 öre i besparing. Hittils totalt alltså 4,5 öre i besparing. Men i gengäld måste vi värma huset lite extra för att kompensera för att kylen går mindre. Vi antar att det bara är 50% av förlusterna från kylen som faktiskt kommer huset till godo och att huset inte värms med direktverkande el utan på något annat sätt som halverar värmekostnaderna (tex. värmepump).Kostnaden för att kompensera värmeproduktionen från kylen blir då 0,75x50%x50% = 0,2 öre
Summa summarum i besparing är 4,5 - 0,2 = 4,3 öre per kilo kött.
Räkneexempel: Hushåll på 4 personer som i genomsnitt äter 1 kg kött om dagen och att 50% hanteras på detta sätt (resten fryses inte ner utan tillagas direkt). Under sommarmånaderna så behöver huset inte tillföras värme varför besparingen blir mindre då.
8 månader x 30 dagar x 4,3 öre x 50% = 5,15 kr
Under sommarmånaderna räknar vi bara på besparing av att kylskåpet går mindre
4 månader x 30 dagar x (2,5 +0,75 öre) x 50% = 1,6 kr
Besparing per år: 6,8 kr(och det är ju pengar det också - även om det kanske inte är värt att irritera sig över )
Not.
Hade jag jobbat istället för att räkna ut detta så kunde vi tinat mat på diskbänken i 10 år.
Redigerat: