Hej
Jag har mest smugit omkring här de sista åren utan att kommentera så mycket. Har sysslat med att planera ett eget projekt som förhoppningsvis kommer att realiseras nästa år eller året där efter.

Har lite bilder jag har gjort i AchiCad
Externbild (version 7)
hus71.jpg
Mittenplan (version 7)
hus79.jpg
Natt inomhus (version 7)
hus710.jpg
Natt utomhus (version 7)
hus713.jpg

Hela idén är att nordsidan ska vara mer eller mindre under mark och fullständigt utan fönster för att minska energiutstrålningen, detta minskar även behövt av isolering.. På sydsidan finns ett massivt fönster för att absorbera så mycket solljus som möjligt.

Alla rum är riktade mot en "centrumplan" som sprider ljuset i huset.

Lite svårt att se på bilden är att de finns ett överhäng på sydsidan som blockerar solen på sommaren men släpper in den hela vägen in på vintern. På detta sätt blir de en naturlig växling i uppvärmningen. På detta sätt hoppas jag täcka 50-70% av uppvärmningsbehovet helt passivt. Resten är tänkt att skötas av ett läkagefritt solvärmesystem.

Väggarna är tänkta att isoleras med mellan 35 och 20cm isolering beroende på höjd och sedan låta jorden sköta isoleringen. På detta sätt kunna minska mängden isolering högst betydligt.

Skulle vara intressant om jag kunde få några kommentarer och/eller förslag på förbättringar innan jag sätter spaden i marken.
 
Min första tanke: Det känns som ett hus som platsar i Grand Designs.
Väldigt intressant projekt som verkligen skiljer sig från mängden.

Tror du inte huset kommer bli väldigt varmt på sommaren? Med tanke på de stora fönstren emot söder? Eller klarar överhänget verkligen solens strålar utan att göra det mörkt?

All lycka på vägen till ett drömhus!

ps. bilderna verkar vara gigantiska i storlek. ds.
 
Svårt att se hur du tänkt utan planlösning. Vore bra om du kan lägga upp den med. När du ändå gjort det i archicad kan du även lätt lägga upp lite snittvyer så blir det ännu lättare att förstå.

Forumet gillar inte dina 3000x1920 stora bilder, bilderna blir klippta och bilderna får även texten att hamna bakom reklamen, vore bättre med typ 600pixlar breda bilder i inlägget sen länka till de stora fina bilderna.

Det är iaf trevligt med ett annorlunda bygge, hoppas du även får tag i någon som klarar av att bygga det.
 
S
hur många miljoner blir projektet på?
 
"Min första tanke: Det känns som ett hus som platsar i Grand Designs."
Tack, är lite sugen på att dra ett mail när de är dags att börja, men som sagt, de blir högst troligen inte i år, tidigast till våren nästa år. Men de närmar sig. Jag har designat på huset i 5 år och är inne på version 9 nu (version 7 på bilden, har inte gjort några nya bilder än, men visuelt är de väldigt lika, sista versionen är mest hållfasthetsberäknignar och sånt). Tittar man på version 1-4 är skillnaderna enorma.

"Väldigt intressant projekt som verkligen skiljer sig från mängden."
Hoppas det. Huset är ganska stort invändigt, men utvändigt är de ungefär lika stort som ett 180m^2 enplans hus och har ungefär samma totala yta på väggar och tak.

"Tror du inte huset kommer bli väldigt varmt på sommaren? Med tanke på de stora fönstren emot söder?"
Inget problem. Tror nog snarare att de är mer risk att de blir för varmt på vintern. Överhänget är konstruerat på ett sådant sätt att solen når hela vägen upp den 22 december, men på midsommar når den bara 2 meter upp på fönstret. Dessutom (ej med på bilden) ska de finnas ett solskydd att fälla ner för att skugga hela vägen ner. Tanken är att man ska ha en dator som håller koll på det. Så fort solen skiner så ska den justera solskyddet baserat på temperaturen inomhus, och när solen går i moln inaktivera systemet.

Förutom det så ska ventilationen kunna gå 3 vägar.
1: Om de är kalt ute och inne - Via värmeväxlare
2: Om det är kalt ute och varmt inne - Förbi värmeväxlaren (kyller inomhusluften)
3: Om de är varmt inne och ute - I ett rör nedgrävt 5 meter under marken bakom huset (och då samtidigt dra upp temperaturen något inför vintern)

Dessutom, då huset ligger 70% under mark så kyler det genom väggarna, eller rättare sagt, stabiliserar temperaturen på runt 8-10 grader året om.

Kan även notera att polen och vinterträdgården inte är bara lyx. Båda två används som värmereservoarer för att jämna ut temperaturen mellan dag och natt. Det är även de ligger nästan hela vägen upp mot fönstret så de ska absorbera ljuset direkt och sedan i sin tur avge värme till övriga huset även på vår och höst.

"Eller klarar överhänget verkligen solens strålar utan att göra det mörkt?"
Man kan aldrig vara helt säker, men enligt de simuleringar jag gjort kommer de att vara ungefär 3 gånger ljusare än ett vanligt hus. Men för säkerhets skulle har vi plan "B". Kök och badrum som ligger längst in och har vi valt högglans vitt i princip rakt igenom med en väldigt ljus färg på väggarna som komplement (bilden innehåller inte de korrekta färgvalet)

Närmare fönstret har vi valt lite mörkare färger, funderar på att terakota nog blir fint i en lite kanarie-ö inspirerat tema

"All lycka på vägen till ett drömhus!"
Tack tack, hoppas att jag ska kunna börja driva de framåt snart, men jag börjar bli nöd med designen. Känns färdig, här även börjat göra lite mer exakta beräkningar på vad de ska kosta.

"bilderna verkar vara gigantiska i storlek"
Om man har en 30" skärm passar dom perfekt.
 
"Vore bra om du kan lägga upp den med. När du ändå gjort det i archicad kan du även lätt lägga upp lite snittvyer så blir det ännu lättare att förstå."
Ska se om jag hittar några, eller ska genera några... eller eventuellt rendera...

"Forumet gillar inte dina 3000x1920 stora bilder, bilderna blir klippta och bilderna får även texten att hamna bakom reklame"
Lustigt, på min dator blir de skalade vad har du för browser?

"hoppas du även får tag i någon som klarar av att bygga det."
Tänkte försöka bygga de själv, eller iaf vara projektledare, är trots allt utbildad byggingenjör, så de bor de ju inte vara omöjligt.

"hur många miljoner blir projektet på?"
Siktar på 1,5 till 2,5 plus tomt. Detta plus ganska många 100-timmar egen tid (som jag har frigjort och har i beredskap). Jag har inte gjort den slutgiltiga beräkningen än.
Låter kanske lite väl billigt, men jag har räknat ganska noggrant på det och huset är på många sätt ett budgetbygge som lurar ögat. Standard platta på mark. Standard platsformgjutna betongväggar. Standard takstolar. Allt är standard och billigaste grejer som går att få tag på. Jag har räknat med inredning med, men då har jag bara räknat med billigaste alternativen, om de blir de får vi se hur mycket pengar jag har kvar när jag kommer dit.

Finns egentligen bara två saker i huset som är dyrt.
1: Fönstret uppenbarligen. Men de är kanske inte fullt så dyrt som man kanske tror. Svenska bolag ska kunna tillverka och leverera dem för ungefär 300kkr och från Kina hamnar de på nära nog hälften.
2: Limträ-balkarna är svindyra. Men vad ska man göra. De kommer ju att vara synligt.

Syftet är väldigt mycket att ge illusionen av att huset är väldigt mycket dyrare än vad de är.
 
Ska se. Här har jag dumpat lite. Nu har jag bara en undervisningsversion installerad på den här datorn och så har alla adonen hamnat helt fel, så möblerna syns inte.
hus7v1.png
hus7v2.png
hus7v3.png
Nu försvann ju även trappan såg jag. Men trapporna är mer eller mindre rakt ovanför varandra och går så att säga parralellt med solstrålarna. Ska se om jag kan fixa någon bättre när jag har mer tid att mixtra med det.

Om nån har problem med bilderna så antagligen kan man skaffa crome (fungerar jätte bra här) eller så får man högerklicka och "kopiera bild webadress" och klistra in i ett annat fönster...

ps. de fungerar i IE 9 med...
 
Redigerat:
S
lägg på några ören fler.
speciellt när det ett "special" bygge. du kan behöva göra många ändringar.
hellre ha en för stor budget. än att det skall behöva saknas pengar
 
Redigerat av moderator:
Absolut. Har dock gjort en ganska omfattande BIM-analys, och tänkt göra en mer exakt till hösten för att minimera risken för oförberedda utgifter.

Naturligtvis bör man ha en miljon eller så extra att ha i madrassen.

Bekymrar mig en aning om vad huset kommer att bli värt. Klart att om man hade byggt de i stan så hade de nog blivit värt en hel del, men nu tänkte jag bygga de en bit utanför stan.

Kan nämnas att jag har designat in några speciallösningar på el och vattensidan som ska dra ner kostnaden för installationerna betydligt. De är ju trots allt materialet och arbetet som kostar ;)
 
Matsv201, du har pm!
 
Kan tilläggas att jag inte på något sätt är expert på ArchiCad, min specialisering ligger i betongkonstruktion. Jag har bara grundläggande utbildning i ArchiCad.

Version 1:
Egentligen andra försöket. Men mitt första har försvunnit med nån gammal dator. Första försöket att göra ett ljust underjordiskt hus. Men de kändes trångt och dåligt.
hus12.jpg
Version 1, inomhus:
Inte mycket utrymme
hus13.jpg
Version 2:
Ser väldigt annorlunda ut, men det är bara två saker som är förändrade. Fönstret är dubbelt så brett (varav halva ökningen är i mitten och halva är inskuret i rummen). Den andra är att de finns fönster i källaren. Denna lösningen gjorde bron på mellanvägningen onödig.
hus21.jpg
Version 4:
Version 3 blev skrotad i ett tidigt stadie, efter att jag insåg att de platt fönstret helt enkel inte var vad jag önskade. Jag insåg även att solvärme panelerna inte satt bra där de gjorde och tog bort dem för tillfället. Detta såg trevligare ut, samtidigt såg kontrasten mellan källarplan och botten plan väldigt stora ut. Så jag var inte nöjd med lösning alls, men det var ett stort steg i rätt riktning.
hus41.jpg
Version 5:
Drog ner de stora fönstret hela vägen. En betydligt behagligare lösning. Ironiskt nog visade denna lösningen vara betydligt billigare dessutom.
hus52.jpg
Version 6:
Jag var ganska onöjd med detaljerna och många av sakerna såg helt enkelt inte rätt ut, så jag började om från början. Bland annat är dörrarna och trapporna flyttade.
hus61.jpg

Kan notera att i version 7 (först i tråden) så ser huset större ut, det är en illusion. I Själva verket är hus 7 något mindre än hus 6. Att de ser större ut beror helt enkelt på att rutorna i fönstret är mindre, dessutom är de något effektivare inrett.

Version 8:
Den här versionen är främst ett försök att göra om version 7 till en byggbar BIM modell. Ganska snarlik. Golvet är något modifierat för att öka bärigheten. Dessutom är två limträpelare tillagda för att bära upp golv och tak. Radien på den cirkulära delen är 6 meter, vilket normalt sett är för mycket för den här typen av konstruktion. Men de faktiskt bärande avståndet är 5.5meter. Detta i kombination med en samverkans konstruktion och solfjäderkonstruktionen gör att den beräknade svikten hamnar på 1,2mm.
hus81.jpg
Version 8:
Med limträ i symboliskt rött och en prefabricerad takstol symboliskt blått. Kan noteras att taket ligger på limträpelarna som håller fönstret på plats. Detta är ett problem jag ännu inte löst. Pelarna är full tillräckligt starka (4 gånger om), men ur knäckningshänsende klarar de inte av en snölast. Som jag ser det finns de två lösningar.
1: Sammanbinda limträpelarna med kortlingar
2: Använda glaset för att styva upp pelarna
Limträ är inte direkt gratis, och definitivt inte i de här längderna.

Kan även noteras att väggar saknas på den här bilden för att illustrera bättre. Dessutom finns de lite temporära delar med som är till för att styva upp konstruktionen under byggnation. Visar även en del av gjutformen (i en tidigare version)
hus82.jpg

Har avbrutit utvecklingen av version 8 efter att jag upptäckte några problem som var dyra och svårlösta. Ska börja version 9 så fort tiden ger tillfälle åt det.
 
Redigerat:
Tänkte börja rita på version 9 som jag hoppas blir den slutgiltiga versionen med en fullständig BIM koppling. Men innan jag börjar hoppas jag kunna göra några sista modifikationer. Som sagt var, de är billigare att modifiera en ritning än problem man hittar när man redan är färdig.

Någon som har några synpunkter eller påpekande så tackar jag för alla åsikter som kommer fram.
 
Grand designs säsong 2 el 3 byggde de ett liknande, kanske kan vara kul att titta på om du inte sett det redan. Håller på att jobba mig igenom alla avsnitt :)
 
Vet inte riktigt vilket hus du syftar på. Tror du syftar på den här:
http://www.channel4.com/programmes/...-gallery/3b05b3e2-b1a3-4d54-92c9-351d7403ffda
Jag har sett avsnittet, kan notera att jag gjorde de första skisserna innan jag såg avsnittet. Nu skulle jag nog vilja vara så elak att säga att Cubria huset är illa genomtänkt.

Det finns naturligtvis en hel del likheter.
*Båda har stora fönster åt söder
*Finns solpanler integrerad i söder väggen (minna finns inte med på ritningarna som jag har laggt upp dock)
*Båda husen utnyttjar passiv markvärme under vintern

Skillnaderna är dock större:
*Har bara ett rum djupt, medan Cubria är 3 (på de djupaste)
*Har 4 av 5 sektioner per våning placerade sidan om fönstret, medan alla är placerade rakt in i Cubria
*Har ungefär dubbelt så brett som fönstret, medan Cubria huset bara är något bredare
*Har fler fönster än bara det där framme (om än bara ett par extra)
*Huset är praktiskt sett ett suterränghus, medan Cubria huset är underjordiskt
*Huset har mosstak, medan Cubria huset är underjordiskt
*Har runda väggar, medan Cubria huset är kvadratiskt
*Har armerade betongväggar med integrerad isolering, medan Cubria huset har blockvägg med isoleringen utanför
*Har 3 våningar, Cubria huset har 2
*Använder solpanelen för att blockera av solen på sommaren, men inte på vintern (ej på bild, även fast fästena syns)
*Huset har träskelet, Cubria huset är helt i betong

Skulle säga att de är främst två saker som drivit olikheterna. Det praktiska detaljerna är betydligt mer genomarbetade och jag har utfört otaliga simuleringar på ljus, värme, gångavstånd osv. Saker som de uppenbarligen inte gjort i Cubria eftersom de skulle upptäckt många av missarna tidigare då.

Jag har pressat budgeten mycket hårdare. Huset är förvisso större, men förhoppningsvis inte dyrare. Alla detaljer är konstruerade för att vara billigt möjliga, därför exempelvis mosstaket i stället för att göra de helt underjordiskt Dessutom är nästan allt konstruerat för att kunna göras av en hemma pulare.

Det finns ett hus i säsong 9 eller 10 som är betydligt mer likt, fast de har andra olikheter.

Hela huset är konstruerat för att ge billigaste möjliga kvadratmeter pris för billigast möjliga drift/underhålls budget för att på så sätt kunna göra största möjliga hus till minsta möjliga budget. Exempelvis innehåller mitt hus mindre än hälften så mycket betong som Cubria huset trots att de är nära nog dubbelt så stort. Detta beror på att jag använder betongen på ett mycket mer effektivt sätt.
 
Jo, det var det huset jag tänkte på.

Låter som du har gjort/gör lite bättre val, framför allt blev det huset väldigt mörkt. Gillar din runda form på huset.

Blev själv intresserad av jordskepp för ett tag sen, speciellt södervända delen med växthus samt kretslopp verkar trevligt. Nu är jag mest inne på naturhus a la ecorelief eller ecosol.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.