Hur är det med brandsäkerheten på en sån central? Hagers apparater är visserligen kvalitetsprylar men det skadar ju inte om centralen i sig också är tålig. Polystyren är iaf enligt wikipedia brandfarligt men plasten kan förstås vara behandlad med något brandskyddande material.
 
Nu när vi håller på att renovera huset så byter vi samtidigt ut alla elcentraler och det mesta av kablaget. Jag har valt Hager Gamma för att jag hatar när man snålar in på saker som ska sitta i huset i minst 50år. I huset har jag satt in 3 mindre Hager centraler och där elmätaren sitter satte jag in en Hager Gamma GD413S (4 rader med 52 mod). Den har en Huvudbrytare, JFB, 10st 10A och 6st 16A, sedan tillkommer det några fasskenor, kopplingsbryggor och beröringsskydd.
Jämför man priset mellan en Hager och Biltema så skiljer det inte många hundra.
 
Det blev mycket Hager i denna tråd (som ofta på detta forum...) men det är utan tvekan bra grejer och för oss som jobbar med installation har de en support som bryr sig och tar till sig synpunkter. Det finns dock flera märken som är värda att titta på, t.ex. ABB, Siemens, Merlin-Gerin osv. Alla är seriösa och har sina fördelar.

Något som jag gillar med Hager är deras Quick-Connect där man har snabbanslutningar för ledarna. Det finns flera trådar som diskuterar snabbkopplingar mot skruvkopplingar i kopplingsdosor men det är ingen tvekan om att en fjäderbelastad anslutning av bra kvalité minskar risken för glapp som kan uppstå i skruvklämmor när kablen kallflyter med tiden.
 
Tummen upp för snabbkopplingar :D
 
Så ser våran central ut.
 
  • central (1).jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Edvuld
  • Laddar…
Skäms för sladdarna till höger!
 
Oleg, är det 8 LED-drivare? Om så är fallet, vad har du använt för kabel på 220V-sidan?
 
Det till höger är bara provisorisk antennkabel. resten har jag ingen aning om. tror det är transformatorer till ledlamporna
 
Hemma-hos-reportage hos familjen overkill? ;)
 
jeppeknaster skrev:
Oleg, är det 8 LED-drivare? Om så är fallet, vad har du använt för kabel på 220V-sidan?
...jag tror det här är den andra sidan av skåpet ;)



8796406644766.jpg
 
Elektrikern sa att bygger man nytt så måste man ha "smartel" det vanliga är uråldrigt tydligen. fick iaf fräcka brytar paneler. alla strömbrytare sitter i elcentralen.
 
Så ser våra 10 paneler ut. sitter tom en i garaget. man styr golvvärmen kan se ute och inne temp och styra vilka lampor man vill. gött att släcka alla lampor på en knapp i sovrummet.
 
Berker%20TS%20Sensor%20mounted.jpg
 
oleg skrev:
[bild]
Snygg panel! Vad är det för märke och modell?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.