Sotaren var här och jag var med när han sotade, jag frågade om allt var okay och om han ville låna min dammsugare och han svarade att allt var okay och han skulle låna min dammsugare. Då gick jag där ifrån och sotaren kom sedan upp från källaren och allt var i sin ordning. Detta var den 4/4. på torsdagen åkte vi till norrland och kom hem på måndagen och upptäckte att det var kallt i huset. När jag kom ner i pannrummet så upptäckte jag att stiften på brännarens kretskort till "ögat som kollar elden" var bortknäckta. Dvs. jag kör brännaren utan kåpa för att kunna skruva på fläkthastighet för pannan installerades i höstas och man behöver skruva lite hit och dit. ivf. Nu har jag haft en dialog med sotarchefen i kommunen och han säger så här, jag bifogar våran epostkonversation, nedan:
-------------------------------------------------------------------

Jag brev 1:
Hej ni var här och sotade den 4/4 och sedan dess har jag inte kunnat starta pannan. Efter att ha kikat och ringt lite så är faktum att sotarn brutit av kontakten till "ögat" som ser elden i pannan, på kretskortet. Till följd att jag nu måste köpa nytt kort. Hur löser man sådant?

Han svar 1:
Hej ------!Det låter inte bra. Om det är så att vi har haft sönder ögat så kommer vi att ersätta det, dock vill jag att sotarna får komma över och kolla på vad det är du menar. Har du tid någon gång i veckan?

Jag brev 2:
Hela veckan, från i morgon. Ps det är alltså stiften på kretskortet som är avbrutna.

Han svar 2:
Vid Sotning och brandskyddskontroll rörs inte stiften vid kretskorten. Dom sitter innanför skyddskåpan, som vi inte öppnar.
Vi kan komma förbi i morgon vid halv 8 om det kan passa dig och kolla så att vi menar samma sak?

Jag brev 3:
Min kåpa stod vid sidan av brännare då jag aldrig har kåpan på för att kunna ställa luftflödet utifrån väder och vind. Tiden ser bra ut.

Han svar 3:
Vi brukar ha som princip att ersätta alla skador som vi förorsakar, dock kommer vi inte att ersätta denna skada då eran skyddskåpa på brännaren ej varit monterad vid sotningen samt att pannrummet har en undermålig belysning. Vilket medförde att sotaren har svårt att se alla kablar som eventuellt sticker ut.
Vi beklagar det som har inträffat och vi ska i göra vårat yttersta för att det inte ska hända igen.

Jag brev 4:
Helt fel! Det är upp till sotaren att säga till kunden att ordna till belysning samt kåpa innan sotare börjar göra sitt ingreppet. Om sotaren väljer att sota utan kåpa och i dålig belysning, så år det ett val han gör! Där av skadan. Det finns inga direktiv om att kåpan på brännare måste vara på. Om ni önskar det så säger man till innan. Jag har hört av mig till brandchefen och kommer under torsdagen att göra en anmälan till konsumentombudsmannen om inte lösning på det inträffade dyker upp.
Ps, om en av lamporna i taket gått sönder och man väljer att jobba utan att säga till, så får man stå sitt kast, enkel matematik..

Han svar 4:
Allt detta som du skriver är det du som fastighetsägare som är ansvarig för att kontrollera innan sotningen av eran pelletspanna skall utföras.
Mitt svar till dig står fast, vi kommer inte att ersätta denna skada då skyddskåpan till brännaren inte var monterad vid sotningen samt att pannrummets belysning var i mycket bristfälligt skick. Det är bara tur att sotaren inte blev skadad vid sotningen.

Jag brev 5:
Skitsnack! Jag var med i pannrummet och jag frågade sotaren om allt var okay och han svara att allt var helt i sin ordning och han frågade sedan om han kunde låna min dammsugare oxå och det fick han. Så allt du säger nu är en efterkonstruktion, som ni hittat på pågrund av det inträffade. Jag har nu pratats med konsumentombudskvinnan i kommunen och hon sa att jag skulle göra en anmälan till arn.se om lösningen ej blir som jag vill, då det är ett solklart fall. Jag väntar på samtal från din chef (brandchefen) om vad han säger i det hela. Han skulle åter komma i frågan.

Han svar 5:
Jag har redan sagt vad det är som gäller och du får lämna in en anmälan för vi kommer inte stå för skadan som har inträffat p.g.a. dom brister som jag redan har påtalat för dig!
----------------------------------------------

Har jag helt fel, eller har han fel, hur ser ni på det hela?

Problemet är oxå att kretskortet nu är pajjat och det kostar 2200:- + moms samt installation och inställningstid.. Och vi skall inte snacka om min sura fru pga kylan i huset. ;).
 
Redigerat:
Du har fått förslag på att vända till dig ARN, så gör det.

Annars så skulle jag om jag varit sotaren sagt att det får bokas en ny tid eftersom kåpan inte satt på brännaren.

Men nu är både du och han en erfarenhet rikare och kåpan kommer säkert sitta på nästa gång det sotas. ;)

Sent from my ST18i using Tapatalk 2
 
När jag försöker göra en webanmälan på ARN.se så står det till slut så här:
HTTP Status 500 -

type Exception report
message
description The server encountered an internal error () that prevented it from fulfilling this request.
exception
javax.servlet.ServletException: Servlet execution threw an exception root cause
java.lang.OutOfMemoryError: Java heap space note The full stack trace of the root cause is available in the Apache Tomcat/5.5.28 logs.
Apache Tomcat/5.5.28

:(
 
Solklart fall att anmäla. Många sotare tror de är över alla andra, att de aldrig kan göra fel och att de vet bäst. Har varit med om massa problem med sotarna här, bl.a. så har de helt struntat i att dammsuga pannan men tar fullt betalt, de vill sota i tid och otid trots att det räcker gott med en gång om året och kommer och bankar på trots avbokade tider.
 
Självklart skall sotaren, bilmekanikern, städaren, plåtslagaren och byggaren, säga till att de inte vill utföra ett jobb pga felaktigheter. Men om vi vänder på det, om sotaren hade fått en stöt och kolat vippen, hade det då varit mitt fel? Eller om sotaren klättrar upp på taket på en stege som han sagt åt mig att byta, ramlat ner och slagit sig fördärvad, är jag då ansvarig för det hela?
 
Thomas Lindgren:
Jag får en känsla precis som du, att sotarna tror att de är någon form av "Pannpoliser" som bara finns till för att ställa till oreda. Förresten, varför skall de in i pannan, den sotar man ju själv ett par gånger i månaden. Deras uppgift sköts väl från taket och sedan ner till sotluckan. Det är väl det man betalar för? Jag tror detta är första gången de har sotat ur pannan sedan jag köpt detta hus. Och i förra kåken där sotade de alltid ur tullikivin, då vi inte hade panna i den kåken.
 
Du glömmer den mänskliga faktorn. Faktorn som i detta fall och liknande leder till att sotaren klättrar upp på stegen eller får en stöt och som nu haft sönder din brännare.

Man gör det av välvilja för att jobbet ska bli gjort utan problem för kunden, man vill inte ställa till med problem. Och i andra jämförbara fall så har det alltid gått bra.
En kompis till mig vart irriterad för ett par år sedan när han blev tvungen att byta en stege som varit i samma skick ii minst tio år...

Många undviker konfrontationer och går ofta något som msn inte ska.

Men jag tror inte att det är orimligt att "du" blivit v ansvarigt.

Sent from my ST18i using Tapatalk 2
 
Charta77,
du menar att han har för svag självkänsla för att hävda sin position "jag utför ej arbetet under dessa förutsättningar". Hur kan han då i nästa steg ha stark självkänsla a´la "jag har inte gjort något fel"?
Nu har sotaren väl gjort fel i två bemärkelser:
1. Han tog inte sitt ansvar att säga till mig att det är fel med kåpan bredvid, eller vägra jobba med pannan.
2. till följd att han hade sönder brännaren när han valde att jobba med den utan kåpa (om han överhuvudtaget reflekterade över det)?.
Då hamnar han i ett moment 22 läge. Han tror han gör något bra som i slutändan blir helt galet fel. Det enda bra han kunde göra, var att vara ärlig ,mot sig själv och neka mig tjänsten. :)

Detta utmärker inte en god hantverkare, eller?
Säkerhet framför allt!! Det gäller oxå sotaren fast han sitter på en guldpedistal. :)
 
Hur hade du tagit det om han vägrat att göra jobbet med den dåliga belysningen och utan kåpan. Och ändå fakturerat dig för vistelsen?
 
viktorj skrev:
Hur hade du tagit det om han vägrat att göra jobbet med den dåliga belysningen och utan kåpan. Och ändå fakturerat dig för vistelsen?
Svårt att sätta dit kåpan och ta fram en bygglampa?
 
Självfallet så hade jag på 30 sek satt dit kåpan och självklart hade han fått använda 1000 wattaren som står i källaren. Men Som jag skrev, han sa att allt var okay och han körde på.
 
jag och jag skrev:
Charta77,
du menar att han har för svag självkänsla
Knappast... läs igen.

De exempel jag tog handlar inte om just din sotare eller ens sotare överhuvudtaget det är situationer som ofta uppstår.

Visst du frågar om allt är bra och det kan inte komma som en överraskning att svaret blir ofta blir ja på en sådan fråga även om det inte är det.

Det handlar inte om dålig självkänsla, eller då snarare konflikträdsla.
Utan det kan vara så enkelt som att det är det enklaste svaret att ge.

Visst är det bättre om han påpekat det som varit fel, men som jag skrev nu är ni båda en erfarenhet rikare och han kommer inte sota utan att kåpan sitter på plats och du kommer också säkert se till att kåpan är på brännaren till nästa besök.
 
Redigerat:
Sorry om jag använde fel ord. ;) men är man rädd för konflikt och man litar kanske inte på sin egen/eget ståndpunkt/omdöme vilket kan vara en osäkerhet på sig själv som följd/grund. ;) i vilket fall som helst så håller jag med dig och det går att läsa mellan raderna, eller kanske inte ens där. ;) självfallet kommet kåpan vara på nästa gång, eller inte. Det känns kanske som att den kommer att stå vid sidan och jag kommer att påpeka att den skall sitta på innan han börjar jobba.. :)
 
jag och jag skrev:
Sorry om jag använde fel ord. ;) men är man rädd för konflikt och man litar kanske inte på sin egen/eget ståndpunkt/omdöme vilket kan vara en osäkerhet på sig själv som följd/grund. ;) i vilket fall som helst så håller jag med dig och det går att läsa mellan raderna, eller kanske inte ens där. ;) självfallet kommet kåpan vara på nästa gång, eller inte. Det känns kanske som att den kommer att stå vid sidan och jag kommer att påpeka att den skall sitta på innan han börjar jobba.. :)
Ja, du skulle ju kunna test om sotaren lärt sig sin läxa. Men tja ;)
 
Lämnar du brännaren utan kåpan monterad får du väl skylla dig själv. Det är ett brott mot starkströmsförordningen dessutom.
En del ska då alltid bråka på andra när dom gjort fel själva.
Skaffa en modern brännare och skrota det gamla museiföremålet så slipper du sådana här problem senare.
Kan inte vara lätt att jobba som sotare.:(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.