Hej,

egentligen är det ju dumt att prata om vilket ljusflöde en 50W halogenlampa ger. Det finns ju stora skillnader, som att 12V halogen är mer effektiv än 230V halogen. Om jag fattat det rätt är ljusstyrkan från en 35W 12V halogen ungefär densamma som från en 50W 230V halogen. Och så kommer ju ECO halogen mer och mer så det är stor skillnad på 50W 230V vanlig halogen och 50W 230V ECO halogen. Och som lök på laxen föredrar många spot-tillverkare att tala om ljusstyrkan i candela istället för ljusflödet i lumen. Kunde inte hitta någon uppgift om ljusflödet på Osrams eller Philips halogen-spotar på deras hemsidor. Men på Amazon står det att en Osram Halopar 16 GU10 50W ger hela 950 lumen. Det låter mycket, kan det stämma?

Nåväl, mitt mål är att hitta dimbara GU10-LED som ska ersätta 50W halogen. De ska fungera ihop med mina befintliga dimrar, Elko 315 GLE. Jag har två lampor som funkar, plus några som inte går att dimma med denna dimmer (men väl med en annan, triac-dimmer). De som funkar är en 6W från FYT-led samt en 6W från Enerlite. Båda ska ha samma ljusflöde på drygt 350 lumen, men den från FYT-led lyser klart starkare. Båda ska ha samma färgtemperatur, varmvit på ca 3000K. Den från FYT-led har ett gulare sken och ligger snarare neråt 2800K. Enerlites lampa har också ett lite mer grönaktigt sken. Här hade det varit intressant med en uppgift på båda lampornas CRI där jag uppfattar det som att FYT-led har ett högre CRI.

Båda lamporna går att dimma, men här funkar Enerlites lampa bättre. Med det menar jag två saker. För det första är dimningen mer linjär, dvs. när man vrider på dimmern så minskar ljusflödet mer direkt med Enerlites lampa. FYT-leds lampa har mer av en ketchup-effekt, dvs. först händer nästan inget alls, sedan kommer hela dimningen mot slutet av vridandet på dimmern. För det andra går Enerlites lampa att dimma ner mer, enligt uppgift är intervallet 20-100%, dvs. när lampan är fullt nerdimmad ger den ca 20% av sitt maximala ljusflöde. Lampan från FYT-led har ett dimningsintervall som snarare ligger på 40-100%, dvs. den lyser klart starkare när den är fullt nerdimmad. Det ligger inga vetenskapliga mätningar bakom mina uppgifter, utan allt bygger på min subjektiva upplevelse.

Så, vad tycker jag? Enerlites lampa dimmar bra men har en otäck färg. Tveksam till fler av den. FYT-leds lampor har ett behagligare sken men dimmar sämre. Tveksam till fler av den också...
 
har en stund över och tänkte passa på och skriva en liten uppdatering om hur det går för mig och mina GU10-spottar. Söker något som kan ersätta 50W halogen och som ska vara dimbart tillsammans med de befintliga dimrarna (Elko 315 GLE, dvs. en transistordimmer som klipper bakkanten av sinusvågen).

Generellt har detta visat sig vara rätt svårt att få till. En dimbar lampa kan vara dimbar ihop med en viss dimmer, men funkar dåligt ihop med en annan dimmer. Två exempel på detta kommer från Enerlites sortiment. Båda har frostat glas, den ena är på 5W och den andra på 7W. Båda dessa lampor får en väldigt skum dimkurva ihop med min dimmer. Om man börjar med dimmern fullt nerdimmad och sedan drar upp dimmern så börjar lamporna lysa starkare (precis som det ska vara). Men när dimmern är på ca 75% så lyser lamporna som starkast. Fortsätter man att dimma upp så lyser lamporna svagare. Jag har också provat en 9W-lampa från FYTLED, med en s.k. IC control dimmer. Lampan fladdrar som ett stroboskop när man försöker dimma den med min dimmer. Samtliga dessa tre lampor fungerar bra att dimma ihop med en annan dimmer jag har, en Elko GL 400, dvs. en "vanlig" glödljusdimmer av triac-typ. Tyvärr gillar denna dimmer inte den låga belastningen utan börjar brumma, men det är alltså inget fel på själva lamporna. De är dimbara och gå att dimma med rätt dimmer, men inte med mina dimrar.

Det finns också lampor med väldigt skumt ljus. Enerlite har en sådan på 6W. Denna lampa funkar bra ihop med min dimmer, men ljuset är åt det gröna hållet. Det var någon som tipsade om denna lampa tidigare i tråden. Smaken är väl som baken, men det är i alla fall min bestämda uppfattning att denna lampa har ett väldigt läskigt ljus. Andra lampor kan istället vara för vita. Jag köpte en 6W-lampa från FYTLED som hade en färgtemperatur på ca 3200K. I mitt tycke blev det för vitt, så nu kör jag på deras andra variant av varmvitt som ligger på ca 2800K. Mycket bättre.

Sedan finns det lampor som funkar bra också. Den från FYTLED på 6W med 2800K färgtemperatur är helt ok. Möjligen skulle jag vilja att den gick att dimma ner mer. Den ger ca 40% av sitt maximala sken när den är fullt nerdimmad. Men den har ändå visat sig vara rätt svårslagbar, både vad avser ljusstyrka och inte minst priset på ca 130 kr/st. En annan bra lampa är Enerlites nya 5W-lampa. Den har en bra varmvit färgtemperatur och dimmar bra ihop med min dimmer. Den dimmar ner till kanske 30% av sin maximala ljusstyrka. Jämfört med FYTLED:s 6W-lampor är ljusstyrkan lägre, ca 260 lm mot ca 350. Priset är 199 kr/lampa. Denna lampa har ett klart glas, vilket gör att den har en tendens att blända om man tittar rakt in i den. Men jag kan varmt rekommendera den om man vill punktbelysa något, t.ex. en tavla, ett blomsterarrangemang eller något liknande. Däremot skulle jag inte använda den som allmänbelysning i form av infällda spotar i ett tak. Där tror jag att den kommer att blända för mycket. Enerlites nya 5W-lampa finns även i vitt utförande och den finns också i en variant som inte är dimbar.

Hittills har jag inte hittat någon dimbar LED-lampa som dimmar hela intervallet 0-100% och jag kan heller inte hitta någon som klarar av att höja färgtemperaturen när man dimmar ner lampan (förutom Phillips lampa då, men där avskräcker priset på 450 kr/lampa). För min del blir det nu en kombination av två lampor. Enerlites 5W-lampa där jag vill ha punktbelysning och FYTLED:s 6W-lampa som allmänbelysning i takspottarna.
 
Har du en vanlig dimmer till dina led lampor som du köpt på e-bay.?
 
Hej,

nej, det var liksom det som var poängen med hela mitt inlägg. Jag har redan ett flertal dimmers i huset och vill inte byta dem för att få det att funka med lamporna. De flesta av mina dimrar är Elko 315 GLE, dvs. en transistordimmer. Men jag har även en Elko GL 400, dvs. en tyristor/triac-dimmer.

Erfarenheten är att kompatibiliteten är sådär. Vissa lampor dimmar bra med båda dimrarna, medan andra endast funkar ihop med den ena typen. Och det går inte riktigt att veta på förhand vilken dimmer lampan funkar med.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.