Nu när SMHI har lovat storm med orkanbyar är jag säkert inte ensam om att oroa mig, och fundera över hur man kan förbereda sig för att undvika skador. Jag har i alla fall plockat undan allt löst utomhus, låst takfönstren i växthuset med buntband, monterat spikband på takbjälkarna på en tillbyggnad som inte är riktigt klar, och moterat tillfälliga kortlingar för att stötta utegipsen på tillbyggnaden (panelen är inte på plats ännu).

Det som jag oroar mig mest för är nog att en gren ska komma flygande och ha sönder ett fönster. Orkanbyar, ösregn och trasigt fönster är ingen rolig kombination. Jag har haft lite lösa funderingar på nån slags fönsterluckor som man kan montera när prognosen ser dålig ut, kanske nåt i stil med såna som man ser på TV när det är orkaner på gång i USA, eller kanske mer traditionella fönsterluckor? Någon som har löst det här på något fiffigt sätt?

Förra stora stormen (1999) gick det dock bra. Det enda som hände var att ett gammalt murket äppelträd knäcktes. Sommaren innan skulle jag byta en del trasiga tegelpannor, och förbannade den som hade spikat varenda panna. Men när jag efter stormen konstaterade att varenda tegelpanna låg där den skulle såg jag spikarna i ett annat ljus. Nån visste uppenbarligen vad han gjorde en gång i tiden. På många nyare hus med snålare spikning såg det däremot värre ut, bland annat ett helt nybyggt hus som inte hade många pannor kvar.
 
Don't worry be happy!

Det är inte midwest USA med tornados vi talar om förhoppningsvis. Har varit i staterna med flera hundra gånger värre prognoser än denna och folk gör i stort sett ingenting.

Men visst kan du plocka undan sådant som ligger löst etc.

Det bästa är att ringa försäkringsbolaget i dag och kolla att din villaförsäkring är OK.

8)
 
Fönsterluckor kan ju ha en praktisk användning å många sätt ;). Håller på värmen om man har dom stängda på natten, ger skugga under soliga dagar, kan hålla sommarstugans fönster stängt för saltstänk. Idag monterar man solskyddet på insidan för att enklare komma åt och manovrera. Såna uteluckor kan ju prydda huset om den är i rätt stil med snickarglädje och det hela men ingen verkar satsa på det :-/. Det är nog för att det känns besvärligt att springa runt huset och öppna/stänga men ibland skulle man önska sej att dom fanns. Som just idag ;)
gaia
 
Sex träd har blåst ned på tomten, men inget träffade huset som tur var. Vilken kraft som kan blåsa bort Europapallar. :surprised:

mvh
David
 
Soptunnan hittade jag 03.00 mitt ute på vägen, soporna låg kvar i. Flaggstången på landet lutar dock 30 grader och ingen ström.

Verkar vara värre söderut. Generellt sett så tycker jag svenska stormar är mycket milda jmf med det kaos som uppstår t ex i USA regelbundet. Har bott i Minnesota och de tornados som passerar är inte att leka med. Där flyger bilar omkring. Se filmen Twister så får ni en bild av hur det kan se ut.

Det jag inte förstår är varför folk prompt skall ut och åka bil när det blåser som det gör. Dödsfall pga träd ramlar på bilar är ju tragiskt!
 
7 tallar nere inom 20m från huset, men dom föll åt rätt håll.

Vi bor 3mil söder om stockholm.
 
Bryggor för ett 50-tal båtar och badplats borta i kullavik/Gbg
 
3 tallar på tomten,ett 20 tal tallar och granar bakom huset...

Den längsta tallen missade parabolen med 1 m...

 
Det har blåst lite i västerbotten också, imose när jag klev ut så hade spaden som jag ställt vid dörren blåst omkull. ;D

Edit: Och min dotters plastpulka hade också blåst omkull ::)
 
Låter lite märkligt, H.äg Smurf!

Att plastpulkor blåser omkull haf man ju varit med om,
säskilt om de varit illa uppställda.

Men spaden? Du hade nog inte kört ned den i marken
i går. Oförlåtlig! Hoppas inte handgtaget blev skadat!

Hälsningar från västkusten. 40 m/s, och det enda
som har tagit stryk är snögubbarna.

KoW
 
KnockOnWood skrev:
Men spaden? Du hade nog inte kört ned den i marken
i går. Oförlåtlig! Hoppas inte handgtaget blev skadat!
Den stod på bron lutad mot väggen, och handtaget klarade sig som tur var ;D
 
Den nyligen gallrade skogen bakom vårt hus ser ut som plockepinn... Grannens nya staket ser ut som kaffeved... Vägen i till samhället kantas av träd som legat över vägen...
Och ändå ska vi inte haft det värst! Bor i Järna (Södertälje)
 
Ett helt nybyggt hus som vi inte ens har fått komma in i än. Då kommer stormen farande. Snacka om att vi var nervösa när vi på morgonen begav oss ut för att inspektera. Brädor hade flugit omkring och ett 20-tal träd har ramlat på tomten. Men hör och häpna, soptunnorna stod fortfarande upp...?
Huset har klarat sig helt oskadat. Vår vattenpump (egen brunn) däremot var nära att stryka med. En stor tall la sig 1,5dm ifrån den. *pust*
Men förutom att vi har fått en himla massa arbete för att ta hand om alla fallna träd, så klarade vårt hus sig helt och hållet. Det var ett bra test innan vi flyttar in... ;D
 
Inger.P. skrev:
Hur har det gått för dig Perf?
Jodå, jag ska väl inte klaga, men det kunde ha gått illa. När stormen tilltog vid fyratiden så började det komma en massa prylar flygande från ett bygge en kilometer bort (bara en åker mellan oss), främst stora frigolitskivor (2400x1200x150). De var inte många meter från att slå ut våra fönster, men det gick bra. Man kan tycka att cellplast är lätt och mjukt, men att se dessa skivor krossas mot träden inger respekt. Annars var en bortblåst takplåt på ett uthus den enda skadan. Jag har inte sett så mycket skador på andra hus heller, bortsett från några avskalade eternitplattor och en del bortblåsta nockpannor (själv har jag nockpannor som sitter med bruk, så de lär inte flytta sig i första taget). Så för oss i södra Skåne tror jag att stormen 1999 var något värre, och rekordet från 1969 står sig nog ett tag till.

Det här med sårbara fönster har dock fått mig att fundera på om man skulle försöka vara lite mer förberedd nästa gång. Jag har kommit över en rejäl hög med tjock emballageplywood, så jag funderar på att såga till skydd för fönstren. Frågan är då hur man ska fästa dem. Jag har funderat lite på om man kunde använda såna skruvar som används till att fästa benen på bord, alltså med en trägänga i ena änden och en maskingänga i den andra. Med sådana skruvar permanent monterade i karmarna skulle man bara kunna hänga på skivorna och spänna med vingmuttrar.
 
Denna storm bör vara tänkvärd även för oss som just är igång med att bygga med stora glasade partier ... :-/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.