Ang. hötalare i taket, hur har ni gjort med isolering? Självklart har vi bjälklagets isolering men brukar man även isolera i själva "lådan"?
 
Fick igår hem högtalare från Outdoorspeakerdepot. Verkar väldigt vällbyggda. Testade den med enbart sin egen papplåda som högtalarlåda. Lät väldigt bra, förvånansvärt mkt bas i dem. Klart spelade de också. Återkommer med recension då de är monterade i taket.

Frakten gick smidigt, 70 dollar och blev såklart tullade. Tog dock rätt lång tid.
 
Hej Rena! Tack för ditt svar. Nu blev jag ännu mer intresserad…icon_smile.gif Spännande. Inväntar ytterligare info…
 
Nu är vi inflyttade i nya huset sedan en vecka tillbaka, det blev Sonos till B&W inbyggnadshögtalarna i kök och badrum. Vi har inte byggt eller köpt någon låda till högtalarna (det är ett enplanshus så inga problem med att ljudet sprider sig uppåt), har heller inte isolerat något extra, det är 45cm lösull isolering över hela taket. Det verkar fungera bra. Sonoslösningen är riktigt trevlig, och ljudet helt ok, lite duscheffekt blir det förståss när man går rakt under en högtalare, vet inte hur man skulle kunna undvika det? Första intrycket är att ljudet i köket med 2x 8 tum är riktigt bra. I badrummet med 1x 6.5 tum stereo högtalare är det inte riktigt lika bra ljud, mindre högtalare och kakel på väggar och golv ger inte direkt idealisk akustik, men efter omständigheterna låter det rätt så bra ändå. Totalt sett är jag helnöjd och ångrar lite att jag inte byggde in högtalare i fler rum, men tanken var att hellre få det riktigt bra i ett par rum än halvbra i många. :)
 
Kan man köra MDF istället för plywood?
Ska man lägga "dämpning" i lådorna? Eller ska man dämpa utanför så att ljudet inte fortplantar sig?


Hur ska högtalarna placeras? Har din kompis en "matematisk formel"? Ska montera nu i helgen och det skulle vara fint att veta?

/X

Två tips om takhögtalare från en kompis (samme kompis) som installerat takhögtalare (med Sonos) överallt:
1. Glöm inte att bygga "soundboxes" i plywood runt högtalaren, annars lär du få lyssna på samma musik på övervåningen. Särskilt olyckligt om ett av barnrummen ligger ovanför kök/vardagsrum och du inte kan spela på kvällen längre.
2. Var noga med ditt val av högtalare och hur långt isär du placerar dem. Du kan råka ut för "dusch effekten" - där du egentligen bara hör bra stereo på ett ställe i rummet, mono "dusch" om du står under en av högtalaren, och konstigt indirekt ljud överallt annars. (Tänk dig att högtalaren är en lyxig dusch med stort huvud och ljudet är vattnet). Inte helt säker på denna teori själv men ville dela med mig av den i alla fall.

R[/QUOTE]
 
Kan man köra MDF istället för plywood?
Funkar utmärkt, det är nog till och med att föredra.

Ska man lägga "dämpning" i lådorna? Eller ska man dämpa utanför så att ljudet inte fortplantar sig?
Lite dämpning kan vara bra för att undvika stående våg, men överdriv inte. Dämpning är också bra för att minska risken för blåsljud om man har basreflexlåda.
 
Husplaner skrev:
Vi funderar på att ha infällda högtalare i taket i vårt nya hus.

Det kommer att vara två högtalare i köket, två eventuellt fyra i vardagsrummet, två på kontoret, två i sovrummet samt två på toaletten.
Hur blev det till slut? Skall precis göra samma sak och vore intressant att höra vad ni till slut valde. :)
 
Ursäkta mycket sent svar.... Så här blev det till slut....

Zon 1. KÖK (2 Beolab 4000 högtalare på väggen och vår Stereon BO Beosound 4) / VARDAGSRUM (2st inbyggda högtalare i taket)
Zon 2. ARB. RUM (2st inbyggda högtalare i taket)
Zon 3. SOVRUM (2st inbyggda högtalare i taket) och BAD (2st inbyggda högtalare i taket)
På varje Zon högtalarpar installera BO link passiv slutsteg och 1 st Apple Airport express st för att skicka musiken från iPad,iPhone,data mm

http://husplaner.se/?p=11069
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.