Fler än jag? Bara lite trött på att bearbeta logistik i bygget. Räkna ut färgåtgång på takfärg...många kvm blir det. Räkna hur många fönsterbågar det är kvar att renovera. Jaga maken med rörtången. Blänga på bykstugan som står en meter från mangårdsbyggnaden....ja den ryker om ett år eller två, vi har bytt syllen på stora huset just där! Avrinning på platt mark där vi har grävt fram stora huset. Jupp, vi hade en grund! Allvarligt talat så tar stora huset betydligt mer på orken än de andra två husen vi har gjort (nästan) klart! Är vi bra eller är vi dårar som byggnadsvårdar!!?? :S
Det där med planeringen runt stora huset får jag nog lägga upp några bilder på.
 
Mikael_L
Ni byggnadsvårdare är helknäppa hjältar. :p

Jag är byggtrött, och ändå har jag inte fått börja med att riva ner, sen rätta till för att slutligen göra det som ska göras.
Ni gör ju 3ggr så mycket jobb ...:x

Det som tär är att se allt som borde göras nu, direkt men man hinner bara lite, lite i taget ... :S
 
Ja det är rätt sjukt. När många av dessa hus byggdes ( före 1900) var det ju ofta hela byalag eller stor familj som utförda allt. Det är ju inte riktigt så nu! Visst känner jag mig helknäpp ibland. Jobba med träkonstruktioner, ingen gips, men vi skruvar ganska ofta nu....laga lerklining. Måla vänta......måla, vänta.........för att inte tala om att fixa nytt lite djupare bjälklag som går ner över naturstensgrund. En rysare. Och ja, visst ser man och tänker på allt som borde göras nu. fast man vet att dom rummen får vänta ett år till. Vi har jobbat på i sju år nu och är inne på våra sista 200 kvm......
 
Bra jobbat! Ge inte upp, få hjälp av nån kanske skulle kunna vara ett alternativ?
 
Jo visst har vi hjälp på en del moment. Timmerjobben, murare, el och plåt. En bra byggnadssnickare ibland när vi kroknar. Men all planering, urgrävning av grunder, ritningar/modeller till nya konstruktioner och badrum, målning, fönster (många), leta material och lösningar, kallmurning, anläggning av avlopp elgrävningar, gjutning av nya fundament till kakelugnar, dra vattenburen värme, osv osv. Inte många göraomgrejer faktiskt., och sist men inte minst denna eviga BYGGSTÄDNING!!!
 
Jag kan känna av samma trötthet just nu. När saker och ting har tagit mycket längre tid än beräknat. När byggnadsställningen står kvar därför att vi inte är klara inför vintern mm. Och städning!
 
Hej! Visst är det som du säger och vänner skrockar om att de skall ringa arga snickarn för att alla moment tar tid MEN när de ser resultaten så tystnar de ofta. Det är byggnadsvårdarens kall att ha moment som tar längre tid men dessa åtgärder blir som sagt renoverbara på ett annat sätt än modern byggkonst. Jag blir alltid byggtrött frammåt hösten och har därför insett att det bästa för mig är att helt och hållet göra uppehåll vintertid (klart om något akut dyker upp så gör man ju det). Då är man riktigt hungrig igen frammåt våren och kan samtidigt jobba med årstidsjuset istället för att ständigt hålla på med bygglamporna. Just räknandet som du säger Gafsan, är det tråkigaste tillsammans med logistiken. För hurofta ligger man inte efter med förmålning, hur ofta får man inte avbryta för att fylla på med spik/skruv eller annat. Däremot letandet efter gamla detaljer och material upplever jag som själavårdande om man bortser från att det försenar det man bygger. Ingen ickebyggnadsvårdare förstår känslan av att ha byggt karm, satt i låskistor och renoverat upp en dörr eller känslan att få i gamla glas.
 
Snack inte..
Själv håller jag på med en stuga som jag köpte för några år sedan, som under sommaren har fått sig en "total" renovering som fortfarande håller på. :( Håller med Mikael_L som säger "Det som tär är att se allt som borde göras nu, direkt men man hinner bara lite, lite i taget ..."
Jag vet inte vart jag skall börja just nu.. Håller på att stänga igen runt om på stugan, men börjar bli rädd för att jag inte hinner med allt. Jag hoppas ju på att jag får det tätt, men säker är jag inte. Ensam har jag varit hela tiden också. Stugprojektet kan du kolla här: http://www.byggahus.se/forum/fritidshus/174317-taklyft-tillbygg.html
 
Själva arbetet tycker jag går rätt bra. Däremot, alla överväganden, allt stötande och blötande av möjliga och omöjliga val innan man kan ta ett fullgott beslut och som ändå bara blir "helt rätt" 50% av gångerna trots all tid man lägger ner. Det kan jag bli fruktansvärt less på.
 
Anders_Roslagen skrev:
Hej! Visst är det som du säger och vänner skrockar om att de skall ringa arga snickarn för att alla moment tar tid MEN när de ser resultaten så tystnar de ofta. .
Jamen, visst är det konstigt med denna moraliserande attityd! Ungefär som att bara för att man har ett gammalt hus så har man någon slags moralisk skyldighet att renovera. Inte nog med det, det gäller att göra om allting på kortast möjliga tid. Det räcker inte att bara vårda huset, att göra det mest akuta och sprida ut insatserna över hela ens livstid..... Det är DEN inställningen hos omgivningen som gör mig väldigt renoveringstrött! Det jobbiga är att behöva försvara inför vänner varför jag fortfarande inte har gjort det, det och det...... Prestationsångest över det som inte har gjorts i stället för glädje över det som faktiskt har gjorts.
 
Redigerat:
Mikael_L
Om jag påpekade för min far om saker som inte var färdiga eller ens påbörjade så svarade han jämt:
"Det är bara bra det, jag skulle dö ifall alla projekt tagit slut!" :)
 
Dr_Jerkyll skrev:
Själva arbetet tycker jag går rätt bra. Däremot, alla överväganden, allt stötande och blötande av möjliga och omöjliga val innan man kan ta ett fullgott beslut och som ändå bara blir "helt rätt" 50% av gångerna trots all tid man lägger ner. Det kan jag bli fruktansvärt less på.
Instämmer i detta, bra sammanfattat. :)
 
Att bo och renovera gammalt är ju ett projekt! Som faktiskt kanske aldrig tar slut. Vi har ju byggt mer eller mindre intensivt i 7 år och nu börjar frågorna komma. Är ni klara snart? Nej, blir svaret, vi försöker ta hand om varandra också! Vi är fem i familjen och ungdomarnas tålamod med oss är fantastiskt! En hel gård med två boningshus och många uthus som bidrar till gårdsbilden på ett värdefullt sätt. Den senaste renoveringen var gjort 1946-48. Och vi försöker att både byggnadsvårda och tillgodose våra yngel! Men att se att det blir som man tänkt sig är en riktig kick!
 
Men många lägger ju ner mycket tid på andra saker som inte ger något resultat i verkligheten, så att ha renovering/underhåll av sitt hus/gård som fritidssyssla är väl inget konstigt? Tänk bara på hur mycket tid som läggs ner på internet eller TV! Man säger ju inte till dem "är ni inte klara med facebook snart?", eller hur?

Själv har jag 8 byggnader inkl boningshuset på min gård att roa mig med. Jag gillar det här med gårdsbild.
 
Vi har konstaterat att vi aldrig kommer bli klara :) Lagom när man börjar skönja att det kan bli klart är det dags för nästa varv med målning, renovering av andra saker som beräknades hålla 10år till vid förra genomgången (uj var det 10år sedan :)).

Men som någon skriver, det är viktigt att ta hand om varandra och ta pauser. Just nu påbörjar vi en lugn period. Ingen renovering, underhåll etc på den här sidan om årsskiftet, därefter köra igång lite sakta med 1-2rum under våren. För att när vår/sommaren kommer igång köra utomhus igen .-)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.