Behöver snabb proffshjälp av er, mina inbyggda downlights i låda som min elektriker satte upp för 3 mån sedan i hela huset har fått en brun/gul missfärgning se bifogad bild.
Min elektriker sa igår först att " så blir alla efter ett tag...." men det gick jag inte på och hävdade att det var oacceptabelt efter så kort tid. Då ringde han leverantören ( av dessa svindyra lampor) som sa -du har väl inte satt in 50wattare? Det har han och de leder tydl värme inåt och i denna armatur måste det vara framårledande värme i. Klantigt ja visst, men han säger nu att innanmätet ska lackas om vitt igen och nya svagare lampor ska i.Min fråga är nu VET han vad han gör, kan inte dessa alldeles för starka lamor ha skadat mer än bara ringen runt och det har blivit för varmt innåt i själva fästet?Att ngt är skadat. Bör man byta ut till nya? Finns det en brandrisk, något han hävdar Inte...han har ännu inte bytt till svagare lampor utan säger att vi ska använda med måtta... Snälla ge era synpunkter, jag är ledsen för att jag inte kan förklara på ett mer fackmannamässigt vis jag hoppas att ni förstår mitt problem. Mvh Malin.
 
  • IMG_0692.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vet iaf att det bör stå på armaturen hur kraftiga lampor får placeras i.
Kolla!
 
Det står att man inte får ha 50W men detta har jag inte kollat eftersom jag inte satte i lamporna från början. Elektrikern har absolut gjort fel jag ubf´drar nu om ngn tror att det kan ha gjort mer skada än "bara" det visuella?
 
Ja, elektrikern har givetvis gjort fel. Vet du om det är 12V eller 230 V spottar? Är det 12 V så känns det lite väl påkrämat med 50 W. Ljuskällor på 20 W som motsvarar 35W eller 35W som motsvarar 50W hade varit bättre kanske.
Jag har svårt att se hur man ska kunna få det bra genom att lacka om armaturen och det finns väl alltid en brandrisk när man stoppar i ljuskällor med större effekt än tillåtet, dock hur stor den risken är vågar jag inte uttala mig om.

//Patrik
 
Att lacka om? Hmm

Det kräver speciell värmebeständigt färg.

Jag skulle nog be honom om nya. Trots allt var det han som klantade till med detta.
Vill han lacka om, får han göra det. Och installera i sitt hem.

Tycker jag iaf.
 
Ser ut som GU10 sockel. Går det att sätta LED i den armaturen? Kostar pengar men blir inte varma ens om de är tända dygnet runt.

50 w Halogen är värdelösa. Inte bara att de blir varma utan bländning är ett stort problem med dessa lampor.
 
Redigerat:
Japp kände på mig att det är en nödlösning med omlackering....Vad tror ni om att det kan ha blivit skada inuti själva fästet? av denna för höga värme. Malin
 
Och är det en brandrisk att fortsätta att använda dessa nu innan han har bytt till nya, när det blir vet jag INTTE......trist på ett alldeles nybyggt hus....
 
Hade jag varit i hans kläder, hade jag åkt ut till dig igen på stört och bytt till rätt ljuskällor tillfälligt.
Och sen vid ett lämpligt tillfälle bytt armaturen mot en ny.
 
Lite nyfiken hur många armaturer handlar det om ? Inastallatören verkar inte vara intresserad av dig som kund o inte heller bekymmra sig va du säger till andra vore jag han skulle jag byta armaturer o ljuskällor
Mvh Tille
 
Jag vill bara tillägga att du nog inte ska döma ut din elektriker totalt efter detta, han är säkert en jätteduktig elektriker men lite sämre på spottar och missade maxeffekten (troligtvis 35 W). Alla kan göra misstag. Jag anser mig vara en ganska duktigt elektriker och jag har gjort ett antal missar, Det har oftast berott på okunskap för att det varit första ggn jag gjort just den typen av montering.
Om elfirman kan lösa problemet smididgt (byta spottarna) så finns det nog ingen anledning för dig att känna agg. mot din elektriker. (Fast vad vet jag, han kanske är ett riktigt klantarsle... :p )

Edit: Som anställd har man inte samma förfogande att fatta beslut som om man varit chef. Jag t.ex. hade inte direkt kunnat säga att "jag byter ut alla spottar" utan att konsulterat med min chef (som faktiskt får stå för kostnaden).
Hans lösning med att lacka kanske är hans egen för att han inte vill erkänna för chefen att han förstört alla spottar i ett hus. Hade hans chef varit där så kanske han hade sagt direkt att "vi byter alla utan kostnad".

Lite rörigt beskrivit, men hoppas någon förstår vad jag menar. Och jag utgick från att han var en anställd elektriker nu.

//Patrik
 
Redigerat:
Det är troligtvis ingen brandrisk, och jag tror inte armaturen tagit skada. Men för att vara säker så bör du byta ljuskällor till vad armatur tillverkaren rekommenderar.
 
Tack för all input, jag har en superduktig elektriker som har varit med oss hela bygget och lagt ner både själ och hjärta som vi uppskattar enormt! Jag vill bara höra lite oberoende åsikter kring detta då jag är mest orolig för risk för brand och skada på armaturen långsiktigt. Det rör sig om rätt många ca 50 st. Malin
 
Att lacka om armaturen låter ju inte klokt i mina öron. Skulle han göra det själv då eller lämna bort de? Blir knappast bra, och blir det bra så blir det nog dyrt.

Om det är elektrikern som satt i för kraftiga ljuskällor så säg att du vill ha nya armaturer eftersom de är brända. Tjafsar han så ta det med chefen på firman.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.