Mina föräldrar har ett hus byggt -75, som dom mer och mer känner sig trötta på. Min mor är sjuk sen många år så det är bara min far som orkar underhålla allt från hus till trädgård.

De vill inom ett par år göra sig av med huset och vill då gärna att jag tar över det för att göra "något vettigt med det" som de uttrycker det. De är fullt medvetna om att det INTE är aktuellt att vi ska flytta in i huset eftersom vi inte är intresserade av att bosätta oss på den orten.

Jag har därför lite planer på att ta över huset och renovera det såpass mycket att det skulle bli intressant för en köpare. I dagsläget är det inte gjort mer än nödvändigt sen det byggdes -75, som exempel kan nämnas att porslinet i ett av badrummet är orange och det är samma tapeter i samtliga rum som när det byggdes!

Men då är frågan?? Hur mycket/lite ska man lägga på renovering om man ändå tänker sälja?? Är det någon som har erfarenhet från detta??
Min TANKE var att;
1 - måla huset och intilliggande lekstuga/förråd.
2 - tapetsera om ALLA rum i någon ljus färg (vit eventuellt).
3 - ta ut heltäckningsmattan i de två rum, där den legat sen -75 och ersätta detta med s.k. klickgolv.
4 - göra klart den halvfärdiga gillerstugan i källaren (isolera och sätta upp innerväggar).
5 - byta ut det ORANGA toalettporslinet mot vitt (försöka hitta bra porslin till bra peng).
6 - byta ut de gamla vitvarorna (spisen är från -75).

Vad tror ni?? Är det för mycket?? Jag känner att jag måste fräscha upp huset en hel del, för att få ut något för det....
 
Svårt att säga vad som kommer att löna sig. Gör främst billiga, enkla åtgärder. Måla eller tapetsera alla väggar och byt ut heltäckningsmattorna. Det kommer att göra mycket för helhetsintrycket. Gillestugan tycker jag du ska låta bli. Invändig isolering och innerväggar är riktiga fuktbovar. Att byta sanitetsporslin utan att renovera badrummet i övrigt tror jag inte ger så mycket. En köpare kommer ändå vilja göra om badrummet om det är 35 år gammalt. Vitvarorna i köket kan det vara lönt att byta till bättre begagnade om du hittar till bra pris, men även där kommer köparen antagligen att vilja göra om köket totalt med tanke på dess ålder.
 
pkt 1, 2 ,3 - Det blir det bästa lyftet och ger mest tillbaka! Skulle tapetsera bara om det är enklare/billigare än att måla ( själv föredrar jag att måla :)).

pkt 4 - gör tvärtom dvs riv och släng all trä och annat organisk material som finns i gillestugan så det syns att det finns/ inte finns fuktskador där - uppskattat av köparna att kunna se källarens "fukttillstånd" och slippa riva själv efter köpet :)

pkt 5,6 - skulle jag låta bli om allt fungerar. Köparen behåller grejer bara en kort tid till närmaste renovering så dina ansträngningar ger egentligen inget mervärde.

Du kan inte få upp huset till ett skick som nyrenoverat med de punkter du har planerat så det är lika bra att lägga så lite tid och pengar innan försäljning som möjligt.
Köparen kommer troligtvis räkna med totalrenovering så en mindre begagnat spis eller handvask gör varken av eller till. Renovering av kök+ badrum kommer att stå som nr 1 på köparens lista. Är det ett attraktiv läge, område så blir huset sålt ändå....
gaia
 
Tack för de snabba svaren! De rätade ut en del frågetecken och jag känner redan nu att jag vet hur jag ska prioritera.
Vad gäller Toan så hade jag tänkt att INTE bara byta ut porslinet....utan också byta ut våtrumsmattan och göra något med väggarna, men det kanske är bäst att låta bli rubbet!

Köket är gammalt och slitet och spisen (bl.a.) "sjunger på sista versen", så det blir till att antingen byta ut hela eller att byta plattorna.

Men återigen....tack!!
 
Elias07 skrev:
Köket är gammalt och slitet och spisen (bl.a.) "sjunger på sista versen", så det blir till att antingen byta ut hela eller att byta plattorna.
Om spisen är fallfärdig så gör du nog bäst i att köpa en begagnad på blocket. Mycket fint slängs ut till fördel för induktionshällar och ångugnar.
 
Intressant tråd! Vi funderar på att sälja under 2013 och planerar att under nästa år byta luckor i köket (våra nuvarande är gamla och spruckna) samt byta ut kyl och spis. Vi tänker också tapetsera på ett par ställen, fixa till vår redskapsbod samt "finputsa" lite här och där (måla ngn list etc). Vad gäller fönsterbyte vet jag inte - nån som tror att det lönar sig??? Vi har urgamla, dragiga fönster som dessutom har en röd kant runt om...inte särskilt fint med tanke på att huset är ljusgrått med vita knutar. Ett fönsterbyte går ju på mkt pengar - lönar detta sg månntro..???
 
Kotten1981 skrev:
Ett fönsterbyte går ju på mkt pengar - lönar detta sg månntro..???
I så fall har du nog bättre odds om du går in på ett casino och satsar alltsammans på rött.
 
Huset vi köpte var fixat inför försäljningen, och den metod de valt där tycker jag var effektiv (vi föll ju för det i alla fall). De hade målat vitt precis överallt, rakt över tapeter och så, men på ett sånt sätt att det ser snyggt ut och man tänker inte på att det är tapetskarvar och sånt annat än om man verkligen sitter och kollar efter ojämnheter. I alla sovrummet var det satt en fondvägg med mönstrad tapet (olika i alla rum naturligtvis), och det gamla innertaket som varit träfärgat innan var även det vitmålat. Detta sammantaget var nog det billigaste de kunde göra för att få huset att ge ett bättre intryck men samtidigt det effektivaste.

Det hjälper naturligtvis att huset i övrigt var sunt, inga problem med fukt, mögel eller tveksamma byggnadslösningar, och inget stort och dyrt som behöver fixas. Finns det såna problem så finns väl risken att piffandet inte lönar sig lika mycket.
 
AnneFi
Kotten1981 skrev:
Intressant tråd! Vi funderar på att sälja under 2013 och planerar att under nästa år byta luckor i köket (våra nuvarande är gamla och spruckna) samt byta ut kyl och spis. Vi tänker också tapetsera på ett par ställen, fixa till vår redskapsbod samt "finputsa" lite här och där (måla ngn list etc). Vad gäller fönsterbyte vet jag inte - nån som tror att det lönar sig??? Vi har urgamla, dragiga fönster som dessutom har en röd kant runt om...inte särskilt fint med tanke på att huset är ljusgrått med vita knutar. Ett fönsterbyte går ju på mkt pengar - lönar detta sg månntro..???
Jag är en sån som inte uppskattar ett fönsterbyte.
bättre att låta nästa ägare bestämma om dom vill renovera fönsterna eller byta ut dom :)
 
Vi valde medvetet ett orenoverat hus för att kunna göra precis som vi önskade. Bär emot att riva ut nya golv eller byta ett par år gammalt badrum för att få sin egen standard. Så finns säkert köpare som betalar hur man än gör.

(Var Elitfönster med nya kassetter så fönster tycker jag är en annan sak)
 
Redigerat:
Generellt gäller nog att ska det renoveras badrum och kök så ska det göras ordentligt/fullt ut...eller inte alls. Finns gott om köpare i kategeorin "Flytta in i färdigt hus utan renoveringsbehov", och såna som hänger här på forumet "Vill renovera allt själv till den standard/design som vi själva väljer".

Däremot måla vitt, bättringsmåla lister/dörrar och riva ut alltför slitna/gamla golv gör otroligt mycket för att man ska kunna se "Potentialen" i ett hus....enkelt och billigt dessutom:) Underskatta aldrig första känslan när man kliver in genom dörren...
 
Jag har funderat en hel del på detta, och är mycket glad att jag lade in den här frågan i forumet! Mycket intressanta inlägg, svar och åsikter tycker jag att ni alla delar med er av....

Det där med att måla helvitt är jag också inne på. Dels för att jag själv tycker att det är snyggt men framförallt för att det känns fräscht, rent och modernt!

Tack vare era inlägg så har jag en ganska bra bild framför mig vad som bör göras och vad som är vettigt att låta bli. Jag min tanke har hela tiden varit att köparen ska få ett bra intryck av huset och se potentialen.....därför tycker jag att det kan vara viktigt att huset känns fräscht, och "omhändertaget" även om det kan finnas renoveringsbehov.

Så....tanken i detta nu är att;
- måla huset och dess friliggande förråd
- måla innertaken vita
- tapetsera ELLER måla alla väggar i hall, kök och tv-rum vita (öppen planlösning)
- tapetsera ELLER måla de tre sovrummen (osäker på färg här..) med fondvägg.
- byta spis och frys mot bättre begagnat (eftersom de är såpass dåliga)

Vad gäller källaren är tanken följande;
- riva ut det som stått halvfärdigt sen -75 i gillerstugan (för att påvisa att det inte finns dolda fuktskador)
- måla cementväggarna/golven och taken i de övriga rummen i någon fräsch färg (osäker på vilken färg...)

Är det någon som har tips på fin/bra färg i de tre sovrummen eller/och vilken färg som passar bra i en källare????
Eller har åsikter, synpunkter eller annat om det andra i ovanstående text???
 
harry73
TS skriver i sin fråga att sin föräldrar vill att han tar över huset, för att sen sälja det vidare.

Gör du det då för att dina föräldrar kan få ett bättre pris för sitt hus, eller köper du det till ett bra pris och hoppas göra en rejäl vinst på huset.

Om det är det sista som gäller, ska man nog bjuda in en fastighetsmäklare och diskutera värdet innan och efter uppfräsningen, och vara säkert på att man vill ta den risken att köpa och sälja vidare med vinst (eller förlust).

Det är inte värd att riskera en bra relation till sina föräldrar med dåliga fastighetsaffärer.
 
Min far som snart går i pension känner att han inte vill och orkar med huset och dess underhåll/skötsel i många år till......ännu mindre med tanke på att min mor pga sjukdom inte kan hjälpa till så mycket i hemmet numera.

Han orkar inte och vill heller inte lägga ner mer tid eller kraft i att göra iordning huset, utan tycker att det är bättre att jag, om jag vill KÖPER huset av honom (för en rimlig peng som gör honom skuldfri) så att jag kan fräscha upp huset och lägga ner lite tid till att göra det lite mer attraktivt inför en försäljning.

SJÄLVKLART är då tanken att exempelvis en bostadsmäklare ska komma för att värdera huset före renovering.....och sen försöka ge oss svar på frågan OM vi tjänar på att göra "dittan och dattan", och kanske också hur mycket det skulle göra på priset.

En annan viktig del...som jag faktiskt har tänkt på är att få dit en besiktningsman, för att ta reda på OM det föreligger någon fuktskada någonstans...eller om det finns några farozoner som bör tas hand om innan.
 
harry73
Men det blir ju fortfarande en ekonomisk risk för dig.

Du får ett bolån, som du måste betala ränta över.
Du behöver lägga tid på att göra iordning huset (under den tiden betalar du ränta)
Du kan först lägga ut huset till försäljning efter att huset är färdigt, och under försäljningstiden betalar du också ränta. Vad är risken att huset är svårsålt och stor till salu länge?
Vad är risken att du inte hinner färdigt med uppfräsningen på grund av personliga skäll (sjukdom, annat jobb, pengabrist, mm).
Hur kommer bostadsmarknaden att utveckla sig under tiden huset är till salu?

Jag kan inte bedömma hur stor risken är för dig, och om det blir en riskfritt eller riskfyllt affär, men jag ville i alla fall påpeka att riskerna finns.
Du kan ju också komma överens om ett fiktivt försäljningspris med dina föräldrar, sen gör du iordning huset och säljer det åt dom allt de får utöver det fiktiva priset får du i gåva. Då får du i alla fall ingen restskuld om allt går åt skogen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.