Från ca 250 000 till 400 000 med andra ord! Får nog spara lite, eller hoppas att priserna går ner.
 
NerCon skrev:
Jag har nog provat alla typer av värmekällor i min gamla gård där jag värmer 400m2 ungefär.
Ved, direktverkande el, elpanna för vatten, flis och spån, värmempumpar you name it...

Mitt energibehov va på tok för stort för att det skulle löna sig med värmepumpar osv, jag hade två vägar att gå för att få ner kostnaderna, genom att lägga en massa pengar på ombyggnation eller att lösa det tekniskt.

Jag valde att lösa det tekniskt, att med smart effektiv teknik göra inteligenta investeringar för att sänka kostnader för el och värme, det tog mig ett par år av funderingar och tester, detta blev min lösning:

Solfångare som värmer returradiatorvatten med värmeväxlare, jag har 120 rör för detta, den gamla vedpannan utrustades med pelletsbrännare som jag likt vindkraftverket var mycket skeptisk till, men oj va fel jag hade, det funkar kanon.
Ytterliggare 60 rör som värmer varmvatten, 13 Kw solceller som gör el (nätanslutet), och solen.. det är där vi ska satsa våra diniros men jag måste få prova vindkraften lite för att se om det överaskar mig.

Men, jag vill gärna ge dig nått att fundera över :)

I Januari och Februari producerar 13kw solceller 700 resp. 1100 kWh, dagtid när energin behövs som mest.. Senaste två åren under dessa månader har spotpriset på elbörsen legat på ett snitt på ca 5 kr kWh, dagtid ej medräknat nätter som drar ner snittet anmärkningsvärt.

Så om du har ett fast elpris på 1kr och säljer för 5kr, då gör det inget att dagarna bara är 4 timmar långa eftersom dessa 4 timmar ger 260 kr in, och det köper man 260kWh el för och det driver du din elpatron för en stund :)
I mitt fall skulle det bli 9000kr för 1800kWh och för detta kunde jag köpa 9000kWh, Där snackar vi utväxling som piskar vilken värmemump som helst.

Återkommer när jag har lite vindkrafts data att dela.

/Mats

Hur gick det med vindkraften, funderar på samma lösning och är intresserad av erfarenheter?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.