Är ganska nära ett husköp nu, skriver kontraktet tillsammans med mäklare imorgon.

Anticimex gjorde en överlåtelse-besiktning åt oss för några veckor sedan, och upptäckte förhöjd fukt i blindbotten under golvbrunnen till duschen. (Är krypgrund på huset)
De såg även att det var ett litet hål i brunnsmanschetten till golvbrunnen.

Jag, tillsammans med ägaren, undersökte vidare och upptäckte att det hade blivit ganska stor fuktskada på spånskivan där brunnen sitter monterad (se bild)
Ägarna lovade att åtgärda detta, och deras försäkringsbolag (Trygg Hansa) kommer nästa vecka och tittar på skadan.

Men nu till min fråga: Vi kommer att få tillträde till huset redan den 1:a september, och att tro att badrummet är åtgärdat tills dess är nog att hoppas för mycket. Det är ju fortfarande semestertider, och hantverkare är ju inte kända för att skynda på.

Vi kommer ha kvar våran hyreslägenhet t.o.m den 15:e september, så vi har 2 veckor som vi kan duscha där om det drar ut på tiden.

Så frågan är hur vi ska skriva i kontraktet om golvet inte är åtgärdat efter det 15:e september? Kan vi ställa krav på att vi får hyra en dusch-hytt på säljarens bekostnad den tiden fram tills att felet är åtgärdat? Eller vad finns det för alternativ?

Visst, vi känner redan några grannar i husen brevid... Men inte såå mycket att man kan knacka på i morgonrocken kl 06:00 och be om att få låna duschen. =)

WHOg0.jpg
 
Redigerat:
Kan ni inte vänta med att skriva tills försäkringsbolaget sagt sitt? Beroende på hur badrummet är utformat kan det ju kosta väldigt mycket pengar och ta lång tid att få det åtgärdat, och det är långt ifrån säkert att försäkringsbolaget tar det där.
 
För våran del är det ok att vänta, men ägarna vill ha kontraktet avklarat så fort som möjligt.

De har lovat att åtgärda felet, och för vår del spelar det ingen roll om Trygg Hansa eller ägarna får ta kostnaden.
Men vi kommer att skriva in klart och tydligt att badrummet ska vara i ursprungligt skick. Så de inte lägger in en billig plastmatta istället för kakel och klinker som det finns nu. Eller ställer in en duschkabin istället...
 
Oavsett hur ni gör så blir det en chansning. Det absolut bästa vore att vänta med att skriva tills det är klaralagt hur mycket förs. bolaget står för, ta in en offert på vad nettokostnaden för åtgärdande och förhandla ned priset en rimlig andel av kostnaden.

Å andra sidan så riskerar ni att säljaren då väljer att sälja till ngn annan, men även denna andre ev. köpare borde vara ganska tveksam till att köpa med oklarheter om den nödvändiga renoveringen.

Det är svårt eller rent ut sagt omöjligt att få till en heltäckande formulering i avtalet som gör den här affären säker för er.

Om mäklaren kan presetera en lämplig formulering så bör ni låta en jurist granska den, dvs. definitivt inte kontrakt i morgon, och kom ihåg det vikitgaste när man har med en mäklare att göra: Lita aldrig på någonting överhuvudtaget som en mäklare säger, kontrollera allt, och dubbelkolla allt. man kan lätt tycka att "det här måste stämma, så grovt kan han inte ljuga", det finns inga gränser för vilka lögner en mäklare kan häva ur sig.
 
Varför inte försöka växla ut säljare och försäkringsbolag helt ur ekvationen, mha ett prisavdrag? Det skulle jag göra för att slippa bök. Med ett avdrag på 100-200ksek kan du låta någon bygga nytt som du vill ha det och det är ingen diskussion med säljarens försäkringsbolag om vad som fixas och inte (och hur).

Klart för dusch lär det ju inte vara på 6 veckor hur du än beter dig, men de går det väl att hitta lösningar på....

För att göra detta någorlunda säkert för dig bör du förstås ta in ett par offerter på renoveringen.
 
Dahlgren79 skrev:
För våran del är det ok att vänta, men ägarna vill ha kontraktet avklarat så fort som möjligt.

De har lovat att åtgärda felet, och för vår del spelar det ingen roll om Trygg Hansa eller ägarna får ta kostnaden.
Men vi kommer att skriva in klart och tydligt att badrummet ska vara i ursprungligt skick. Så de inte lägger in en billig plastmatta istället för kakel och klinker som det finns nu. Eller ställer in en duschkabin istället...
Jag förstår om ägarna vill skriva så fort som möjligt, men det där kommer inte vara klart till den 1:a September, och knappast till den 15:e heller om det skall göras seriöst. Då står ni snart där med ett problem på halsen, som löper rätt stor risk att hamna i rätten det första som händer i ert nya hus.

Är du och säljaren av huset medvetna om vad en sådan där skada kostar att åtgärda, och hur svårt det är att få ett försäkringsbolag att stå för vattenskador orsakade av felaktiga golvbrunnar? Risken är ju stor att när offerten på 120kkr eller vad det nu blir landar på säljarens bord så anlitas istället "Billiga Berras Bygg, Bilrep och Bageri" som fuskar ihop det där på en helg, och om arton månader så har du en ny vattenskada. En vattenskada som försäkringsbolaget inte vill ersätta eftersom det inte är fackmässigt utfört, och som kostar dig mycket pengar att åtgärda.

Det är nästan omöjligt att skriva så att det blir rätt ur alla perspektiv i ett avtal om man måste gå till rätten med det (och i det här fallet är risken stor), så det är bättre med att vänta med signerandet tills försäkringsbolaget sagt sitt, och säljaren och du är på det klara med vad det kostar. Sedan kan man göra en affär när alla korten är synade.
 
Ett alternativ som vi ser det är att flytta fram tillträdesdatum till den 1:a oktober. På så sätt får säljarna (hantverkarna) några veckor till på sig att åtgärda badrummet.

Det bästa för oss vore om säljarna fixar badrummet innan vi flyttar in, mha en erkänd firma. Då slipper vi att stå utan duschmöjligheter. Men svårt att skriva in någon sådan klausul i kontraktet, vi måste ju säga ett utflyttningsdatum till våran nuvarande hyresvärd

De renoverade badrummet 2007 och helkaklade och la klinkers, så det är jättefint i övrigt. Och om vi skulle göra renoveringen själva skulle vi nog inte ändra så mycket.
 
Risken med att låta säljarna åtgärda innan ni flyttar in, men efter att ni är bundna av ett kontrakt är att då kan de göra en i princip hur dålig reparation som helst.
 
När jag tittar på bilden så ser jag en brunn som bara ser ut att vara monterad i spånskivan i golvet. Det är i så fall ett ganska grovvt fel, brunnen skall vara förankrad i golvreglarna. Den som utförde denna badrummsrenovering har inte klart för sig vilka regler som gäller, och det kan vara betydligt fler fel som inte är synliga.
 
Vi hade en fuktskada i badrum i vårt förra hus, i våras, som togs av försäkringsbolaget till största del. Sammanlagt tog det nog 3 månader, till största delen beroende på byggfirman som försäkringsbolaget anlitade för att koordinera. De hyrde in flera underleverantörer för olika moment, som var för sig hade ett antal uppdrag före på listan. Vi hade iofs ett badrum till så det var inte kris, men huset var under försäljning. När kontrakt skrevs var badrummet utrivet, men försäkringsbolaget hade tagit på sig det. Överlåtelsetiden var dock lite längre än er, drygt 4 månader.

Jag hade nog velat avvakta med kontrakt tills det blir klart vem som tar skadan. Om försäkringsbolaget är med som beställare är det kanske större sannolikhet att det blir ett korrekt utfört badrum, men det kan ta längre tid. Om säljaren skall åtgärda själv under tidspress finns det risk att det blir skit igen.
 
Prisavdrag motsvarande ett normalt badrum går min röst till om säljarna absolut vill skriva direkt.

Som tidigare sagt så saknas kottlingar vilket är ett rätt grovt fel. Ev kan säljarna ha något att hämta från de som gjorde jobbet första gången men det är inte ert problem. Utmärkt bild för övrigt, skolboksexempel modell "gör inte så här pga fuktskada"!
 
Som sagt, prisavdrag, sedan ordnar du badrummet i egen regi!
Allt annat är chansningar, imo
 
Som sagt brunnen ser ut att vara allvarligt felmonterad som hempularen säger... Är det enda badrummet? har du fler avlopp?
 
Vad mer i det där huset är fuskbyggt, är frågan som ramlar in i min skalle. Tveksamt att skriva kontrakt överhuvudtaget. I alla fall inte låta säljaren ordna reparationen.
 
cust3000 skrev:
Som sagt, prisavdrag, sedan ordnar du badrummet i egen regi!
Allt annat är chansningar, imo
rostar på ditt lösningsförslag :).
Dahlgren79 ,du ska ju försöka vara lite kreativ när du snart ska bli husägare :) .... ställ en begagnat duschkabin i fex tvättstuga under tiden badrummet byggs på nytt från grunden. Man kan ju inte bara lägga ett plåster på en skadad tättsikt. Ta in en firma som beräknar kostnad för återställning till ursprunglig skick för att veta hur stor prisavdrag du ska ha. Det ska göras om från början för att försäkringen ska gälla. Tror inte heller att säljaren får ut något från sin försäkring för detta fuskmontering.
Tråkigt men tur att felet upptäcktes nu
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.