Liksom andra på forumet stod vi med en källare där golvet var sprucket, problem med radon och allmänt skitigt. Med andra ord som gjort för ett källarprojekt!

Källaren är på totalt 80 kvm vara ca 15 blivit nytt pannrum vilket beskrivs i den här tråden http://www.byggahus.se/forum/biobraensle/137810-pannrumsplanering.html

Planen var att bila bort plattan gräva ur för att få plats med 200 mm isolering där det under lagret är isodrän, dels för kappilärbrytningen, dels för eventuell radonevakuering.
Därutöver skrapades all puts ner från väggarna eftersom det varit målade med latexfärg och det i kombination med fuktgenomslag från den tidigare odränerade grunden gjort att putsen hänger i enbart latexfärgen.

När vi ändå skitade ner passade vi också på att fräsa in så mycket vi kunde av vatten, avlopp, el och nätverk i väggarna.

När allt är färdigt så ska den uppfräschade källaren innehålla: Nytt pannrum, groventré, badrum, gästrum och tvättstuga.

/M
 
Låter ambitiöst - lycka till! Berätta gärna hur det går här i forumet.
 
Lite "förebilder

Bild 1: Blivande tvättstuga. Påbörjat fräsning för dosor. Gamla kolinkasten har börjat demonteras för att ersättas av fönster

Bild 2: Avlopp före och efter
 
  • Kallare2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kallare3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bild 1: Gamla pannrummet/blivande gästrum
Pannrummet var praktiskt placerat mitt i källaren, numer än mer praktiskt i det gamla garaget.

Bild 2: Vy från Gästrummet genom de blivande dubbeldörrarna mot tvättstugan. Radonsugen i taket har demonterat och kommer förhoppningsvis inte att behövas i fortsättningen. Även här ska det gamla igenmurade fönstret tas upp
 
  • kallare7.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kallare8.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bild 1: Frugan bilar och gräver ur i blivande groventrén. Än går det att använda duschkabinen... :D

Bild 2: Allt urbilat och nytt avlopp börjar komma på plats parallellt med det gamla. Brytpunkten mellan gammalt och nytt sker på entréplan där det var "lätt" att komma åt att kapa gjutjärnsröret.
 
  • DPP_0016.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DPP_0018.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Sorry att jag postar fler gånger efter varandra, men jag kan bara ladda upp två bilder/inlägg

Bild 1: Färdigisolerat i badrummet. Fördelarskåp för tappvatten på plats och det kalla är draget. Det fortsätter sen vidare upp parallellet med avloppstammen för matning till badrummet på övervåningen som ska åtgärdas så småningom.

Bild 2. Merparten av rören till den semipermanenta nya elcentralen på plats. Väggen ska putsas bakom så därför sitter centralen på lös OSB, men slutlig placering blir på samma ställe. Allt nydraget i källaren ligger på JFB entréplan och övervåning ligger på nygammal separat matning utanför JFB eftersom vi räknar med att den bara skulle lösa ur. Centralen tilltagen för att även ta dessa våninger framöver.
Separat slinga för fönsterbelysningen gör att denna kan styras via central timer.
Till vänster kommer den husets nätverkscentral hamna. Cat 6 draget och infräs till Groventré, Gästrum och Tvättstuga. Ska kompletteras med rör för AP samt uttag på övriga våningar

Det var allt för denna gång. Golvärmen provtrycktes ikväll med gott resultat, elen är på plats liksom nätverk och förhoppningsvis allt det andra. Om planen håller gjuter vi steg 1 på fredag...
/M
 
  • DPP_0016.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DPP_0019.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Gjöt steg ett, groventré, hall och badrum, under fredagen. Skönt med anlitad duktig betongare. Halvknixigt att "bryta" in betongbilen på gården då det är trångt på fler än ett ställe och som avslutning backa in bilen kloss mot ingången till Groventrén. Rännan startade i dörrhåler och räckte precis fram till badrummet. Lite till flytmedel fick blandas i för att få betongen dit vi ville.

Hade koll på golvvärmen under gjuatningen då denna var trycksatt. Eventuell skada på slangen kunde då upptäckas vi tryckfall. Dock gick allt smärtfritt.

Den del av sulan som sticker upp i vissa rum kommer knackas bort och där sulan låg lite lägre än färdig nivå så eftergjuter vi med expanderbetong.

Kvar att gjuta är gästrum och tvättstuga som tas inom de närmaste 2 veckorna, denna gång via "rotpump" eftersom man inte kommer åt dem med ränna.

Skönt dock att ha ett golv att gå på igen!!

/M
 
Etapp två av källaren gjöts i fredags! Nu har vi helt golv i källaren igen. Frugan är i full gång med att skrapa alla gamla innerdörrar och källartrappen som ska monteras tillbaka.

Fick inte lös någon ROT-Pump så det blev stora pumpbilen istället. Smidigt var det och fick den till samma pris som ROT-Pumpen så jag klagar inte.
 
  • IMG_0073.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
har det hänt något mer?"nyfiken"...
//
M
 
Har hänt massor, men inte i källaren ;-)

Blev för fint väder på semester så vi bestämde oss för att fortsätta med källaren när hösten kommit.

Fått hem badkar, paxfläkt samt väggdosor för pexslangen. Ska tillverka skenor på väggdosorna i helgen så att de kan muras in med exakta c-c avstånd

Återkommer när det tagit fart med putsning och liknande

/M
 
Källarprojekt är verkligen hårt arbete. Vi har precis fått golvet uppbilat och nytt avlopp draget. Väntar på att killarna kommer tillbaka och gjuter igen.

Spännande att följa ditt projekt!
 
Försvinner radonet när du renoverar?
 
Det är tanken i vilket fall. Ska göras långtidsmätningar under vintern för att verifiera vilken ny nivå vi ligger på. Skulle det visa sig att radonnivån inte minskat tillräckligt kan alltid isodränlagret undertrycksättas.

Nu har jag visserligen ingen som helst anledning att tro det, men det återstår att se...

/M
 
Sådär, då har källaren tagit fart igen. Snickeriet som tagit tid under hösten, http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/180173-inredning-av-snickarboa.html, är nu i sådant skick att det kan användas och får därför stå tillbaka lite i finliret medan källarens ytskikt och funktioner kommer på plats.

Det ena har ju som bekant en egenhet att ge det andra och projekten i snickeriet går därför parallellt med källaren. Alla gamla massiva dörrar, foder och källartrappen genomgår en rejäl renovering för att kunna återmonteras i källaren. Samtidigt har det som stack upp av grundsulan bilats bort och lite eftergjutningar har gjorts.

Knappt hälften av väggarna i källaren har också hunnit få puts så nu är det bara dryga tonnet puts kvar att få upp.

Till badrummet tänker jag "fuska" och sätta mineritskivor direkt mot betonghålstenen med kakelfix. Bedömmer merkostnaden som motiverad för att få bra underlag för kaklet.

/M
 
Redigerat:
Uppdatering?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.