"Jag älskar pappspända tak" läste jag igår kväll på en blogg. Jag har läst om dessa tak tidigare och sett framför mig ett spänt A4 i storformat. Det kan ju aldrig hålla att hänga en lampa i? Och vad är det för vackert med det, det blir väl platt och vitt:rolleyes:, precis som det alldeles utmärkta taket ovanför mig (vad det nu är för något)?

Jaja, eftersom en del verkar så förtjusta i dessa tak googlade jag för att se om jag kunde hitta någon bild och förklaring, utifall jag missuppfattat vad det rörde sig om. Jodå, hittade en beskrivning. Det blir tydligen smått synliga skarvar i taken. Hmm, skarvarna på bilden ser bekanta ut... Tittar upp... Är det papptak vi har?!:O

Efter att ha hämtat stege kan jag konstatera att taket faktiskt sviktar när jag trycker försiktigt på det. Är detta ett pappspänt tak? Vad innebär det i så fall, att jag kan glömma att skruva upp krokar till mina amplar? Vad hänger taklampan i då?:blushing: Det lilla hålet vi har i taket ska lagas med rivet tidningspapper och inte spackel eller?

/Ny ägare till gammalt hus
 
  • DSC05179.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Pappen sitter utanpå under reglar tex spånt eller skivor, de är oftast fast satta med pappspik, skarvarna är sedan spacklade och taket målat. Ska du sätt upp något så fäter man detta i spånten/skivorna under. Pappen bär alltså inget utan ger bara en slät yta. Ibland kan pappen vara klistrad mot någon typ av board. (vi har båda varianterna i vårt hus).
Hål vet jag inte hur man lagar men jag skulle tippa att man får byta ut hela våden föra att det ska se klokt ut, kostar inte så mycket med spännpapp...
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Okej, då får man känna runt tills man hittar ett ställe det inte sviktar på och hänga ev. grejer där? Hålet är så litet, så går det inte att fixa enkelt får det vara kvar.:)
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Nja inte riktigt så jag menar, ser att jag skerv konstigt i början, det bör vara spånt under hela taket så om du trycker upp så bör du få motstånd ganska snabbt, annars så är det någon annan obskyr variant, i så fall skulle jag sätta där det finns skaravar de är fästade i något, årtal på tak/hus?
 
Okej, vågade inte trycka så mycket. Får upp på stegen och känna lite mer. Det sitter elledning i taket och jag trodde ju det var någon sorts puts... Kul när man upptäcker nåt nytt!

Huset är byggt 1904.

Edit: Jo, det tar emot en bit upp.
 
Redigerat:
Små hål lagas med tidningspapper eller ofärgat tapetpapper rivet i kanterna och tapetklister. Att ta ner bara en spännpappvåd går inte.

Oftast finns ett heltäckande (fast kanske fult) undertak som pappen är spikad i.
 
  • Gilla
Sain och 1 till
  • Laddar…
Det kan vara vävspänt tak också. Då har du bara en våd i hela rummet och kanske nån cm i glipa mellan undertak och väv. Jag skulle inte vilja göra hål i mitt vävspända tak.

Jag har däremot klantat mig ett antal gånger och slagit upp nån bräda i taket så det blivit små hål :(
 
Det ser ut som ett vävspänt tak. De är snygga när de är i bra skick. Små hål lagas med tidningspapper och tapetklister. Läs inlägg 11 i denna tråd: http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/32637-spaennpapp-nagon-som-vet.html I mitt hus sitter det råspånt ovanför så det går bra att hänga lampor och dyligt var som helst.

Nackdelen som jag upptäckt med vävspända tak är att de förr eller senare får så tjocka färglager att de går sönder. Antingen börjar färgen spricka och släpper från väven eller från det tunna pappret som är limmat på väven. Eller så blir hela taket så tungt att det börjar sprikka vid taklisterna där det är infäst. Jag har sett bägge varianterna i mitt hus. I ett rum där jag tog ner väven för att den var trasig så var det ett tretextak ovanför som bara behövde piffas upp lite för att bli snyggt.
 
gogu och Eld: Så kan det nog vara, tyckte det kändes mer "väv-aktigt" än "papp-aktigt" (inte för att jag egentligen vet hur någotdera brukar kännas) men lite kraftigare än jag tänker mig papper, kanske. I det lilla hålet tycker jag det ser ut som om det skulle kunna vara juteväv, lite brunt. Får se om jag törs försöka mig på att laga!

Antar att det är flera våder, jag ser ju skarvar... Och det syns lite tendenser till krackelering vid skarvarna, faktiskt. Då ska vi inte måla det i onödan då!

Jag hänger nog mina amplar och extralampor i ett annat rum eller på väggen, och taklamporna sitter ju redan uppe.:) Var mest nyfiken på hur det funkade i så fall, att sticka hål i ett papper för att sätta en krok i trät ovanför känns riskabelt. Man vet ju hur lätt ett papper går sönder, liksom...

Tack allihop förresten!:)
 
Väven kommer inte gå sönder om du gör ett litet hål i den för en krok.
 
Vi har till och med använt hålborr i våra pappspända tak, när vi skulle sätta in ventilationen. Fungerade utmärkt. Men jag skulle inte rekommendera det i ett vävspänt tak.
 
Eld skrev:
Väven kommer inte gå sönder om du gör ett litet hål i den för en krok.
konichiwa girl skrev:
Vi har till och med använt hålborr i våra pappspända tak, när vi skulle sätta in ventilationen. Fungerade utmärkt. Men jag skulle inte rekommendera det i ett vävspänt tak.
Okej, bra att veta!:).
 
E Eld skrev:
Nackdelen som jag upptäckt med vävspända tak är att de förr eller senare får så tjocka färglager att de går sönder. Antingen börjar färgen spricka och släpper från väven eller från det tunna pappret som är limmat på väven. Eller så blir hela taket så tungt att det börjar sprikka vid taklisterna där det är infäst.
Vi har ett gammalt pappspännt tak från 50-talet i ett rum. Vi håller på att göra iordning rummet med förhoppning om att kunna behålla papptaket.

Det är sedan tidigare målat med vad jag tror är vanlig tak/väggfärg.

Vi har tagit ner alla taklister så man ser nubben/spiken med vilka pappen är uppsatt med.

Jag tänkte måla taket innan nya taklister åker upp men det kanske är en dum idé?

Kan tänka mig att pappen är målad ett antal gånger så den börjar nog bli bra tung.
 
Är det målat flera ggr tidigare är risken att det blir för tungt och släpper. Det var vad jag fick som svar när jag skulle måla ett pappspänt tak i ett tidigare hus. Lösningen blev att anlita en målare som sprutade taket och kunde lägga på ett tunt täckande lager.
 
Ja, pappspänt eller vävspänt.
Att göra ett litet hål är inget problem. Man kan eventuellt även sätta på någon liten takrosett (finns ju färdiga i gips, frigolit mm) som då målas i samband med att man lagar skadorna, så ser det inte så naket ut och håller även fast och skyddar väven/pappen runt kroken.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.