gjorde det samma som du kvistarn2, 30 cm ekofiber samt snedväggarna.
Tyvärr har jag inte märkt någon jätteskillnad. Visst har jag ett behagligare klimat och värmen drar inte ut lika fort som tidigare, men värmen står på max.
 
Har blaner på att tilläggsisolera min vind med, har liknade isolering som TS idag, ligger runt 10cm spån och sedan lite gullfiber ovanpå det. Huset är från 1910. Vad bör man använda för isolering för att få så lite jobb som möjligt, samt slippa oroa sig för att det börjar mögla om man slänger på mera isolering.
Anledning till at jag tänkte lägga på mera är pga att det läcker ut massa luft genom huset som gör så att jag får överdrivet mycket is på yttertaket på vintern.

Marcus
 
För egen del så var det inte så mycket jobb att förbereda för entreprenören. Mest att röja bort gammal bråte. Det viktigaste var att bli av med alla former av textilier eftersom de kan mögla lätt. Därefter snickrade jag en gångbro längs hela vinden så att det går att röra sig däruppe utan att platta till ullen.

Såvitt jag har förstått ska man dock inte blanda cellulosa (spån / ekofiber / warmcel / dyl) med minerallull, så jag antar du blir tvungen att ta bort din gullfiber?

- - -

Jag kan passa på att delge våra erfarenheter så långt.

Vi loggar ju temp & luftfuktighet. Temp.diffen mellan vinden & utomhus har helt klart minskat. Detta innebär att mindre värmeenergi läcker från boytan upp till vinden. = Besparing. Har även märkts på att vi likt kvistarn2 fått dra ner rejält på radiatorerna däruppe.

Vi upplever också att huset håller temperaturen jämnare nu än innan.

Fuktigheten på vinden steg dock en bit så vitt jag kan bedöma. Jag har dock ännu inte haft tid att montera dit gavelventilerna så än går det inte att uttala sig med säkerhet.
 
Då är det väl bäst och plocka bort gullfibern och lägga utt ull av något slag. Har funderingar på Rockwool, någon som har några erfarenheter om denna produket? Tänkte isåfall kratta ut den själv för att få ner kostnaderna lite.
Vad kör du med för fuktmätare på vinden Magnus?

Marcus
 
RockWool är väl mineralull det också? Hörs liksom på namnet... Såvitt jag förstått bör man väl hålla sig till något cellulosabaserat om det ska ligga ovanpå det gamla spånet.

Betr. loggning:

1 st ELV USB-Wetterdaten-Empfänger USB-WDE1
http://www.elv.de/ELV-USB-Wetterdat.../detail_10/detail2_29870/flv_/bereich_/marke_

1 st Funk-Außensensor ASH 2200
http://www.elv.de/output/controller.aspx?cid=74&detail=10&detail2=20564&flv=1&bereich=&marke=

x st Funk-Temperatur-/Luftfeuchteaußensensor S 300 TH
http://www.elv.de/output/controller.aspx?cid=74&detail=10&detail2=20690&flv=1&bereich=&marke=

1 st ASUS EEEBOX
http://www.dustin.se/pd_5010470810.aspx

På EEEboxen körs loggerprogramvara som ELV nyttjar, LogView, samt TeamViewer: http://www.teamviewer.com/sv/index.aspx
TV är gratis för icke-kommersiellt bruk & kan installeras på valfritt antal PC. Finns även som mobilapp t.ex. för iPhone:
http://www.teamviewer.com/sv/download/mobile.aspx

Med detta upplägg kan jag var som helst ifrån via min telefon (alt från dator som har TV-klienten) kolla temp & luftfuktighet i pannrum, husets våningar, vinden, krypgrunden...
 
Där har du helt rätt :)
Bara och leta reda på cellulosabaserad ull :)

Smidigt system, min tyska är inte den bästa, men det var 2 st trådlösa givare och en med USB om jag fattade det rätt :)

Tack
 
Re: cellulosaull: Jag är hittills mycket nöjd med den entreprenör jag valde & det material som han använde. Men hur bra det eg. är kan jag egentligen inte svara på förrän om något / några år. Det är ju med tiden vi ser om det blir fuktproblem. Vilket iofs inte behöver bero på materialet som sådant om det nu skulle bli så...

Re: Loggning: USB-enheten är mottagare som du ansluter till PC:n. Givarna är trådlösa & har riktigt bra räckvidd. Du kan logga data från upp till 8 givare med mottagarenheten.
 
Tjenare!
Jag undrar hur dett gått för er alla tilläggsisolerare. Speciellt du Magnus med dina avancerade mätningar!
Jag är i startgroparna att, liksom ni, spruta ut en 20-30cm Warmcel på befintligt (obefintligt?) spån.

Tacksam för lite information.
/Niklas
 
Hehe... :)

Så långt, så gott här. Inga tendenser till fuktrelaterade otäckheter på vår vind. Lakanbitarna är fortfarande vita och fina & fuktmätningen visar inget som oroar.
 
Låter lovande Magnus! En fråga till: Du la isolering direkt mot yttertaket? Alltså ingen takfotsventilation om jag förstått dig rätt?
/Niklas
 
Stämmer, ingen takfotsventilation. Drevade alla små springor som jag hittade. Satte in en 200x200 ventil (med insektsnät) i vardera gaveln. Allt detta på entreprenörens inrådan.

Mvh,

/Magnus
 
Kan man spruta isolering ovanpå vindsgolvet. Ingen ångspärr från ov, huset byggt 1931. Finns idag en vind med ca 2 m till nock, ligger brädgolv. Tanken är att eftersom vi inte använder den, inte ens till att samla skräp bara kan blåsa på med isolering, säg 400 mm. Såklart monteras ventiler i gavel.
 
Betr. ångspärr så har jag fått det förklarat för mig så här:

Om det görs från början (dvs. vid nybyggnation) så har man det hela vägen; väggar & tak (i boytorna). Således kan den fuktiga luften inte "sippra förbi" upp till vinden, utan forslas undan av den ventilation man installerat.

Om man lägger ångspärr enbart på vinden riskerar man istället att få en fuktkoncentration längs foliens kanter, dvs där den fuktiga luften kan leta sig upp.

En av de fördelar som framhålls med cellulosabaserad ull är ju att den ska kunna "andas" in & ut en del fukt, så därför ska det fungera att blåsa det direkt utan ångspärr. Så har ju några av oss gjort i den här tråden.

Sen är det väl alltid en god idé att försöka forsla ut luften så nära fuktkällorna som möjligt (dusch/ bad & kök) mha effektiva fläktar.
 
Redigerat:
ni som har gjort detta vad har priset landat på?
 
Du har ju en del priser tidigare i tråden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.