Hej,
i ett försök att göra saker på rätt sätt skickade vi en fråga till kommunen under pågående bygglovsansökan om marklov behövas för att fälla träd (ekar).

Vi har ett antal ekar på tomten och vissa av dessa måste tas bort för att huset skall få plats. Träden är inte markerade på detaljplan eller nybyggnadskarta och inget nämns i detaljplanen om att lov krävs för trädfällning. Träd är såklart fina och vi vill ha kvar lagom många.

Kommunen har bett oss markera vilka träd som skall bort för att deras naturvårdsavdelning ska titta på detta. Eftersom de inte är utsatta nånstans frågade vi hur marking skall ske, med svaret att vi kunde uppskatta var träden stod. Nu har vi gjort det på en höft men vet inte vad vi vidare kan förvänta oss.

Vi börjar misstänka att det var ett stort misstag att överhuvudtaget fråga om detta. Istället skulle man helt enkelt tagit bort träden. Kommunen vet ju inte ens var de står...

Några bra förslag på hur det ska hanteras vidare...?
 
Om det är på din mark så gör du som du vill med dina träd, men kan hända att din stad/kommun har andra regelr för just ekar?
 
ekar kan vara skyddade så det verkar dumt att fråga om de inte var markerade på tomtkartan.
 
Att man på en ganska ordinär villatomt har "ett antal" ekar antyder att de står för nära varandra, nybygget oaktat. Till god trädvård hör nämligen att kronorna inte bör komma i kontakt med varandra. Om grenverken skär in i varandra hämmas ekarnas kronform.

Därför bör ni nog under alla omständigheter glesa bland träden. Med lite tur håller sig kommunen med en skogskännare som begriper detta, och till på köpet kan ge er lite stöd i urvalet av vilka träd (max två skulle jag gissa) som har bästa oddsen att med tiden bli de mest praktfulla.
 
Oss veterligen har inte kommunen några regler kring fällning av icke markerade ekar på detaljplan, inte publicerade iallafall. Vi tyckte det var det var bäst att fråga, men kanske var det ett misstag.

billy_baver, vi har kontakt med en god arborist som själv bor i området och som kommer göra en utvärdering och rekommendation kring de träd som kan stå kvar. vi ser ju att vissa inte så bra och andra står i skuggan av större träd.

Det här kommer nog lösa sig även om vi är något frågande till kommunens hanterande.
 
Strikt juridisk ligger många bygglovshandläggare på gränsen mot det otillåtna genom att hänvisa till andra instanser (i ert fall tydligen någon kommunekolog) under förespegling att ansökningar annars inte blir beviljade.

Ute i det vanliga odlingslandskapet har solitära ekar och annat ädellöv skydd genom skogsvårdslagen. Man får bara avverka efter samråd med skogsvårdsstyrelsen.
 
Hemmakatten
Vi har haft anledning att grotta ner oss lite i detta med avverkning av träd eller inte. I vårt fall ville vi det motsatta mot er situation, dvs. vi ville skydda några träd på vår tomt och framförallt på granntomten. Framförallt två stora ekar, en 450 år gammal och en 250 år gammal.

Det svar vi fick var att det i Stockholms län gjordes en större inventering av ekbestånd för ca 10 år sedan på uppdrag av Länsstyrelsen. De som utförde inventeringen var bl.a.( eller till stor del) Trädmästarna (ett arboristföretag). Ett 50-tal ekbestånd eller solitära ekar fick "skyddsklass", dvs. de får inte fällas och de får råd och stöd och viss finansieringshjälp av Länsstyrelsen för att säkerställa ekarnas fortlevnad.

Förutom dessa ekar finns det naturligtvis massor med träd som behöver skydd, men pengarna räckte bara till dessa mest skyddsvärda.

För att träd inte skall kunna fällas utan tillstånd krävs att det i detaljplanen finns förbud mot fällning av vissa specifika träd eller allmänt tärd med ett visst stamomfång. Man kan inte i ett bygglov för en enstaka tomt kräva att träd bevaras. Tro mig, vi har försökt att få träd skyddade och det går inte om det inte finns omnämnt i detaljplanen. En kommun kan överhuvudtaget inte skydda enstaka träd utan det är Länsstyrelsen som beslutar om detta. Dock, som jag skrev,kan kommunen i en detaljplan för visst område kräva tillståndsansökan för att fälla större träd.

Eftersom ni bygger Stockholms län och det inte står något om trädfällning i detaljplanen kan kommunen orimligt kräva att ni gör på ena eller andra sättet.

Dock kan ni vara glada om ni får hjälp av en ekolog att besluta vilka träd som är mest behjärtansvärt att spara.
 
Redigerat:
Jo, för tillfället verkar bygglovshandläggaren just nu vinkla diskussionen mot att en utredning måste göras om Naturvårdsavdelningen accepterar att vi fäller omarkerad ekar på vår tomt. Tycker tyvärr diskussionen krånglats till lite väl mycket.

Som sagt: inga träd finns markerade i tomtkartan, och inget omnämns i detaljplan om marklov för fällning, inget finns skrivet om någon stamdiameter. Vi kan se ett par markerade ekar utanför vår tomtgräns som kräver särskilt lov för fällning, men de berör oss självklart inte.

Nu vill man ju inte heller trycka på handläggaren för hårt och riskera att dom blir sura och vidare försenar bygglovet. Vi har hållit på med dem i 5 månader, vilket jag tycker, är alldeles för lång tid redan.

Vi får se hur det går.
 
ramini skrev:
Nu vill man ju inte heller trycka på handläggaren för hårt och riskera att dom blir sura
Det är just DET som formar yrkesgruppens personlighet. Ungefär som att lärare bara ställer frågor som de själva kan svara på...

Lycka till! :|
 
Så vad gör man nu? Förutom ångrar bittert att frågan ställdes?

Enligt info från handläggaren idag, måste ärendet remitteras till Naturvårdsavdelningen.

Helt hopplöst....
 
Inte alls hopplöst!

Börja med att ta reda på vilken handläggare på naturvårdsenheten som ska yttra sig. Har er arborist inte redan varit inkopplad är det nu hög tid. Resonera ihop er med arboristen om en lämplig trädvårdsplan, och använd sedan denne sakkunnige som ert ombud i förhandling direkt med naturvårdsenheten.

Mitt stalltips är att de båda naturvetarna kommer att enas ganska snabbt.
 
Tack för ett bra tips och positiv inställning, som alltid!

Ska genast skrida till verket!
 
Redigerat:
Hemmakatten
Då kanske Trädmästarna kan vara ett bra arboristföretag att vända sig till. Detta eftersom de redan har goda myndighetskontakter, bl.a. genom ekinventeringen för ett 10-tal år sedan och de har dessutom stora företag och verk som kunder, t.ex. Kungliga hovförvaltningen. De har även privatpersoner som kunder, bl.a. oss. Trädmästarna om några borde veta "hur man för sig" hos Naturvårdsavdelningen, men den arborist ni har kontakt med kanske också är bra på detta. Vad är "Naturvårdsavdelningen" för något? En kommunal del av någon förvaltning eller Länstyrelsen eller Naturvårdsverket eller vad? Har inte hört namnet "Naturvårdsavdelning" tidigare.
 
Jag ställer mig också frågande till vad som omnämns som "Naturvårdsavdelningen". Jag vet helt enkelt inte, och eftersom handläggaren inte är på plats under telefontiderna är det svårt att få ut mer information än vad denne orkar skriva i korta mail.

Vår arborist, som bor i området, var med och skrev detaljplanen för att skydda gamla ekar och har försökt få kommunen att komma upp med en plan över hur ädelträd skall hanteras. Svaret till honom var tydligen att "det kan väl du göra på fritiden".

Märkligt läge mao.
 
Om kommunen inte varit vid er tomt ännu så passa på å ta bort de ekar som ni VET är i vägen, fräs bort stubbarna å fyll ut med jord. Ingen vet nu något om några träd som stått där....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.