Hej alla värmespecialister,
jag funderar på att sätta in en vattenmantlad insats i min öppna spis. Till denna avser jag koppla en acc.tank som är förberedd för solvärme. Är det någon som gjort resan och ev. gjort en del av arbetet själva?
Tips på produkter mottages tacksamt.
 
Jag har gjort den resan, och gjort alt arbete själva. Är mycket nöjd, har köpt en 19kw zuzia prisma hos Mygind

Henrik
 
Har också gjort resan själv. Köpte en Zuzia 15kw. Tycker den sotar för mycket. Jag tror Edilkamin Thermofire är bättre. Vet inte om det är bra kvalitet bara. Zuzian är väldigt rejäl.
 
henrik petersen skrev:
Jag har gjort den resan, och gjort alt arbete själva. Är mycket nöjd, har köpt en 19kw zuzia prisma hos Mygind

Henrik
Hej Henrik,

vad valde du för acc tank och vad har du för avstånde mellan de olika delarna?
 
Har också gjort det. Lite råd.

-Installera inte under 1000 L acktank
-Det är viktigt att kaminen/insatsen är lättsotad eftersom det ska göras inomhus
-Bry dig inte om effekten, viktigare att man kan lägga in mycket ved åt gången
-Se till så att draget går att fixa om det behövs i efterhand, ex dragbegränsare
-Bry dig inte om solslinga om du inte ska koppla in den direkt, förbered istället
med ventiler för inkoppling av plattvärmeväxlare som kan ladda i toppen och botten
av tanken
-Använd inte förådsberedare om du tänkt elda för tappvatten, är inte att rekommendera i vanliga fall och absolut inte med så lite effekt som du har i kaminen/insatsen
 
Redigerat:
Tack för tipsen Indus.

Tanken är att bara ansluta till värmesystemet. Varmvatten får värmepumpen sköta om. Har faktiskt även funderingar på solslinga för att dels värma poolen men även varmvatten under sommarhalvåret. Detta är dock ett projekt på längre tid. Just nu är värmen prioriterad.

Kikar lite på Aquaflam från Mygind. Någon som har erfarenhet av denna produkt?
 
Hej Jasse64!!

Jag har en fyrkantig måttbeställt tank från tanksvets. 630L, fikk inte plats med mer, 3 slingor, 2 for v v samt 1 for evt.sol. "tanken" är att den vid en senere evt. utbygggnad med ext. pannrum for vedpanna/tank, ska fungera som tekniktank. Just nu är den väl i minsta läget, men det funkar faktisk rigtigt bra. Det är ungf. 3-4M rör från "panna" till tank, laddar med Laddomat 21, CBJ motorshunt. Anläggningen matar 7 fläktkonvektorer i ett direkt EL hus på 180kvm byggd 1880 dvs. kallt och ganska dragit. Jag gjorde det här som ett supplement til elvärmen, men vi har inte använt elvärmen sedan vi började elda i kasetten.

mvh Henrik
 
Ingen med erfarenhet från Aquaflam från Mygind?
 
Jag har snart erfarenhet. Har beställt en Aquaflam 25 från Mygind. Har murat upp en "öppen spis" att ställa den i, så nu väntar jag bara på kaminen. Kommer att ladda 1500 liter tankar (2 x 750) via en Laddomat 1130. Väntar även på 13 kvm solfångare, men snön gör takarbetet svårt just nu :)
 
Snabelost skrev:
Jag har snart erfarenhet. Har beställt en Aquaflam 25 från Mygind. Har murat upp en "öppen spis" att ställa den i, så nu väntar jag bara på kaminen. Kommer att ladda 1500 liter tankar (2 x 750) via en Laddomat 1130. Väntar även på 13 kvm solfångare, men snön gör takarbetet svårt just nu :)
Hej Snabelost, du får hemskt gärna uppdatera mig när du fått det levererat. Är också tacksam om du kan skriva lite om hur har du räknat och gjort dina val med tankar och solfångare? Alltid intressant att höra hur andra gör och hur priserna blev:).
Hur långt kommer du ha mellan tank och insats? Hur blir utförandet i kopplingen? Gör du detta själv eller lejer du bort det?
 
Jasse64: Det är cirka 13 meter mellan insats och tank. Plus-prisolrör (22mm) la jag ner innan jag gjöt plattan. Laddomaten kommer att sitta vid tankarna (inte helt optimalt). Volymen är uträknad baserat på husets förbrukning, har inte full koll på hur den beräkningen går till dock.

Installationen gör jag huvudsakligen själv, det jag inte klarar gör min far. Har inte koll på slutsumman än, men jag hoppas jag kommer under 100k.
 
Ok, tack för det. Vad räknar du med att ge för kaminen? Har nämligen kikat på samma modell.
Funderar mycket över hur jag ska gå vidare då jag har en snedställd öppen spis. Har det gamla pannrummet vägg i vägg men funderar även över att flytta det och riva en vägg. Kan då räta upp spisinsatsen och skulle få mycket bättre plats i rummet där spisen finns och samtidigt få bort den gamla pannan som bara står i vägen. Jag kommer köra rören i taket där nuvarande går in i ett nytt pannrum där jag planerar tank m.m. Troligen ganska tidskrävande men kommer bli kanon när det är klart.
Vad har du för uppvärmning nu?
 
Jag har inte koll på priset eftersom min far styr inköpen av spis med mera.

Bifoga gärna några bilder/ritning på hur det ser ut nu, jag är inte säker på att jag förstår utifrån din beskrivning.

Nuvarande uppvärming är en fem kilowatts fläkt. Klarade att hålla huset varmt trots -22 grader ute. Anledningen till fläkten är att huset är ett nybygge :)
 
Aquaflam 25 ser lovande ut. Vill också veta vad du fick för pris på den då jag funderar på att byta ut min kamin. Hör av dig när du provkört!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.