Detta var kul!

Har själv två hus med diverse olika beteenden (och ev. ett spöke).

Första huset är byggt 1930 och där undrade jag själv om det spökade ett tag. Lamporna sönder gick hela tiden och även en del konstiga ljud. På vinden (huset är 2,5 plan) finns ett litet rum i mitten, men till vinden kommer man bara via en stege som fälls ner genom en lucka i köken. Det konstiga var att rummet var inrett, men matta och tapetserat, dock inte använt på 50 år eller så ... Bakom rummet, man får krypa dit genom en mörk gång i sågspånen, hittade jag ett litet utrymme och där stod en stol. I stolen satt en man!! Nä, inte riktigt, men det var nästan det jag trodde när jag så det första gången för i stolen "satt" en skinnjacka som var så hård att den satt upp av sig själv, hyfsat spooky måste jag säga! Hur som helst ville jag inte störa "spöket" så jackan sitter kvar och jag tycker att de konstiga sakerna har avtagit (såklart bara inbillning, men man sover ju bättre)

Nu till den mer vetenskapliga delen:
Efter att vi bytte fönster har vi fått knäppningar kring ett av fönstren. Nu fem år senare knäpper det fortfarande så jag tror inte att den typ av knäppningar försvinner.

I vårt andra hus har vi möss då och då och det hör du ganska väl, om dom gnager eller springer omkring. Bankar du på väggen brukar dom bli tysta ett tag och sedan börja igen!

Men är det ett spöke skall du definitivt hälsa på det då blir det nog bättre ....
 
jag har också varit med om konstiga ljud mm. :p fast spöken tror jag fortfarande inte på. första märkliga jag var med om var i ett hus från 50-talet när jag låg på golvet och gjorde läxor i skolungdomen. när det var knäpptyst i rummet så låt det som att ett djur med klor skulle göra en rivstart på en halkig golvmatta som det var i det rummet. (det enda husdjuret vi hade då var en undulat som satt i en bur på nedervåningen så det är avfärdat.) ljudet kom underifrån en säng bredvid mig men eftersom jag låg på golvet så såg jag ju under sängen och där var det tomt. har inte kommit på någon förklaring än.

det andra var i somras när jag var i ett ödestorp som är byggt under 1800-talet. torpet är i familjens ägor som jag planerat att renovera så jag var där och kikade för vi har haft problem med inbrott där q(;^;)p men detta var runt halv 12 på natten som jag steg in genom förstekvisten och exakt när jag satte ner foten över tröskel in till köket så smäller ena dörren på andra sidan köket igen såpass hårt att den studsar upp igen och efter det var det helt knäpptyst och enda ingången då var dörren jag kom in genom som var stängd utifrån med en trästötta mot dörren. samt ett litet hål i ett golvet som är uppbrutet lagomt nog för att en grävling kan ta sig igenom som jag märkte en annan gång :rolleyes: men detta skyller jag på vinddrag eftersom folk har tyckt det var kul att kasta sten genom rutorna:@ så det kan dra en del i huset fast det var inte direkt något blåsväder halv 12 en sommarnatt :p fast det kanske ligger något i att det har blivit kallat för spökhuset härikring de senaste 20-30 åren
 
Slappna av, trähus låter, speciellt när det är stora dygnsvariationer i temperaturen. Sådana värmespänningar tenderar dessutom att låta som om någon rör sig, då en sättning skapar spänningar någon annanstans som skapar nästa sättning osv.

Jag har dessutom vattenburen värme, och, speciellt i början, så lät det verkligen som att någon klampade runt i huset, när värmespänningarna fick det att knäppa i infästningarna till rören, oftast i tur och ordning längs röret. Prova att lägga handen på röret när det knäpper, man känner knäppningarna.

Har du nyligen renoverat så har du dessutom mer trä som inte riktigt "hittat sin plats" än, så då knäpper det lite extra.

Det kan ju också vara att du har en hustomte. Sätt ut en skål gröt åt stackaren! (Hmm, borde kanske jag också göra, någon hade plogat hela parkering och uppfart med en hjullastare när jag inte var hemma. Tomtarna moderniserar!)

Har hör det sägas, att djur har ett 7:e sinne, typ kan märka jordbövningar osv innan en människa kan. Bör inte djur märka andar/spöken? För min kattunge reagerar inte alls. Oftast bara spinner hon..
Ehm, vi pratar om djur som kan ägna en kvart åt att jaga sin egen svans, eller som kan vara rädd för att titta in i en spegel, eftersom den andra katten då tittar på honom. Du ska nog inte lägga någon större vikt vid om katten är lugn eller orolig...

när det var knäpptyst i rummet så låt det som att ett djur med klor skulle göra en rivstart på en halkig golvmatta som det var i det rummet. (det enda husdjuret vi hade då var en undulat som satt i en bur på nedervåningen så det är avfärdat.) ljudet kom underifrån en säng bredvid mig men eftersom jag låg på golvet så såg jag ju under sängen och där var det tomt. har inte kommit på någon förklaring än.
Jag hade en liknande upplevelse förra hösten. Jag fattade inte vad det var, förrän jag gick ut och såg att det satt massor av malar/nattfjärilar på väggen, och fåglarna klättrade runt på fasaden för att picka i sig dem.
 
Hemma hos mig slog min sovrumsdörr igen om jag spelade en viss typ av musik (inte korsdrag).
Många saker hände och en del händer ibland. En morgon skrek den ena katten innanför ytterdörren och när jag öppnade sprang han i panik över vägen, vilket han aldrig gör annars. På kvällen när jag kom hem låg han vid staketet (han brukar ligga på trappen) jag lyfte upp honom och började gå mot huset, hans skakade av skräck. Efter två veckor vägrade han fortfarande komma i närheten av huset, jag matade honom utomhus och gosade. Jag tänkte-vad ska jag göra-antingen flytta eller ta hem en "ghostbuster", det blev det senare.

Mannen (ghostbustern) sa att det fanns två energier i huset. Efter han "renat" eller vad han nu gjorde, så var det massor som hände och dagen efter när jag vaknade så kändes huset helt annorlunda och GISSA, jo katten kom in i huset som inget hänt... Så vad ska man tro? Skulle kunna skriva en hel bok om allt som hänt.. Men nu har jag bara snälla spöken hos mig, eller energier, vill inte säga spöken, som jag får hjälp av...
 
VeronicaS skrev:
Många saker hände och en del händer ibland. En morgon skrek den ena katten innanför ytterdörren och när jag öppnade sprang han i panik över vägen, vilket han aldrig gör annars.
Ja, det måste ju bero på något övernaturligt! :rolleyes:

Jag har också katt och har haft det större delen av mitt liv. Katter kan bete sig väldigt märkligt ibland. Men oftast beror det på andra saker än spöken. Andra katters dofter kan t.ex. orsaka en hel del nervositet. Har de ont kan det också yttra sig på en del märkliga sätt.

VeronicaS skrev:
Mannen (ghostbustern) sa att det fanns två energier i huset. Efter han "renat" eller vad han nu gjorde...
Hur mycket tog denna "ghostbuster" betalt?
 
Hej x-amin!
Jag vill ge dig lite tröst eftersom jag har det precis likadant. Bor i ett litet hus på landet med en tillbyggd del som var klar 2001 och där sover jag. Det knakar o brakar, rister och tassar, knackar och kvider. Nu efter 9 år har jag upptäckt sprickor både här o där och senast genom tapeten i ett hörn. Trä låter alldeles mänskligt ibland! Jag VET att det är huset som rör sig och det är faktiskt inget onaturligt.
Jag är ganska medial och har oerhört stark intiution och skulle en orolig ande vara på besök skulle jag se den! Har hafr egna utomkroppsliga upplevelser och av och till utanför kroppen på natten och andevärlden är inte så främmande för mig.
Däremot gäller det för dig att acceptera att ditt hus lever sitt eget liv! Sluta tänka på spöken o knytt!
Läs något mysigt o lugnade innan du släcker nattlampan, lyssna på kissens purrande, blunda och försök se Ljus mellan dina ögon, låt ljuset sprida sig in i kroppen och andas med djupa lugna andetag ända ner i magen och låt tryggheten sprida och sömnen komma. Tänk endast positiva tankar! Så snart en ängslig spöktanke dyker upp så jaga bort den! Lycka till och sov Gott! /Mumrik
 
P.S X-amin, jag glömde säga apropå mössen som även jag besväras av.
Akta dig för gift med tanke på kissekatt som snart blir större och vill smaka på en mus som kanske fått i sig gift. Det finns en elektrisk musapparat att köpa på b,.a. Jula för en dryg hundralapp som skickar ett för oss ohörbart ljud in i väggen. Möss och inseklter gillar inte det.
Sätt även fällor med kex+leverpastej inne i skp och ställen där dom söker sig och där inte kissen koan komma in.
 
Mumrik skrev:
Jag är ganska medial och har oerhört stark intiution och skulle en orolig ande vara på besök skulle jag se den! Har hafr egna utomkroppsliga upplevelser och av och till utanför kroppen på natten och andevärlden är inte så främmande för mig.
Varför inte ansöka om 1 miljon dollar i sådana fall? Stämmer ditt påstående kan du ju tjäna väldigt mycket pengar:
http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

(Än har dock ingen lyckats...)
 
Jag uppskattar Frid och själaro i min knakande stuga mer än dollars!
 
Jo, jag förstår det.

Av någon anledning får jag känslan av att den där prissumman kommer att ligga kvar där den ligger, för all framtid. Jag kanske är synsk? :D
 
HIhihi...
 
Eviljava:Läs oxå att katten inte kom in i huset och att han skakade av skräck, men du får tro vad du vill.
Dörrar som slår igen av sig själv utan korsdrag när man sätter på viss musik kan man inte skylla katterna för.
Vi är bara små inskränkta människor, vi vet inte mycket.
En del vet mer andra mindre men de som försöker göra sig rolig på andras bekostnad torde stå längst ner på näringsskalan.
Du skulle varit hemma hos mig när det var som värst, ingen ville stanna en längre stund....

Denna "ghostbuster" tog inte mycket betalt, så det behöver du inte bekymra dig om.
 
VeronicaS skrev:
Eviljava:Läs oxå att katten inte kom in i huset och att han skakade av skräck, men du får tro vad du vill.
Dörrar som slår igen av sig själv utan korsdrag när man sätter på viss musik kan man inte skylla katterna för.
Vi är bara små inskränkta människor, vi vet inte mycket.
En del vet mer andra mindre men de som försöker göra sig rolig på andras bekostnad torde stå längst ner på näringsskalan.
Du skulle varit hemma hos mig när det var som värst, ingen ville stanna en längre stund....

Denna "ghostbuster" tog inte mycket betalt, så det behöver du inte bekymra dig om.
Min katt har också skakat av skräck vid enstaka tillfällen. Dock inte p.g.a. spöken.(misstänker däremot en räv som strök omkring i området).

Du får naturligtvis tycka vad du vill, men jag undanber mig referenser som "längst ner i näringskedjan" osv.

Personligen förlitar jag mig nog mer på "vetenskap och beprövad erfarenhet". Att du inte delar samma filosofi förstår jag med tanke på att du anlitat en "ghostbuster" (vad nu det är?).

Så! Nu har vi konstaterat att vi tycker olika. Vi låter det stanna där...
 
x-amin skrev:
Jag antar att du/ni hade ett spöke som inte var önskvärt, Gjorde spöket/anden nåt som var fel?
Rent hypotetiskt, Skulle man kunna säga till en ande/spöka "det är ok att du är här men du behöver vara tyst"?

Mvh Micke
När man ser konstiga skugor, hör ljud och är övertygat om att ngn ståt/går i närheten utan att hitta en vettig förklaring då är det det okända. Känner man dessutom rädsla i samband med detta, vill man inte ha dessa fenomen i sin närhet.
År man dessutom flera om upplevelsen kan det inte handla om en enskild hjärn avvikelse.
 
x-amin skrev:
(Ni ska veta hur dum jag känner mig som skriver om detta)


Såna här nätter har jag: Går o lägger mig, väntar ett par minuter sen låter det som någon balk elr liknande försöker vrida sig rätt, som att huset sätter sig. ibland bara en dov smäll ibland flera, Efter det så låter trappan lite, och strax efter trappan står min tv som börjar låta som om man just har stängt av den, ni vet det, varm plast som svalnar. Detta får mig alltid att kolla åt både trappan o tv men såklart ser jag inget mistänksamt där. Tänder jag och går och kolla i huset så börjar detta ljudet om, börjar med trä, sen trappan sen tv:n.. :x

Troligast är att jag dels fantiserar, dels så rör huset något på sig (de e ju jag som byggt det så allt är kanske inte är 100% fackamannamässigt gjort). Men jag börjar fan undra på hur länge ett hus kan hålla på att "sätta sig", hur långt tid ska det gå innan balkar känner att de sitter där de sitter och inte ska röra på sig.. Och, eftersom jag inte hittat några nya sprickor på flera månader, rör vekligen huset på sig..

Hur ska man ta reda på vad som orsakar dessa ljud? Enda gången jag hör de är när jag ska sova, Måste jag läggas in på dårhus nu?

Mvh Micke..
Läggas in på dårhus är väl lite att ta i tycker jag! :wow:
Vi köpte ett gammalt hus (byggt 1903) för 2 år sedan och det knakar lite i det.
Och som du säger så är det mest på kvällarna när man lägger sig som man hör knakljuden.

Min egen slutsats om vårt hus.
När vi går och lägger oss på övervåningen så flyttar vi ju endå en del vikt i huset. typ 150 kg placeras ju på ett ställe. Vilket jag tror orsakar några små spänningar på andra ställen i huset. Vi har ganska stort sovrum med snedtak och vardagsrummet under har lite större takyta så de bärande väggarna sitter inte på exakt samma ställe som uppe i sovrummet.

Vi har turen att vår trapp är ombyggd på 70talet och rejält förankrad och säkert lite limmad på sina ställen vilket gör den relativt tyst.

Vi har oxå vattenburen värme i huset och de rören går ju lite kors och tvärs genom innertak och väggar.. Det behövs inte mycket kontakt med en träyta för att det ska uppstå ett knakande ljud mellan metall och trä.

I början när vi bodde i huset så lyssnade jag mer på ljuden. Men nu så är jag mindre bekymrad över ljuden så jag hör dom nästan inte längre.


Några anledningar till knakande hus som jag känner det.
Spontade golvbrädor, elementrör, värmeskiftningar, klent med lim under golvspånskivor, spånskivor som är spikade, möss, väder och vind i stort.

Äh, försök slappna av och hitta rimliga förklaringar istället för vidskepliga saker.
Jag är ingen som säger att det inte kan finnas spöken, men skulle det mot förmodan vara så att "dom" inte vill ha er där så skulle ni märkt det i ett tidigare stadie än detta.
Och som någon hade skrivit, känner du ett obehag så är det bäst att faktiskt prata med dom själv eller skriv ett brev och lägg öppet på bordet, förklara att du bor i huset nu och att du inte vill dom något illa med en liten trudelutt om vem du/ni är och att ni kommer att stanna i huset för att ni fäst er vid det. Ungefär som du skrev i det första inlägget.

//Johnny
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.