timmelstad skrev:
Knappast avsett för tråden egentligen, snarare ett försök till extra reklam...

Precis vad jag tänkte också. Servicesnickarn har väl byggt det...
 
Larsa skrev:
Den här stilen gillar jag. [länk]
Stadigt med (säkert Q-märkt) nationalromantik, men vad har en köksö i valnöt där att göra? Kökets stil skämmer hela huset.
 
Nej, villan på Oskarsvägen är INTE byggd i nationalromantisk stil. Detta är jugend.

Jag skulle bli förvånad om kåken har kulturskydd. Men rent antikvariskt verkar ägarna ändå haft förstånd att bygga sönder varken ursprunglig planlösning eller fasad. Köket må vara dem förlåtet. Originalbänkarna i pygméhöjd skulle ändå inte funkat med dagens krav och tekniska standard.
 
billy_baver skrev:
Jag skulle bli förvånad om kåken har kulturskydd.
Nej det har den nog inte, finns många liknande villor i området. Hela området står därmed under "särskilt skydd", vilket jag förstår som att man är lite mer restriktiva med bygglov för att behålla karaktären.
 
billy_baver skrev:
Nej, villan på Oskarsvägen är INTE byggd i nationalromantisk stil. Detta är jugend...
Jo, det stämmer ju...nu när jag tittar lite närmare på bilderna :blushing:
 
Servicesnickarn skrev:
[länk]


Men det är ju ändå rätt fräckt med en vandrande garderob? Undrar bara vart den tar vägen när den bestämmer sig för att ta en promenad...
 
Mikael_L
billy_baver skrev:
Nej, villan på Oskarsvägen är INTE byggd i nationalromantisk stil. Detta är jugend.
Jag hade inte kunnat uttala mig med någon större säkerhet .. :blushing:

Vad är egentligen som skiljer (eller nämn gärna några karakteristiska skillnader mellan NR och jugend, så en obildad sate kan få lära sig lite nytt ;))

Vad på just detta hus skvallrar om jugend?
Själv misstänker jag att de spröjsade valven på fönstren kanske är mer jugend, om huset varit NR så hade det gott kunnat vara en massa småspröjs i den övre delen, men avskiljt med en rak horisontal post istället.
Men jag har kanske tokfel även här ... :)
 
Mikael_L
Jugend innehåller mycket detaljer/utsmyckningar med inspiration från växtriket. Reliefer på dörrar med slingrande rosor, fasaddetaljer med bladverk etc. I nämnda huset ovan så ser jag bara detaljer av det i de blyinfattade fönstren.

Exempel på jugendhus i Malmö. Kolla på detaljer i fasaden http://kartor.eniro.se/m/IhWNg
 
Redigerat:
Wikipedias bild av jugend är minst sagt ett minst sagt dåligt exempel på jugend - http://www.byggahus.se/wiki/Jugend De välvda taken ovanpå takkuporna är visserligen vagt släkt med jugend, plus de stora fönstren. Men ornamenten på takåsen är "vikingaromantik", som är typiska uttryck för "storsvensk" nationalism och nationalromantik.
 
J
Vilket otroligt B-betonat kök i en sådan paradvåning. Han kanske på sin höjd har använt det till att koka frukostägg i. :)
 
timmelstad skrev:
[länk]

Festvåning?
det är ju bara en 2a ;)

undrar hur det gick med glastaket förra året när det snöa så mkt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.