Nybyggarn> Det är den jag utgår ifrån. Lägg till ett twin screw som framtång, a la Holtzappfel, så har du min plan. Om du inte har hans bok så rekommenderas den stark.
/B
 
Jag skulle väl snarare säga att björk är det traditionella valet, i alla fall i de bänkar som jag har sett..

Angående spånlådan så är jag -för- spånlåda, tycker det är ett mycket smidigt ställe att lägga verktygen på.

Jag har väl också någon hemlig dröm om att en dag bygga min egen hyvelbänk, laddade hem en hög med ritningar till och med, undrar var de blev av?
Nåja, först måste jag få ordning i verkstan!
 
Kollade upp virkespriset lite närmare och inser att jag köper bok ca 20% billigare än björk. å boken är både tyngre och hårdare så känns valet nu ganska mycket enkare. Bok får det bli.
Jag tycker dessutom att det är snyggt.
/B
 
Jag håller på och planerar för ett bygge just nu. Har dock inte så stort utrymme, så det blir en liten bänk på 1.5m x 60cm. Jag har i princip färdigt hur jag ska göra, men några detaljer återstår. Det största frågetecknet är bänkskivan.

Då jag varken har planhyvel eller plats för en sådan, samt att jag inte känner mig manad att handhyvla en hel bänkskiva (jag skulle behöva bättre hyvlar för det), så har jag tänkt använda en MDF-skiva (eller flera ihoplimmade), med en träram runt.

Det är här frågetecknen finns. Hur gör jag för att få den riktigt stadig? Räcker två ihoplimmade MDF-skivor, eller måste man ha nån annan typ av skiva emellan dem? (jag såg ett sådant exempel på detta forum - länk nedan). Räcker det med lim eller måste man skruva också? Jörgen använde 2 st 22 mm MDF med en 11 mm OSB-skiva i mitten. Det vore kul att få höra vad andra tycker.

En översiktlig beskrivning av min bänk:
Ideer kommer härifrån:
http://www.byggahus.se/forum/moebelsnickeri/111142-en-ny-hyvelbaenk.html
Och härifrån:
http://images.taunton.com/downloads/GSIW_workbench.pdf
(med instruktionsvideo http://www.finewoodworking.com/getting-started/season-two.asp).

Jag har tänkt göra ungefär som ritningen i den andra länken, men bänkskivan gör jag nog annorlunda. Dessutom kommer jag att skippa de genomgående bultarna och göra som Jörgen (kortare bultar som håller ihop allt). Utan maskinhjälp blir det dessutom mycket enklare att få ihop på det sättet.

Jag kommer endast att ha ett städ. Vid behov att spänna fast på den ledden tänkte jag använda s.k. Wonder Dog: http://www.fine-tools.com/G307968.htm

Jag vill ha bänkskivan jäms med framkanten på underdelen. Det samma gäller städet. Det blir alltså mer som Jörgens bänk än den andra ritningen där städet sticker ut en bit.

Jag är sugen på ett Veritas Twin Screw-städ (http://www.fine-tools.com/G307977.htm), men den blir nog för stor för min bänk tror jag, så det lutar åt en sån här:
http://www.fine-tools.com/G307779.htm

Funderar förresten på att ha en slityta ovanpå. Har sett några exempel på där dom lagt på en skiva som enkelt kan bytas ut när den blivit sliten.

Staffan
 
Staffan,

Jag skulle tipsa att köpa ett par bänkskivor från någon bygghandel i stället för mdf. Det brukar finnas 30mm stavlimmad ek, bok eller liknande till hyggligt pris.
Limma ihop två så får du en skiva som räcker länge. Du kan dessutom hyvla den åtskilliga gånger när den behöver planas eller fräschas upp.
/B
 
Nu har garaget fyllts med tvåtums bokplankor. 15 st närmare bestämt som ska få ligga till sg några veckor innan jag börjar hyvla och limma.
/B
 
  • DSC00715.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En fråga bengt vart handlar du ditt virke.

Mvh Pär H
 
bengtn skrev:
Fredricsons i Aspudden
/B
Får man fråga vad ett sånt parti kostar?
 
0.289 m3 á 8452 kr/m3 = 2442 kr plus moms.
/B
 
Hur framskrider bänkbygget ? Några bilder ?
 
Stiltje i väntan på att ett parti köksluckor ska bli färdiga.
/B
 
Då vet jag, sånt kan ta tid.... jag ordnade en "retro-fiering" av vårt kök i våras, fick en snickare att göra överfalsade luckor av 1950-tals typ. Det tog tid men blev ok till slut. Om man bortser från att jag inte gjort golvläggningen helt klar....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.