Vi har ett småhus med en gammal 200 liters Nibe Compact varmvattenberedare. I samband med byte av ytskickt i tvättstugan funderar vi på att byta varmvattenberedare till en mindre.

Frågan är hur lite man kan ha. Fördel med liten är att den kan hänga på väggen och inte stjäl golvyta.

Dilemmat: Vi har 200 liter idag som aldrig tagit slut. Denna har körts i 1-fas och med 65grader. Borde inte en 100 liters beredare räcka till två vuxna snålduschare? Om det inte räcker så finns två alternativ. Höja temperaturen i varmvattenberedaren samt köra 3-fas (380 V) till varmvattenberedaren.

Tänker vi fel?
 
100 liter borde räcka fint
 
Vi är 2 personer och har en beredare på 100 liter och tar vi 2 långduschar så kan det svalna av mot slutet men normala duschar har det inte varit några problem.
Dock kör vi 2-fas på den.
 
  • Gilla
Alming
  • Laddar…
Har installerat en Nibe Compact (vill inte hänga 100+ kg på väggen) på 100 liter i fritidshuset, kör på tvåfas och vattentemp på 70 grader. Har hittills aldrig blivit utan varmvatten trots två vuxna och två tonåringar. Det har fungerat klart över förväntan då jag trodde det skulle bli lite svala duschar då och då.
 
Fattar inte hur ni gör. Vi har också hundra liter och är två personer. På vintern gäller det att inte duscha direkt efter varandra för då får den andra duscha svalt mot slutet.
 
Ställ upp tempen på VVB eller koppla om möjligt till 2 eller 3-fas så den värmer snabbare.
 
Temperaturen kan inte höjas mer för då finns det risk att man bränner sig på varmvattnet. 2- och 3fas får jag väl i så fall kolla uppp. Jag hade dock aldrig gått från 200 till 100. Vi funderar på att öka ut vår vi.
 
Vi hade en 80 l i stugan och en shunt. För 3 vuxna o 2 barn räckte det precis. Men det gällde att låta barnen duscha sist. Den var 230 v. Tempen på max. Tror 90 gr. Shunten drag ner det till ca 55.
 
AstaS skrev:
Temperaturen kan inte höjas mer för då finns det risk att man bränner sig på varmvattnet. 2- och 3fas får jag väl i så fall kolla uppp. Jag hade dock aldrig gått från 200 till 100. Vi funderar på att öka ut vår vi.
Då är det nog läge att sätta in en blandningsventil så du inte får ut lika hett vatten som finns i beredaren. T.ex. en sån här http://www.rinkabyror.se/showart.aspx?id=366
 
Vi har en 100 liters till 2 vuxna, en tioåring. har inte upplevt några problem, det är ju iofs extremt sällsynt att alla tre duschar direkt efter varandra.
 
Bezt skrev:
Då är det nog läge att sätta in en blandningsventil så du inte får ut lika hett vatten som finns i beredaren. T.ex. en sån här [länk]
Och justera duschblandaren med antar jag...
 
Väcker liv i den här tråden.

Om man duschar i 38 eller 40 grader är ganska marginellt i hur länge varmvattnet räcker.

Det är mängden vatten helt enkelt. Om man nu vill duscha 15 minuter per skaft på 2st vuxna och har ett dushmuntsycke som ger 18 liter/min så tar det 540 liter duschvatten.

Så vad gör man? Jo man köper ett 6liters dushmunstycke typ crometta 85 eco green eller vad dom heter. Jo, säger en del att då måste man duscha varmare. Jo men skillnaden på 2 grader varmare är marginell i energiförbrukningen. Det är inte att det ena munstycket tar 1/3 av flödet.

Vill man sedan kapa ner förbrukningen ännu mer så sätter man i en duschvärmeväxlare som ger tillbaka 40-50% av energin.

Ett 18litersmunstycke klämmer ut varmvatten med ca 41kw (5grader ingående, 38 grader utgående) medans ett 6 liters på 40 grader ger ifrån sig med en effekt av 14.6kw. En värmeväxlare kan halvera detta så man kommer ända ner till typ 8kw effektförbrukning i duschen. Och då räcker en 100 liters beredare mer än väl.

Det känns fjuttigt med 6 liter till att börja med, men efter 2 månader hade jag vant mig o tyckte att det känns normalt.

Man sparar inte bara upp till 33kw per timme man duschar, man minskar vattenförbrukningen ganska rejält samtidigt som man kan ha en mindre beredare som sparar ytterligare en hel del i mindre förluster.

Tillverkarna av varmvattenberedare är dåliga på att ange förlusterna för varje beredare utan anger detta ganska flyktigt och generellt. Men en 300 liters Nibe Compact som jag har tappar ca 1000kwh per år medans en bra 100 liters kan halvera förlusterna.

Så om duschen går i ca 30 minuter per dag i snitt så kan man lite grovt räknat spara typ 6500kwh per år om man går från 18 ner till 6 liter och sätter i en duschvärmeväxlare och mindre beredare.

Dvs om jag har räknat rätt....
 
Redigerat:
Tjejer med mycket hår brukar inte uppskatta snålmunstycken
 
Inte karlar med mycket hår heller :D
 
Nej jag vet, de brukar gnälla om att det tar 5 minuter längre att skölja ur balsamet.:rolleyes:

Men det finns det bot på. Man svarar helt enkelt att "Om det tar 30 eller 35 minuter är väl inget att bråka om"

Vi alla vet ju svaret. "Vadå 30 minuter, det tar ju 5 minuter annars"

Men det är ju nu man tar poängen och dödar diskusionen. "Jaha, vad gör du de andra 25 minutrarna då? " :p

Jag hade den diskusionen men om man sätter i system att duscha 30-40 minuter som tonåringar kan göra så är dom inte riktigt i läge att gnälla över vattenmängden. "Antingen det här munstycket eller en myntautomat med 5kr för 5 minuter"

Räkna på hur mycket 2 sådana tonåringar duschar för per år med 18 liters munstycken? 17600kwh Och ytterligare 5000kr i vattenkostnad. De märkte ingen skillnad till 12 liter men jag fick stå ut med en veckas gnäll när det blev 6 liters efter ett halvårs bedjande från min sida att inte tömma stans vattenreserv varenda dag.

Och då pratar vi inte om irritationen över att varmvattnet sedan inte räckte till övriga familjen trots en Nibe Compact 300.
 
  • Gilla
H.F
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.