Vi har en ek som har stammen två meter in på vår tomt. Vi är glada över eken för den skuggar sovrummen på morgnarna speciellt en så här varm sommar. Vår granne är inte lika glad - han parkerar sin bil precis vid tomtgränsen och beklagar sig över att bilen får skräp på sig från trädet. Det är i ett område som är en blandning av sommarstugor och villor med tomter på c:a 1000 m2

Vi har kollat med kommunen och reglerna är klara. Man kan inte kräva att en granne tar bort träd inte heller kan man kräva att en granne tar bort överskjutande grenar. Däremot kan man själv ta bort det som sticker in på ens tomt om man först informerat trädägaren och gett denna möjlighet att själv göra beskärningen.

Vår granne har tidigare beklagat sig och då lät vi på vår bekostnad beskära trädet i tomtgränsen. Nu har det gått några år och det börjar sticka in små grenar över grannens tomt.

Grannen kräver nu att trädet tas bort helt och han hotar med att annars ringbarka det och "ta smällen". Juridiskt är det ett "olaga hot" som kan polisanmälas.

Vi vill ogärna eskalera konflikten men eftersom den här personen tidigare tagit ner träd på en annan grannes tomt är vi oroliga.

Något förslag på vad vi skall göra för slippa leva under hot?
 
Ni kanske ska börja med att ta bort grenarna över hans tomt?

Vilken typ av svar är du ute efter? Du verkar ju ha rett ut situationen alldeles på egen hand. :)
 
Är inte lagen rätt klar? Grannen kan ta bort det som hänger över hans tomt, men han kan inte ta bort det som är på din tomt.
 
Jag är ute efter tips vad man kan göra för att förebygga att grannen struntar i lagen.
Att ta bort de små grenarna som växt in kan vi göra men det verkar inte räcka längre.
 
Hitta några konkreta rättsfall vad det kan tänkas kosta att strunta i lagen och meddela grannen och att du inte kommer att acceptera att han tar lagen i egna händer. Sen erbjuder du honom att kapa överhängande grenar igen som du gjort tidigare. Om det stämmer att han tidigare varit i farten och kapat ner träd hos grannar så är nog det enda du kan är att göra klart för grannen att det kommer att kosta om han hittar på några dumheter och se samtidigt till att du kapar tillräckligt över grannens tomt så du har ditt på det torra.
 
Har grannen 1000 m2 tomt men ska absolut stå just under din ek? :rolleyes:

Lagen är ju som sagt klar, det är bara att följa den. Har Du en granne som är beredd att skita i lagen och vill ha råd här hur man hanterar en sån granne är ju tyvärr dom råden emot forumets policy ;)
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7279908.ab

Fråga grannen om han verkligen tycker det är värt att betala 6-siffriga belopp för träden.....Träden försvinner ju inte ju inte, du planterar ju nya för skadeståndet, det enda som försvinner är grannens pengar....
 
föreslå att grannen får bygga en carport för sin bil vid tomtgränsen med villkor att han slutar gnälla :). Men då kanske klagar han på alla era eklöv som landar på hans tak ? :)
gaia
 
Grannen har redan en carport/förråd som jag har givit OK till att bygga 1 meter från tomtgränsen. Problemet gäller hans andra bil som han ställer framför carporten. Att förlänga carporten mot gatan går inte att få bygglov för eftersom carporten ligger 6 m från vägen.
 
låter som killen tror han kan köra med folk hur som helst, först e ni sjyssta, ger bygglov kapar grenar mm.
ger man lillfingret....... kör hårt mot hårt,
 
Verkar inte vara någon vidare tacksam granne. Jag skulle tro att det enda som hjälper är att ni gör fullständigt klart att ni inte kommer att acceptera att han leker lokal sheriff och ringbarkar trädet utan då kommer ni att gå vidare med saken och att det då förmodligen kommer att kosta mer än det smakar att tillfälligt bli av med trädet. Det är väl inte helt fel om ni kan dokumentera grannens hot på ett lämpligt sätt, så att ni har det svart på vitt om ni skulle vakna upp en morgon och trädet är ringbarkat, fällt eller på annat sätt skadat.
 
håll koll efter kopparspik,...
 
eeeeh vilken gnällig granne. Köp åt honom en pressennik (?) för 39,90 på biltema och bifoga en kopia av ovan artikel och fler om du hittar.
Den där pressennik är bara symbolisk för att få eken på tal och samtidigt klargöra att ek-diskusion är nu avslutat. Framför detta på ett lugn sätt och låt dej inte dras i diskussion om billackering :).
gaia
 
Tack för alla råd och moraliskt stöd!
 
Om du tror att grannen är seriös i sina hot sätter du bara upp en kamera som spelar in hans eventuella agerande. Du kan få ta en smäll för inspelandet rent juridiskt men det är det värt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.