Vad tycker ni om avfallssortering?

  • Antal röster
    71
  • Omröstningen stängd .
Min (Sjöbo) kommun har valt att införa avfallssortering.

Undrar om ni som har det tycker om detta.
I vårt fall betyder det 8 olika kärl!
Och enligt kommunen "alla" (utom oss tydligen) tycker om det!

Här får Ni möjlighet att rösta och yttra er.

Själv hatar jag detta!

Ni har kanske några smarta lösningar på detta?
 
Sopsortering i fjörton pytsar gör människan av samma anledning som man byggt Egyptens pyramider, Sfinxen, minareter, katedraler, missionshus, stengubbarna på Påskön, totempålar, skeppsättingar osv dvs rent religiösa orsaker.
Det rationella är att sortera miljöfarligt naturligtvis, glas, tidningar och göra fjärrvärme av resten. En och annan konservburk gör inget om det går med därför att alla sopförbränningsanläggnigar har magnetavskiljning av askan så den blir återvunnen ändå, men rent metallskrot har naturligtvis inget i soporna att göra. Sortera gärna aluminium också, att göra alu av bauxit tarvar mycket ström så det är lite onödigt att bränna det till div oxider igen.
Kryssade "hatar", vi har religionsfrihet så de frälsta får hålla på men att tvinga andra tar oss tillbaka till husförhörens tidevarv.
Själv är jag ateist.
 
Ni (eller andra) har ingen rätt att bygga nya sopberg för framtiden. Alltså måste det sorteras. Hur många högar det skall vara låter jag andra hitta den bästa lösningen för.
 
vad är sopsortera:p?

Har "hört" att det hamnar på samma plats ändå på tippen
 
Att som privatperson sopsortera e idiotiskt. Det görs bäst automatiserat på stora plockband maskinellt eller manuellt. Max två olika sorters avfall och sköt sen sorteringen automatiskt så att allt blir sorterat när det kommer till uppsamlingsanläggningen.

Och det byggs inga sopberg idag. Det enda som hamnar på en tipp är tegel, sten, betongrester som inte går att återvinna. Resten bränns eller återvinns.
 
Lite skrev:
vad är sopsortera:p?

Har "hört" att det hamnar på samma plats ändå på tippen
Och jag har hört att GUD är en kvinna. ;)
Nää. Men ibland undrar man. Gubbarna på sopbilen säger samma sak.
Men vad är sanningen?

Jag tror det skulle vara både billigare som effektivare att sortera det automatiskt.
Numera måste jag "tvätta" varenda plast, glas,pappers, metall förpackning.
Vad kostar vattnet, elen att värma upp den, diskmedel, påsar till sorteringen...

Jag TROR inte det blir miljövanligare.
Tycker staten bör ge sig på dom stora bovarna som BP t.ex. Inte oss dödliga. Vi ska sortera och betala för sorteringen. Snart ska vi betala för luften vi andas. Fy...:@
 
Staten gick på de stora bovarna på 80-talet. Nu är det 9 miljoner vanliga dödliga som står för den stora delen av miljöpåverkan. Enstaka stora bovar finns förståss kvar också.

Sopsortering har en gräns och jag sorterar gärna i 10 fraktioner men är skeptisk till delar av förpackningssorteringen. man skall absolut inte använda varmvatten och diskmedel för att få en liten plastföpackning ren
 
Jag tycker inte att det är direkt svårare att lägga matrester i en egen behållare istället för allt i samma. Vi har alla behållare på samma ställe så. Vi sorterar matavfall i en bytta, papper/kartong i en, plast/glas/metall i en bytta och övriga sopor i en (under diskhon) sen har vi stora fina plastlådor från IKEA i fd. soprummet där vi sorterar allt som de ska vara på återvinningsgården. Då går det snabbt/enkelt sen då man kommer dit.
 
Jag hade kunnat gå med på 4 fack!

Matrester/organisk
Papper/kartong/metall -det är så enkelt att maskinsortera
Plaster hårda+mjuka+ glas... - enkelt att sortera
Rester.

Men inte 8 olika!q(;^;)p
 
Håller med om att de kunde förenkla en hel del. Är det verkligen nödvändigt att skilja på färgat och ofärgat glas?
 
haavard skrev:
Ni (eller andra) har ingen rätt att bygga nya sopberg för framtiden. Alltså måste det sorteras. Hur många högar det skall vara låter jag andra hitta den bästa lösningen för.
" Ni skola icke..."











Amen:rolleyes::D
 
Undrar om någon har bötfällts för icke sortering ännu? rent ekonomiskt/tidsmässigt ska det behöva vara ganska höga för att få en ickesorterare på andra tankar. Nu tänker jag inte ur miljösympunkt
 
8 olika är ju lite väl kanske.
Jag sorterar, utan att egentligen strikt sett ha krav på det kanske:
Papper, glas, porslin, metall och farligt avfall sen resten.
Funkar rätt ok.
Vi har egentligen bara tre kärl (farligt avfall, porslin/obrännbart och soptunnan) - det andra för man själv köra till sorteringsstationen. Vid en koll kommunen gjorde för ngn månad sen så var dock utfallet rätt bra med mkt lite farligt avfall, metall och glas i soporna.
Det var mest organiskt och brännbart - det skulle dock kunna vara en ide att sortera för att tex göra biogas av organiskt avfall..

I slutändan måste vi troligen återvinna 100% - annat är ju rent slöseri - eller näst intill - frågan är förstås hur man gör det- genom individuell sortering eller industriell...

/K
 
Jisses... Jag började sopsortera för över tio år sedan, ser det som en självklarhet idag. Busenkelt! Det känns säkert lite motigt i början men allvarligt - hur svårt är det egentligen? :)
 
Det är enkelt att sortera om man har plats i köket för 8 kärl. Men det har inte jag. För att nå mina stora behållare har jag ganska exakt 65 m att gå. Husets placering är sådan. 76 års model med ett antal trappsteg.
Jag funderar på att ställa behållarna intil huvudingången. Min hustru blandar varje dag allt, och vägrar sortera. Då får jag möjlighet att taga på gummihandskar och sortera om.
Kan man inte bara mala ner rubbet och bränna i stora ugnar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.