Patrik_Hed skrev:
Hur löste du det vid ändarna på röret?

//Patrik
Ansluten flexslang från dosa till intilliggande ROT dosa med Eljo Trend STP uttag...

Men ni har en poäng - Självklart är skärmen ansluten i uttagen, i båda ändarna - Men detta fyller ju ingen funktion om man ansluter UTP kabel mellan uttag och utrustning. Jag tänkte nästan hela vägen fram. :blushing:
Regelbrottet och vidrigheten är noterat i boken och en eventuell omdragning av kabel via köket ligger på "att-göra" listan. Där skulle jag på samma gång kunna dra in en extra antennkabel på samma gång och lösa ytterliagre ett problem.

Regelvidrigt eller helt okej?:

EtherNet kablage OCH Coax (KabelTv) i samma rör utan ngt annat? :rolleyes:
 
Det är ok, säljs tom färdigdragen med coax och data i samma rör...
 
slacker skrev:
Denna fastighet är byggd 2003 och av ngn anledning som planerade man nog ganska smart - Har en kopplingsplint i klädkammaren i hallen där inkommande telefon/kabelTV tittar ut. Därifrån går det sedan ett rör till var rum i lägenheten - 2 till Vardagsrum. Sitter tomma Eljo Trend lock på uttagen så man kan med lätthet sätta dit TP uttag.
Mitt probem var att dom verkar vilja tycka att man ska ha TV under ett fönster och det var där jacket i vardagsrummet satt.
Lyckos!

Vi bor i ett smålandsvillan byggt 05 och där sitter telefonskiten i serie.

/H
 
Någon som har erfarenhet av Bostadslistsystem TML-E ( http://ecatalogue.schneider-electric.se/ProductGroup.aspx?groupid=117934&navid=26504&navoption=2 ) Ska dra nätverk, antenn, bild och ljudkablar i lägenhet med betongväggar. Funderar på att lösa det med att ha kabelkanaler istället för golvlister. Vill hitta några praktiska, lättanvända och snygga. Har inte sett TML-E i verkligheten men utifrån beskrivningen låter det som om de skulle kunna vara ett intressant alternativ. Någon som har erfarenhet av dem eller kan tipsa om något annat bra alternativ.
 
Redigerat:
Det är nog ett av de bättre alternativen om du vill ha trådburet
 
Rena skrev:
Hej,

Du får inte dra TP-kabel i samma rör som högspänningskabel. Inte med standardkabel. Möjligt att nån elektriker kan svara på om det finns någon lösning som är tillåten.
Det är märkligt att det inte marknadsförs någon TP-kabel som tillräckligt isolerad för att dras ihop med FK...

Tyvärr är fibergrejer inte heller nåt som verkar finnas till hemmaanvändningsvänliga priser, annars kan väl ingen påstå att det finns något elsäkerhetsproblem med att dra fiber ihop med FK... (Jämför att man drar fiber ihop med ledarna i de långa feta ledningarna på 200-800kV :) )

petersv skrev:
Om du har rör för telefoni till rätt platser går de bra att dra in en lankabel i. Köp rätt sorts kabelsmörjmedel bara. Med fel sort klistrar kabeln fast och går inte att dra ur om några år.

Om du har dosor för telefoni på "fel" sida av en vägg är en ROT-dosa och en bit flexslang praktiskt.
cheetah1 skrev:
Såvida det inte är betongväggar. :p
Om det är betongvägg så kan man borra bara kabelhålet och komma in i dosan på motsatt sida, sedan kan man välja på att montera ett utanpåliggande uttag eller dra kabeln vidare. Fördelen jämfört med att borra t.ex. längs med golvlisten är att man troligtvis slipper risken att väggen blir skitful p.g.a. sprickor i puts...
 
Det krävs särskillda fiber för att få dras ihop med elledare. Många fiber har ståltråd som längsförstärkning. De är alldeles utmärkta ledare...
 
yxis skrev:
(Jämför att man drar fiber ihop med ledarna i de långa feta ledningarna på 200-800kV :) )
Det är skillnad på isoleringen i FK och kabel avsett att ligga fritt. Du kan lägga CAT eller fiber ihop med EKK om du vill.
 
yxis skrev:
(Jämför att man drar fiber ihop med ledarna i de långa feta ledningarna på 200-800kV :) )


Det är runt en av topplinorna som man lindar fiber och topplinorna är "jordade"

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.