Ett tips om eluttag placerade över fönster för fönsterlampor. De flesta sätter dem centrerat, mitt över fönstret. Ibland sitter det två uttag över fönstret.

Det ser lite ut som en operationssal eller ett laboratorium.
Ett fult uttag, en ful lampstickkontakt och en veckad vriden elkabel ned till lampan eller lamporna. Nästan oavsett hur du dekorerar ditt rum kommer dessa uttag vara synliga.

Sitter uttaget längst upp till höger (eller vänster) om fönstret döljs uttaget och stickproppen effektivt av en gardin. Det är endast elkabeln som blir synlig.

Jag vet dock inte om det finns regler om detta (det gör det nog), men i mitt hus placeras lamputtagen till höger om fönstren och alldeles under fönstrets överkant.
 
jag sätter så här.

Strömställare på cc 100cm

Vägguttag på cc 30cm

Ska man ha 2-facksram så nedre knappen på cc 100cm

Ska man ha 3-facksram så mitten knappen på cc 100cm

Tänk på att man blir äldre inte vill man böja sig 10cm extra för att sätt i en kontakt i vägguttaget ?
 
Y
Patrik_Hed skrev:
Satte lite dosor idag och mätte då upp 12 cm från dörröppningen till dosfräsens centrum.
Med dörröppning, var dörrkarmen medräknad eller var det till väggens slut?

Ljusbåge - Ja, appropå detta med kontakter för fönstren så har jag nu satt en i taket, i centrum utav fönstret / zon med flera fönster. Är lite kluven till att ha dom uppe i taket men orkar snart inte riva loss mer masonit. Kunde ju kanske borrat in senildosor men jag har inbillat mig att synligt lär de bli ändå, men att jag ska nog lyckas kunna dra diskret kabel.


elinfo - Ja mina får bli kvar på 30höjd. Har mätt i några lägenheter och det visade sig vara 30 överallt, kanske en standard i dessa städerna. Funderade lite på hur det skulle blivit med lägre men kändes inte riktigt bra.


Berörande höjdplaceringen så valde jag att avvika från råden med att sätta en brytare på 100 och sen bygga uppåt eller neråt. 2facksramarn-tillfällena så satte jag ena ovanför och andra under 100-strecket. Kändes mer naturligt att försöka centrera till 100cm både utseendemässigt och känslomässigt - inbillade mig att jag nästan fick böja mig ner för trycka på de lägre ifall de hamnat allt för långt under 100...

Men men, detta blir nog tjusigt tillslut. Blir så mycket slang och grejer i väggarna så lär ju aldrig våga montera upp något på väggarna sen. :)
 
Yrrol skrev:
Ska montera upp dosor vid dörröppningar nu, jag uppfattade svaret att inte sätta dosan förnära. Fast finns det inga skrivna rekommendationer gällande sidled?
Vet inget om skrivna regler, men för att slippa problemet med att få uttag/brytare för nära dörrfoder kan man fästa dosan på en bit regel (samma dimension som väggregel). Sen drar man ett par långa skruv genom sista regeln (som karmen sedan fästs i), det förutsätter förstås att väggen är öppen. Annars får du sätt regelstumpen först, dosan sen. Tror att Patrik_Hed mätte från där väggen slutar, inte med dörrkarm? Beroende på fodrets bredd kanske det är lite snålt ändå.

Kjell G

sorry, såg att pbengtsson redan svarat på detta.
 
Redigerat:
Själv kör jag brytare på ~125cc och uttag ~15cc ö.g på nyinstallationen här. Spenderade mycket tid på att få just brytarna i rätt höjd men 125cm passar utmärkt till mig då den ligger precis där jag automatiskt placerar handen för att tända.
 
Tycker det låter väldigt lågt att ha uttagen 15 cc ö.g. Men det är ju en smaksak :)
 
Jag menade från kanten på väggen.

En annan sak att tänka på är att om golvet kommer höjas, t.ex. parkett läggs eller dyl. så kan man sätta t.ex. brytare på 101 cm eller nåt.
Det beror lite på hur pass noggrann man vill vara.

//Patrik
 
Y
I sovrummen, så har jag idag 2 separata vägguttag, en för ström en för telefon.(+fler el-vägguttag på andra väggar)

Jag kommer ersätta dessa med 4st dosor (och ram som binder dem samman utanpå), som omfattar både datornätverk, el, tv, tele...

Men så drog jag nu fram sängen och tog en kik och började fundera på detta med 30 höjden... Det lär ju krocka med eventuella sängar...

Så jag började klura lite på om denna ram med 4 uttag kanske skulle placeras närmare golvet medans de ström-uttagen på andra väggar i sovrummet kanske får kvarstå på 30cm höjden...

Men... kommer detta se helt sjukt ut måntro... På 30cm höjd så lär ju alla utstickande kablar bli ett elände kontra sängar såvida man inte har sängen en bit ifrån väggen - eller väljer att ställa den mot andra väggar men känns ju trist att det ska behöva bli sådär.

Hur höga brukar golvlister vara? Var länge sedan jag rev ut alla lister ur rummen..
 
Om du vet att du får en säng där uttaget är, sätt lägre, ingen ser det ändå ;)
Golvlisters höjd varierar, har själv 56mm, men det är väl minimum, allmogelister är högre 70-95mm kan jag tänka mig.

Kjell G
 
Är det öppna väggar? Det går inte att flytta alla dosor så att de inte kommer just bakom sängen?

//Patrik
 
Y
Jopp, har öppnat alla innerväggar på ena sidan, alltså väggskiva kvar på ena och öppen på andra. Syftet var att få in isolering men så ledde det till att tänka om elen lite också.

Tror att de övriga uttagen i sovrummen är okej som de är, utan risk att bli till besvär, men just dessa hörnen som all media-uttagen kommer hamna är en riskzon.. Känns lite stönigt att göra om alla, samtidigt flummigt att bara sänka vissa. mummel. Alternativt att jag chansar på att ha kvar de nya på 30 höjd också och leva med att alla möjliga kablar kan komma i kläm..
 
Yrrol skrev:
Alternativt att jag chansar på att ha kvar de nya på 30 höjd också och leva med att alla möjliga kablar kan komma i kläm..
Precis därför jag kör mina uttag så lågt som möjligt (liggande f.ö.) :)

Jag bytte höjd på ett enstaka uttag innan jag nu drar om allt och det såg inget vidare ut - så absolut ingenting jag rekommenderar med mindre du faktiskt kan gömma detta uttag under en säng eller skåp.
 
Y
mummel, det finns ju 90graders kontakt till tv-antenn, och elen brukar vara det, telefonkabeln är såpass mjuk så det är lugnt, men LAN kabeln är jag orolig för, de är ju styvare och får inte knäckas.. inget minne av att jag sett 90 graders lan-kontakter..

och sovrummen är såpass små så vill ju inte behöva ha enorma sänggavlar heller... hum hum... dagens ilandsproblem :)
 
Absolut den sista bilden. Framförallt när de hamnar mellan över- och underskåp.
Sedan kan ju placeringarna i allmänhet kännas lite olyckliga, men men.

//Patrik
 
Y
Um, vill bara säga det att nu har jag inte bara vågat montera upp dosor... utan nu har jag även vågat såga hål i en väggskiva med t70 fräsen..

Och det blev väl inte sådär perfekt, efter att ha använt dessa magneter så tror jag faktiskt mer på att mäta mig fram. Och fräsen, den var ju betydligt större än dosan ju... nåväl får väl ta latex sen eller något..

Funderar på köpa en mindre hålsåg istället så det inte blir så onödigt stora hål.

----

ajust, nu när jag läste de sista inläggen här så påmindes jag att ett beslut måste tas om dessa sovrummen också ja... stön.. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.