Bob_the_builder
Nej, man kan ju faktiskt gå ännu längre. Sluta köra bil, åk taxi i stället. Förarna är ju proffs och borde därmed ha ihjäl färre barn i trafiken än vi amatörer. Suck.

Det är tramsigt att påstå att de 80 okvalificerade procenten av eljobbet inte skulle kunna utföras av den normalhändige.
 
Jag kan ju också tycka att det är egendomligt att det inte finns något mellan ...

Lekman med enormt goda kunskaper som får byta en stickpropp

OCH

Elektriker som får ansluta ett helt sjukhus med kV ledningar, ställverk etc.

Visserligen finns den Almänna Behörigheten i några varianter (L och H, samt några till) men ...

Jag skulle gärna sett en AB-light där man får rå om sitt eget hus, efter att ha genomgått någon form av certifiering möjligen. Så som gäller för amatörradio / dykning / flyg / körkortet etc.

En del av ovanstående ämnen, har säkert betydligt större risker inblandade, och med fler skadade/dödade per år. Tycker nog det mest känns som protektionism faktiskt.

EDIT: Ändrade meningsbyggnaden i sista stycket, så att den faktiskt gick att läsas med förståelse.
 
;D Jag älskar dessa trådar...
En sak är klar, vi har alla rätt i viss mån. Att dra rör och montera dosor etc kräver inte mycket kunskap och det kostar om en elektriker skall göra det. Har man lite grundkunskap och/eller har en elektriker som gärna berättar och visar hur man skall och inte skall göra kan man bra göra enklare saker själv.
Problemet är NÄR skall man sluta göra sakerna själv men oftast ser det enkelt ut och man tycker att kunde man dra rör kan man ju koppla lite...
Vissa har vana och självlärd kunskap och klarar av att göra en hel del och då anser jag att det inte är problem om man gör en hel del själv (som givetvis granskas av behörig elektriker)
Sen finns det ju de som gör mer än de klarar av och då kan det ofta bli dyrare i längden men även livsfarligt.
Förklarar någon att så lätt är det att koppla själv finns risken att någon som inte har någon som helst kunskap gör det. Speciellt när "händigare" har intygat att det var lätt. Att de som är i elbranschen alltid hänvisar till att använda en behörig är delvis ett resultat av detta.
Att det finns rötägg inom elbranschen som försöker lura upp folk är lika naturligt som att det finns bilfirmor som monterar beg. bildelar.
Så de så ;)
 
Sen vi började den här tråden har jag fixat klart min el och haft elektrikern här några gånger. Själv drog jag all VP/flex och alla trådar, elkillarna kopplade ihop det hela och verkar nöjda. De byggde också självklart hela elcentralen. Några tokiga grejer hade jag gjort som dock gick att rätta till, ex två faser i samma kopplingsdosa, diskmaskin brödrost och kaffekokare på samma fas, där drog vi två nya faser. På ett ställe vart de lite tokigt så de valde att använda en blå som tändtråd vilket visst var OK. På något ställe hade jag lite väl många trådar till strömbrytarna och vi tog bort en del.

Fick förstås lite tips undervägs, bland annat det här med fem trådar till de flesta vitvarorna för säkerhets skull samt 2,5mm till ugn, spis, mm. Till pannan var det 5st 6mm. Det lurade jag ut själv.

Ekonomiskt och rent projektmässigt har detta varit den bästa lösningen. Specillet när elkillarna godkänner det hele, fast till nästa bygge vill de gärna ge lite tips i förväg 8).

För övrigt har jag också dragit LexCom Home och kopplat ihop det på egen hand, det verkar fungera... :p

Hälsar Ingo
 
TLovskog skrev:
Jag skulle gärna sett en AB-light där man får rå om sitt eget hus, efter att ha genomgått någon form av certifiering möjligen. Så som gäller för amatörradio / dykning / flyg / körkortet etc.
Håller med. Det bör absolut krävas en låååång utbildning och kunskap för att installera något i en offentlig lokal eller flerbostadshus eftersom det rör sig om så många människor som kan skadas av brand eller stöt. Hemma borde det liksom vara "beträdes på egen risk!". Sen är det upp till försäkringsbolagen vad de tycker om ett sådant hus. Och med tanke på den direkta livsfaran vid felaktigt utfört elarbete så är det väl inte så stor skillnad på ett eljobb och bilmekande. Vad händer om bromsen inte funkar eller hjulet trillar av på motorvägen i 110 knyck :-X. Nä, om man mekar med bilen så behövar man inte ens ett intyg på normal IQ. AB-light låter bra.

Mer el åt folket! ;D
 
juggler skrev:
Sen är det upp till försäkringsbolagen vad de tycker om ett sådant hus.
Hade man haft en AB-light så kunde nog försäkringsbolagen svälja det utan bekymmer. Inte omöjligt att man gör jobbet bättre själv, då du inte har någon intjänings-stress-faktor.
Och med tanke på den direkta livsfaran vid felaktigt utfört elarbete så är det väl inte så stor skillnad på ett eljobb och bilmekande. Vad händer om bromsen inte funkar eller hjulet trillar av på motorvägen i 110 knyck :-X. Nä, om man mekar med bilen så behövar man inte ens ett intyg på normal IQ. AB-light låter bra.
Rätt intressant tanke. Nog många behöriga elektriker som skulle bli rätt purkna om de inte fick meka med sin egen bil, utan att vara riktig aukt. mekaniker med 5års erfarenhet i bagaget. Och det kan säkert också skapa farligare situationer.

Och köper bildelar på biltema gör de säkert också ... ;)

Själv skulle jag aldrig få för mig att göra någon förändring på min bil själv, utan verkstaden gör allt. Inklusive byter däck.

Dock är jag helt övertygad om att jag skulle kunna dra elen med precis lika stor säkerhet som vilken elektriker som helst. Möjligen skulle jag behöva en kurs i några specialsaker, men that's it.
 
Detta är ett ganska vanligt säljknep. Överdriv komplexiteten för köparen så att det känns tryggt att låta säljaren göra allt till en hög marginal. "No one ever got fired for buying IBM". Men min röv är fortfarande öm efter elektrikerns förra knullning att jag principiellt vägrar att köpa en helhetslösning till.

mvh
David
 
;D
Jag kanske ska hitta en trevligare synonym utifall det är några barn som läser detta.  ;)

mvh
David
 
Lånar denna tråden för den verkar vara lite allmän om elinstallationer.

Jag har läst in begränsad behörighet under min tid på gymnasiet o sedan hjälpt till med div enklare elinstallationer (dock ej jobbat med det). Jag har ibland funderat på om det krävs någon regelbunden uppdatering typ certifiering för att fortfarande få säga att man har begränsad behörighet, är det nån som vet detta?

Vi fick ju lära oss att koppla både en-fas o tre-fas o dimensionera kablage o även sätta upp mindre centraler. Jag tänker inte påstå att jag minns allt av det vi gick igenom, däremot är grunderna väl inpräntade och resten kan man ju läsa sig till.

En andra fråga är om man kan läsa nånstans exakt vad det är man får göra med begränsad behörighet utan att en med full går igenom o skriver på för.

ha det gott i regnet

Macke
 
M@ZE skrev:
Nu kommer en fråga till dom som är elektriker och som är arga på kunden :)

Om en kund står för egna produkter som den köpt själv (strömbrytare, kontakter mm), är det överhuvudtaget någon elektriker som är intresserad av att köra "bara" jobbet då ??
Kom på en rolig grej när jag läste detta. Man borde prova att ta med en egen oxfilé nästa gång man går ut och käkar, åsså ber man resturangen att steka till den å servera med en smarrig potatisgratäng.

Jag menar, de ska ju vara glada att de får sälja gratängen och ett glas rött iaf.
 
Esan skrev:
Kom på en rolig grej när jag läste detta. Man borde prova att ta med en egen oxfilé nästa gång man går ut och käkar, åsså ber man resturangen att steka till den å servera med en smarrig potatisgratäng.

Jag menar, de ska ju vara glada att de får sälja gratängen och ett glas rött iaf.

Och när man går på restaurang och frågar om det finns bord och man då bemöts av spydigheter istället för ett svar vänder man i dörren och kommer inte tillbaka...


M@ZE, visst går det. När jag frågade runt bland elektriker inför vår elinstallation så var de flesta villiga att låta mig stå för materialinköpet. Till slut valde jag dock att låta installatören även stå för inköpen. Dels för att jag fick hyfsade priser av den installatör vi valde, dels för att jag slapp ägna tid åt att i tid och otid köpa grejjor som saknades och slutligen för att installatören fick arbeta med de grejjer han var van vid. Summasummarum, bägge glada!

Har man inte konto och bra priser hos någon grossist så tjänar man inte så mycket på det. Detta gäller dock under förutsättning att elektrikern inte gjort gigantiska påslag på materialet (inte helt ovanligt som sagt). Se till att få in en materiallista med priser för att kontrollera vilken nivå han ligger på innan du väljer elektriker. Glöm inte standardfrågorna; är priserna inkl moms, ev timdebitering för inköp och utkörning, betalningsvillkor osv.

Håll benkoll på vad som satts in i huset och försök göra en prisuppskattning själv. Tänk på att kabel kan vara för dj-vl- dyrt och att det får plats med betydligt mer kabel i väggarna än du tror ;-) Jag gjorde en första uppskattning av hur många meter kabel som behövde dras. Det gick åt nästa dubbelt så mycket.... Det drar snabbt iväg!
 
Hej,,
Har precis totalrenoverat ett stenhus på 150 kvm ink källare.
Totalt drogs det 350 m vp rör 50-60 dosor o 1200m kabel :p
Detta gjorde min far som är Rörmontör från början men har har hållt på i byggnadsbranchen i 40 år.
Detta gjordes så att elektrikern kom förbi emellanåt o kollade läget.
Elektrikern erkände oxå att snyggare rördragning hade han inte sett,,,
Iofs så har ju farsan krökt rör i många år så vp rör var en baggis,, allt ting låg i linje o uppdelat i eget fack i väggen ner till källaren,,
Ungefär 24 automatsäkringar kommer jag att ha när det är klart,min farsa gav varenda maskin en egen säkring typ.. men elektikern tyckte bara det var bra.
Så den elinstallationen blev inte så dyr,, men har man en bra elektriker som man kan samarbeta med så löser man det mesta.
Men man får ju inte vara dumsnål o alltid köpa det billigaste materialet,min elektriker visade mig vilken central jag skulle köpa, som han hade jobbat med innan o visste var prisvärda.
Den kostade visserligen lite mer än den billigaste,men verkar rejäl o robust .
 
Hej alla!

Jag är ny på listan och har en enkel (?) fråga: Vad gäller för att anordna utebelysning i trädgården; lyktstolpe med 220V lampa. Själva stolpen/lampan lär vara godkänd men hur skall ledningen dras i (ovan) mark?. Får jag göra inkoppling sjäv, tex parallellt med befintlig ytterbelysning på väggen?

Det tar emot lite för en amatör med jord, fukt och el. Lamporna säljs dock i stor omfattning. Kanske är det nya EU-regler?

Jag kan ju alltid gå till experten, men det vore bra att förbereda lite...

mvh
Anders
 
Hej
Tycker oxå man skulle kunna gå en kortar utb för att kunna installera el i sitt eget hus.
Jag har naturligt viss oxå haft problem med elekriker. I ett tidigt stadium i mitt hus som renoveras så kontaktades elektriker, visst fixar sig sa han sen hörde jag inte mer av honom trots att jag har ringt honom ett antal gånger (frun som svarar numera) han kunde inte ens säga att han inte ville eller ha tid, så på det visset gick en del tid i onödan.
Så nu har jag med en kompis kompis(är elektriker) hjälp mig rita elschema så nu har jag gjort allt jobb själv utan inkoppling samt köpt material själv.Problemet är bara att han bor 20 mil från mig så han har inte varit här ofta(mailkontakt med foto där imellan) och vet fortfarande inte om han kommer att göra det slutliga hos mig, vi får se jag är inte där än.

Jag har ringt flera elektriker men den generella uppfattningen jag fått är att i små hus är det för lite pengar att tjäna???
samt att de alltid har så mycket att göra??

Är det så här så är det inte konstigt att man gör jobbet själv.
Sen kan man ju tycka kanske att om endast elektriker får/bör/ska utföra dessa jobb så borde ju inte det finnas intallations material i varenda affär som ex: Biltema, Bahaus, Harald Nyborg m.fl

Några synpunkter från mig

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.