Tror det blir så när man kör vägghängd med låda på väggen som man bygger in mekanismen i.

Själv har jag byggt in mekanismen i väggen här hemma. (och fuktspärrat utrymmet).
 
Som tidigare nämnt... Att bara bila upp golvet och lägga om det gör ju att ni bryter fuktspärren. Får ni då en fuktskada så är det bara att betala hela kalaset själva.

Ett tips för alla som lägger el-golv är väl att lägga dubbla slingor/nät men bara koppla in det ena. Skulle det gå sönder så är det bara att byta tåtar i manöverpanelen och börja köra reservslingan...

/Johan
 
Bluff skrev:
Ett tips för alla som lägger el-golv är väl att lägga dubbla slingor/nät men bara koppla in det ena. Skulle det gå sönder så är det bara att byta tåtar i manöverpanelen och börja köra reservslingan...

/Johan
Rätt onödigt i ett vanligt värmegolv. Och så måste slingorna isåfall läggas en bit från varandra så att det kommer spackel i mellan kablarna.

På en industri har jag gjort så här då vi satte värme i "pressverktyg" för plastgjutning.. Fast de är pga att det är speciell värmekabel som inte håller lika bra (ca 2000w på 1m2 ;))
 
3PDIESEL skrev:
Hej alla byggande jurister!

Hade en diskussion med vårt försäkringsbolag om en felaktigt nedlagd golvvärmekabel som brann av när vi startade upp golvvärmen i nya badrummet.

Vårt försäkringsbolag konstaterade på bilderna som vi tagit under läggningsarbetet att kabeln var felaktigt nedlagd (kablar låg för nära varandra) och vi fick sedan bila upp hela golvet och göra om allting - och nu undrar vi vem som ska betala kostnaderna för att göra om golvet?

Det var en certifierad kakelfirma från byggkeramikrådet som ansvarade för kabelnedläggning och spackling mm, men förmodligen hade de en nyanställd som klantade till det.

Borde inte vår hemförsäkring gälla nu eftersom det ju faktiskt uppstod en skada när golvvärmekabeln brann av?

Vårt försäkringsbolag menar istället att det är vi som ska kräva kakelfirman på att nyttja deras ansvarsförsäkring.

Verkar konstigt att vi som inte kan juridiken ska behöva driva en rättsprocess mot en företagare när vi är fullförsäkrade genom hemförsäkringen.

Och spelar det egentligen någon roll om det är vi eller vårt försäkringsbolag som ställer krav på ersättning av kakelfirman?

Vi vill ju helst slippa processen mot kakelfirman eftersom dom inte har ansträngt sig det minsta för att fixa till felet och ersätta oss så vi blev tvugna att ta in en annan firma som gjorde om jobbet.

TB
Juridiskt sett har ni ett annat problem och det är att ni lät en annan firma fixa den första firmans problem. De kommer så klart i rätten säga att de skulle gärna fixat till det men att det nu inte går...
 
Å andra sidan så kanske det hjälper till i processen om du kan påvisa att firman gjort sig skyldig till brott när de lade kabeln.

Kontakta elsäkerhetsverket, och få svart på vitt att det de gjort är olagligt, dvs inte bara "icke fackmannamässigt".

Du borde också ganska lätt kunna få ett utlåtande från tillverkaren av kabeln att den inte är förlagd i enl. med installationsanvisningarna.
 
niblom skrev:
Juridiskt sett har ni ett annat problem och det är att ni lät en annan firma fixa den första firmans problem. De kommer så klart i rätten säga att de skulle gärna fixat till det men att det nu inte går...
Vi är lite osäkra på vad som gäller men vi försökte under 2-3 månader att få kakelfirman att ta sitt ansvar och fixa problemet men de kom aldrig dit och gjorde om jobbet, och vi skickade ett par rekommenderade brev så vi har dokumenterat att vi bett dem åtgärda felen. Jag tror att vi då hade rätten att byta ut dom till en annan leverantör, och vi hade inget annat val heller - badrummet måste ju bli färdigt någon gång (enda badrummet i hsuet).

TB
 
cem77 skrev:
Men har vägghängd toastol avloppsröret i golvet? Själva principen med en vägghängd är ju att man inte har nått som stör på golvet när man ska städa. Så är det iallafall på den vägghängda här hemma, där är röret inbyggt i väggen och dolt. :S
Det står en wc-modul ovanpå avloppsröret och på modulen skruvar man fast wc stolen, sen kaklar man in modulen och lämnar ett litet skvallerhål i bottenfogen ifall något skulle börja läcka inne i modulen. Tätskiktet är gjort bakom modulen, mot väggen.

TB
 
cem77 skrev:
Det var nog bland det värsta kabelläggning jag sett. Enda sättet att göra det sämre vore väl att korsa kabeln vilket dom ju nästan gjort. Dessutom som tidigare sagts är det ju helfel att lägga kabel under toastolen :S Vilken nytta har man av den där?

Sen bara bilat upp och gjort om golvet? Inga tätsystem vid anslutning till väggen? Isåfall är det ju 3e gången gillt som gäller för att få till badrummet? Känns som att det vore både billigare och enklare för alla dessa firmor att lära sig och göra rätt från början.
Blir det en smäll med vattenskadade klantkaklade badrum om 10 år? Var och varannat badrum som visas här verkar ju vara felaktigt utfört. Hoppas verkligen inte försäkringsbolagen betalar ut några pengar den dagen för då kommer våra premier bli skyhöga. :S

Vi bröt med den första firman efter 4 månader, och då hade badrumsrenoveringen stått stilla i mer än 2 månader. Den nya firman vi tog in fick slå ner allting som den första firman satt upp och helt enkelt börja om från början med ny golvvärmekabel, flytspackla, nytt tätskikt golv till tak (Bostik) osv så idag är badrummet färdigt och vi har fått intyg från nya firman och golvvärmen funkar kanonbra - men det tog 6 månader att renovera ett badrum på ynka 2,5 kvm, så det var ju den tråkiga biten.

TB
 
Akzid skrev:
Givetvis är det behörighetskrävande...TS elektriker har fel i detta fallet...
Men det intressanta här är också att du har haft en elektriker som har kopplat in det till dig, om jag tolka dig rätt? Undrar om inte det är denna firman som kan ligga pyrt på det om han har godkännt att golvfirman lägger kabeln...

Ja vi vet ju inte vad som gäller själva utan kan bara lyssna till de som egentligen borde veta.;)

Men, den nya kakelfirman lade också ned värmekabeln själva, dvs plattsättaren, och vi fick ett mätintyg på ohm-mätning före och efter nedläggning och sen kopplade vår elektriker in och driftsatte efter 28 dagars torktid.

Det kanske bara är så att hantverk är personligt - en del kan och förstår hur man msåte göra jobbet medans andra aldrig kan lära sig och egentligen kanske borde syssla med något annat.

TB
 
kinglolle skrev:
Precis som andra säger så kan inte hemförsäkringen ersätta ett felaktigt utfört jobb. Ett försäkringsbolag ersätter inte dig för att sedan regressa mot annan part utan de försäkrar för olyckshändelser. Får man en skada som ej kan ersättas får man kika på om det finns andra ersättningsskyldiga eller om man har ansvaret själv. I detta fallet har du alltså en hantverksfirma som tagit på sig jobbet och du får därför anmäla dem. Du får förlita dig på konsumenttjänstelagen med hänvisning till fel i tjänsten, företaget har då en ansvarsförsäkring som du kan utnyttja. Alltså vänd dig till bolaget och få kontakt med deras försäkringsbolag

MVH Lorant
Du verkar påläst känns det som.
Det är just detta vi försöker komma fram till i vårt fall, vi upplever ju att vi drabbats av en skada i badrummet eftersom firman som utfört jobbet även hade avslutat jobbet och åkt därifrån (de ville helt enkelt inte komma tillbaka och göra om jobbet).

Vi har försökt få Kakelfirman att ersätta oss men de svarar inte på brev, mm.

Vi tog då dit vårt eget försäkringsbolag och de sade direkt att värmekabeln kommer att brinna av eftersom slingorna bitvis ligger så tätt inpå varandra.

I valet och kvalet att behöva bila upp det nylagda golvet, bitvis även med klinker ditsatta under wc modulen, provade vi därför att koppla in golvärmesystemet och efter en stund gick värmekablen sönder.

Detta tycker vi är en skada som borde regleras av vårt försäkringsbolag. Det är ju därför vi har en hemförsäkring som ska skydda oss när vi utsätts för skada. När värmekablarna brann av har det ju uppstått en skada, eller vad är det annars..:S

Om ett vattenrör går sönder uppstår också en skada, eller om jag blir påbackad utanför Konsum när jag är inne och handlar så uppstår en skada och vårt försäkringsbolag ger oss ett sakdenummer och vi lämnar in bilen på verkstan och får den lagad. Sen får vårt försäkringsbolag göra upp med motpartens bolag - det kan ju aldrig vara meningen att vi som konsumenter och icke jursiter ska behöva driva juridiska processer mot andra försäkringsbolag - vad ska vi då ha försäkringar för?

Jag är ljusår från att förstå varför vi ska driva skadeprocessen mot en firma som inte vill ta sitt ansvar.

Tb
 
Det gäller att förstå hur ansvarsbiten ser ut vid ett bygge. Du som beställare är strikt ansvarig för allt som händer, fuskbygge, snickaren sågar av sig tummen, någon stjäl byggfirmans maskiner (just den är jag lite osäker på).

Detta ansvar tas i viss mån över av byggfirman OM man har avtalat om det, och för vissa skador som personskador så är du anvarig oavsett vilka avtal som finns, men du kan avtala att byggfirmans olycksfallsförsäkring skall gälla, men om det ex. saknas skydd för sågklingan så är det du som får skaka galler (i teorin).

På samma sätt så är det ditt ansvar att arbetet görs med rätt kvalitet. Du kan ställa entrepenören till ansvar om så inte är fallet, men du kan aldrig ställa ngn. som inte har med ditt bygge att göra till svars. Ex. så kan banken ställa dig till svars om du genom att genomföra en dålig ombyggnad har försämrat pantvärdet på fastigheten (i teorin).
 
D
Tycker du att försäkringsbolaget skall ersätta dig om målerifirman målar med fel färg och vägrar måla om? Om kökssnickaren sätter köket upp-och-ner och vägrar rätta till? Om snickaren mäter fel och beställer en trappa som är 1 meter för hög och vägrar rätta det?

En hemförsäkring har du inte för att täcka skador som hantverkare åstadkommer i ditt hem. Det är hantverkaren som skall ta sådana skador och om du inte är nöjd med din hantverkare så får du anmäla denne till ARN eller stämma honom.

Jag är ljusår från att förstå varför försäkringskollektivet skall betala när hantverkare gör helt fel. Det är väl just sådant man har ansvarsförsäkringar till.
 
Man kan inte försäkra sig "mot dåliga affärer" eller affärspartners precis som de andra säger.

Vore iofs väldigt skönt för då skulle man ju kunna ingå avtal med dem som man vet inte kommer uppfylla avtalet men är extremt billiga, och sen kommer försäkringsbolaget dit och betalar vad det kostar. (utan att ha värderat vad ni i just ert fall har betalat)

När du skriver att "kabeln brann av" så menar du väl inte att du haft en brandskada i badrummet?
 
Läge för en jurist tror jag. Det var det nog redan när den första firman vägrade göra nåt. Iom att ni redan låtit en annan firma göra om allt lär det bli trassligt ...
 
Det verkar som att vi vänt ut och in på alla möjliga alternativ så vi tackar alla som deltagit i debatten.

Vi har bestämt oss för att nyttja rättskyddet och anlita en jurist som driver vår begäran om skadestånd från motpartens ansvarsförsäkring.

Vi får återkomma med besked senare hur det slutade.

d^_^b
TB
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.