Ska rensa upp i vår gamla elinstallation(med hjälp av behörig elektriker såklart) men jag känner själv att jag vill lära mig mera om ämnet. Finns det någon bra litteratur som behandlar elinstallationer? Intresserad av elregler och föreskrifter, standarder, hur ritningar ska vara utförda, materiel, brand och personskydd mm. Heltäckande med andra ord och samlat på ett och samma ställe och up-to-date såklart, är det för mycket begärt?:D
 
Mikael_L
Bo.Siltberg skrev:
Ja :(. Det finns av naturliga skäl ...
Tja, varför är det så naturligt då? kan man ju undra?
 
Mikael_L skrev:
Tja, varför är det så naturligt då? kan man ju undra?
Man får lämna fysiken/elläran och gå till ekonomin. Om man gör det så hittar man resonemang om externaliteter samt incitamentstrukturer (http://en.wikipedia.org/wiki/Externality http://en.wikipedia.org/wiki/Incentive). Med hjälp av dessa teorier så kan man förklara varför denna information inte finns allmänt tillgänglig gratis (vi lämnar "begriplig av handy man", även om man är civ.ing. så finns den inte ändå).

Så ur den synvinkeln är det "naturligt". ;) Men BRA, det tror jag 99% av alla här håller med om att det *inte* är. :thumbdown:
 
Mikael_L
Inom många andra områden finns det gott om information och handledningar, som är gratis.
Men inom el-området saknas det.
 
Mikael_L skrev:
Inom många andra områden finns det gott om information och handledningar, som är gratis.
Men inom el-området saknas det.
Ja, men dessa områden är typiskt inte omgärdade av i närheten så mycket lagar och regler. Eftersom man typiskt inte *får* göra elinstallationer om man inte är yrkesverksam så försvinner därför en stor del av incitamentet för att sådanhär information skall finnas tillgänglig för de som inte är just yrkesverksamma. Det finns tom ett incitament för att *inte* göra den tillgänglig. (Om du med "andra områden" tänker på exv. snicker, rörmokeri, enklare anläggningsarbeten osv. osv. vill säga)
 
Mikael_L
lars_stefan_axelsson skrev:
(Om du med "andra områden" tänker på exv. snicker, rörmokeri, enklare anläggningsarbeten osv. osv. vill säga)
Ja, men jag begränsar mig inte där heller. Utan tänker också på datorteknik, programmering, bilreparationer, musik osv osv.
 
Det finns massor med sådana böcker, men inte på svenska eller anpassade för svenska förhållanden.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Jag är naturligtvis villig att betala pengar för detta precis som jag gjort för information i andra områden vad gäller renoveringar.

Blivande elektriker vad läser dem för litteratur? För inte tror jag att det bara är muntlig överföring av information man sysslar med.

Tack för länken Bo.
 
Mikael_L
På gymnasieskolan är det för det mesta just den litteratur som Bo länkade till.
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=elinstallation+yrkesmannaskap
och http://www.bokus.com/bok/9789147018581/bb1-elkompetens-faktabok/
och http://www.bokus.com/bok/9789147106974/elkraftteknik/
och http://www.bokus.com/bok/9789147069774/ellara-trefas-faktabok/

Eller så något motsvarande.
Sen tror jag de blivande elektrikerna inte brukar ha så mycket mer.
Jag dom får ju även lära sig att bläddra i
Elinstallationsreglerna - SS 436 40 00
http://www.bokus.com/bok/9789189667...sreglerna-ss-436-40-00-utg-2-med-kommentarer/

Sen är nog resten av kunskapsöverföringen hands-on.
Och jag tror många som snorklat sig genom gymnasiet tycker att dom lärde sig 10ggr mer på de 2 första månaderna av lärlingstiden än vad dom lärde sig i skolan.


Patrik H, du som har skolan i relativt färskt minne, stämmer detta?
 
Som MikaelL skrev, sen tillkommer även kraftelektronik, styr- och regler med en den PLC-programmering samt praktiska övningar. Men i den första av hans länkar tror jag du hittar vad du söker sen finns ju standarder att bläddra, i obegränsad mängd: http://www.sis.se/elektroteknik/allm%C3%A4nt
Sen kan du ju googla magister lindströms mätskola..
 
Man kan väl utan att förta sig säga att den kunskap som dom "nya" elektrikerna har med sig från skolan är rätt bristfällig. Det brukar ta nått år innan man törs släppa "färskingarna" på arbeten med lite mer "eget ansvar".
Jag skulle vilja påstå att den verkliga utbildningen börjar när skolan slutar.
 
Nja, bristfällig skulle jag inte vilja kalla det, man får en inblick och lära sig grundläggande ellära, alternativet att förlänga utbildningstiden skulle vara sämre med tanke på alla som inte får tag i lärlingsplats.

Däremot finns de utbildningar som har lärlingstiden inbakad i skoltiden i samarbete med företag, denna modellen kan bli bra tror jag, problemet med att läsa om grejer man inte fått känna på eller har begrepp om leder till att elever pluggar in och glömmer lika snabbt.
 
Det är nog lättare att hitta tydliga instruktioner hur man tillverkar bomber än att hitta instruktioner för hur man drar elen på bästa sätt i ett hus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.