Finns det någon bra sida där man kan läsa om alla regler
som gäller vid el-dragning(installations el 220v)?Kanske rent av på pdf eller
finns det bara i bokform för elektriker?
:D
/
M
 
byggahus.se/forum/el/ ;)

Men menar du samling av regler på vad du får göra själv? Eller regler/instruktioner hur man gör andra, behörighetskrävande, jobb själv?

Om du menar regler för vad du får göra själv samt instruktioner hur man gör detta på ett säkert sätt så finns det en hel del bra pdf'er att ladda ner gratis på Elsäkerhetsverkets hemsida.
 
Menar relger/instruktioner för behörighetskrävande jobb...dvs installation, kabeldragning...mm..
/
M
 
Det finns ingen gratisinformation, och definitivt ingen "tutorial" som tillåter att man börjar dra kabel efter en steg-för-steg-beskrivning. Den kanske enklaste ingången är boken Elinstallation yrkesmannaskap, montörs- och faktaboken, men den bästa är nog ändå byggahus.se (y). Vi har nog behandlat alla relevanta ämnen här - lite svår att finna i en strukturerad form bara bland allt brus.

I botten finns sedan elinstallationsreglerna SS 436 40 00, där ELKO har gjort en (gratis) sammanfattning: Elboken (sid 307-). Det står dock mycket mer i elinstallationsreglerna, och så länge man tycker att dessa är obegripliga, orelevanta och ointressanta så är man inte redo att börja jobba handgripligt. Eftersom de är baserade på internationella regler kan man även snegla på utländsk information:

Electrical Installation Guide (Schneider)
Electrical installation handbook (ABB)
ABB Switchgear manual 11th ed

Happy reading :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.