Renovera

Se om huset efter jordskalvet

Ett jordskalv kan orsaka sprickor i fasaden. Även papptak och grunden på trähus kan ta stryk.

Se om huset efter jordskalvet

Den 16 december 2008 väcktes många skåningar av det största jordskalvet i Sverige på mer än 100 år. Med ca 4,7 på Richterskalan kan skalvet ha skadat huset. Skadorna på småhus som kan ha inträffat är sprickor i fasaden, grunden eller i papptak, enligt byggnadsingenjör Charlotte Andersson.

– Du bör nu gå runt huset ett varv och titta utvändigt om det har blivit några sprickor, säger Charlotte.

Spricker en fasadputs kan det göra att du får ett vattenläckage som på sikt gör att du får fukt i konstruktionen.

Trähus tål en del rörelse. På trähuset kan man titta på sockeln så att den inte har fått sprickor.

Har du fått en spricka som du kan laga själv, ska du göra det direkt för att hindra fuktinträngning. På en putsfasad kan man få ta bort putsen runt sprickan och putsa in nytt. Har man ett teglat hus kan det spricka i tegelfogarna. Då får man kratsa ur fogen där sprickan är och sätta i ny fog. Man kan köpa färdigblandad puts och fog och laga i med.
– Har det blivit några sprickor är de förmodligen så små och fina sprickor så att man måste öppna upp lite mer för att få in ny puts, säger Charlotte.

Även gamla papptak kan ha fått sprickor. Det finns även en risk att pappen under takpannor har spruckit och kan ge ett framtida takläckage.
– Nu måste man vara mer observant och titta upp på sin vind lite oftare, säger Charlotte.
Läckaget kanske inte uppträder förrän under våren, så det gäller att hålla taket under extra uppsikt något halvår framöver.

Nytt för försäkringsbolagen
Då jordskalv är något nytt för försäkringsbolagen i Sverige håller nya rutiner på att etableras.
– Vi har beslutat att vi ska besiktiga alla anmälda skador, säger skaderegleraren Thomas Backlund på försäkringbolaget If.

Har du väl konstaterat en större spricka ska du kontakta ditt försäkringsbolag direkt. Efter en besiktning får ni komma överens om hur och av vem skadan ska repareras, beroende på skadans karaktär. Försäkringsbolaget If ersätter bara allvarliga skador på konstruktionen som tydligt kan hänvisas till jordskalvet.

Charlotte Andersson tror ändå att risken är liten för att det har blivit någon skada på husen.
– Risken är större för höga byggnader, kanske 7-8 våningshus, säger Charlotte.