Hej.

Jag håller just nu på bygger en ny villa och förbereder den för interaktiva funktioner. Dock är jag lite osäker på vad som kommer fungera bäst.

I vardagsrum+hall kommer jag ha en stor "belysningszon" jag vill kontrollera med både mobil/dator samt väggsändare (elektronisk knapp typ nexa eller dyl). Den zonen kommer bestå av 18st 4,5w (eller liknande) dimbara LED-lampor (230v) Vid elinstallationen drogs alla ledningar bort till centralen för inkoppling mot någon sorts mottagare. Finns alltså ingen "vanlig" strömbrytare för dessa lampor. Dessa ledningar drogs i grupper om 5st lampor.

Samma gäller zon 2 som är köket. Där kommer det vara samma lampor men bara 9st istället.
Men upplägget är detsamma för båda zonerna.

Jag har varit i kontakt med Nexa och frågat men de hävdar att de inte kan garantera att synkningen mellan samtliga mottagare som krävas till Zon1 kommer fungera tillfredsställande. Deras dimmermottagare orkar bara driva 25w LED vilket resulterar i 4 mottagare för Zon1.

Finns det någon bättre lösning?

Jag har kollat på Qubino Dimmer men inte riktigt förstått hur många 230v led-lampor jag kan driva på en sådan. 200w antar jag är glödljus. Jag har ännu inte köpt själva lamporna så det kan jag vara flexibel med om det är en fråga om kompatibilitet.

Någon som har erfarenheter att dela med sig av?
 
Varför vill du ha 230V dimbara LED? Ska du bygga modernt är det constant current, lågvolts LED med drivers som har inbyggd dimmerfunktion som gäller.
5-7 st LED per driver normalt, och dessa går att koppla ihop eller styra via gemensam brytare.
Ska just göra samma sak själv, problemet är bara att fn finns det ingen drivertillverkare som fattat att de ska bygga in en Z-Wave-mottagare..
Så man får ta till några andra lösningar eller vänta på det.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Varför skulle det vara mer "modernt" med 12/24VDC? Varför är det mer modernt med LED drivers som bara tar upp onödig plats och ännu en sak som kan gå i sönder. Nej, jag fattar inte grejen med 12/24VDC förutom möjligen att vem som helst får dra kabel mellan driver och lampa! Du skriver själv att man bara kan ha 5-7st LED per driver i normalfallet, med 230V AC så ligger begränsningen väl på 50-70 då? Bara det säger ju hur korkat det är med 12/24VDC!
 
  • Gilla
Johan Gunverth
  • Laddar…
Korkat...jag fattade själv inte skillnaden mellan 230v led och riktiga led förrän för några månader sen ...Du får nog läsa på lite du med .
Jag förespråkar inte 12 eller 24V DC.
Utan constant current, CC.
Därför att drivdon kommer du inte undan hur som helst. Det är den viktigaste komponenten i ett LEDsystem, och det är då både dumt och dyrt att integrera den i själva ljuskällan.
Följden blir för dåliga lösningar och ineffektiva, billiga drivdon som tar slut i förtid och du måste köpa nya led-lampor.
En annan anledning är att det är tekniskt svårt att lösa dimmningen av ledljuskällor med inbyggda drivdon . Om du tittat på priser och utbud av dimbara Ledlampor så borde du insett detta .
Skulle du mot förmodan hitta dimmer som fungerar bra ihop med just de ledlampor du vill använda så är det mkt dyrare, och när drivdonen säger upp sig i några lampor, enligt ovanstående resonemang, så vill det till att du hittar likvärdiga utbyteslampor som inte flimrar eller ens fungerar igen på samma vis .
Allt detta slipper man om man använder separata drovers med inbyggd dimmerfunktion.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg och 2 till
  • Laddar…
Jodå jag förstår skillnaden och om vi inte alltid köpt tillverkarnas argument genom att köpa det de erbjuder så hade vi haft lösningar på plats mycket snabbare. Måhända att det kostar lite mer! Du måste ju hålla med om att det inte alltid är så att vi bygger nytt och sätter all vår belysning i tak m.m., utan att vi även har taklampor m.m. som en gång var avsedda för traditionella glödlampor. Hur ska vi göra med dessa? Kasta dem och köpa nytt med LED drivers?
 
Visst, men nu snackar vi väl om nybyggnation ?
Tekniskt är det inget svårt att konvertera en gammal taklampa. Men jag väntar också på polaritetsstyrda utbytbara ljuskällor.
 
Tillbaka på ämnet (max belastning LED) lite har jag forskat på annat håll. Har fått lite svar men dom skiljer sig lite. Någon som kan kasta lite ljus på vilket alternativ som är mer troligt?

Fibaros svar (svar..?):
"Hello, Thank you for interest in Fibaro products. At this point, I would recommend you to register at e-learning.fibaro.com, where you can find out all the basic information about our products, typical usage and other tips."

Qubinos svar:
"Dear Tommy, Thank you very much for buying Qubino products.Yes, you can use our Flush dimmer. You can connect around 40W (max 0.85A) to one dimmer. LED must be dimmable type."

M.nu svar:
"Hej, Vi har skrivit ett bloginlägg om just dimmrar och LED: http://blog.m.nu/dimmrar-bra-att-veta/
I korthet: Qubino lasta inte med mer än 100W LED, Fibaro Dimmer 2, lasta
inte med mer än ca 125W. Så båda dessa dimmrar kan användas i din setup!"

Eftersom jag helst bara vill ha en enhet på vardagsrumszonen (18st 4,5w) så hamnar jag runt 80W. Enligt M.nu ska ju det funka men enligt tillverkaren så bör jag ha 2st.

Inputs?
 
Min input är att du kommer att ångra dig om du väljer dimbara 230V LED.
Och inte blir det billigare i starten heller, jfr med CC.
 
Kan du ge förslag på vad du menar för något? Vad styr jag dimningen med då? Mvh
 
TommyToo skrev:
Kan du ge förslag på vad du menar för något? Vad styr jag dimningen med då? Mvh
Förhoppningsvis finns det snart led-drivers med inbyggd zwave-mottagare.
Idag får man styra via 0-10 V ingången på led-driver verkar det som. (Finns zwave enheter som fixar det.
Jag kommer därför att förbereda allt för CC-drift, men avvakta inköp av drivers tills läget klarnat. Alternativt chansa på att bättre och billigare zwave-styrningar för LED-drivers kommer fram och köpa de drivers som finns idag. De går iaf att dimma utan några problem alls via push-dim direkt med brytaren på väggen.
Även om man skulle tvingas köpa nya drivers när zwave-dito har kommit är jag övertygad om att man sparar pengar på att skippa 230V-LED.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
TommyToo,
Som du kanske förstått så hade jag gått på Qubino dimmer alt. Fibaro dimmer med 230VAC dimbara LED lampor. Givet att förutsättningen med 18st 4,5W lampor går att styra med en dimmer. Enklare och renare installation om man inte är jättekänslig för lite brum ifrån lamporna vid lägre ljusstyrkor (nerdimmat). Förstår ärligt inte snacket med att det skulle vara dyrt med 230V LED, IKEA säljer billiga dimbara lampor för 59kr/styck (LEDARE LED ljuskälla GU10, dimbar)! Utan att ha räknat på det så borde det bli dyrare att gå på en 12/24VDC lösning fast med fördelen (för känsliga öron) helt tyst anläggning. Tyvärr har jag inget att tillägga på de olika supportsvar du fått men jag hade nog vågat chansa med en dimmer! Själv styr jag just nu endast 4st 230V LED á 5 rum med en Qubino dimmer i varje rum.
 
Texan, ska vi tolka ditt inlägg som en rekommendation av följa ditt val trots att du inte förstår valet ??

230 V LED kan ses som en efterhandskonstruktion i befintliga anläggningar, det är inget man väljer vid nybygge av skäl som karlmb beskriver väl.
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
karlmb skrev:
Vad är det du inte förstår, Texan?
Gammal tråd men...[länk]
Kom igen nu! Jag försöker bara hålla mig till ämnet och hjälpa TommyToo med sitt val av Z-wave styrning av 230V LED lampor. Jag ska läsa tråden du klistrat in!
 
Grejen är att vi bör råda TS att tänka om, inte bekräfta hans val av 230V LED i ett nybygge!
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.