Det har varit en hel del trådar den senaste tiden rörande, framför allt, import från amerikanska nätbutiker för verktyg och maskiner.

Jag önskar att moderatorn klistrar den här tråden, så att vi kan samla all visdom på ett ställe, tex

Erfarenheter av olika nätbutiker
Olika skeppningsalternativ DHL, UPS, USPS, FedEx osv
Vad gäller för regler med moms och tull
Batterier, laddare, tryckluft -Vad fungerar/fungerar inte i med vår spänning 230/50
Reservdelar
Garantier
Vilken typ av produkter lönar sig att privatimportera
Får företag importera för eget bruk?

osv

Vad säger ni? Kan det vara intressant?
 
Redigerat:
När jag har beställt har paketen kommit med både Fedex och USPS och det har aldrig varit några problem det har tagit max en vecka ifrån att jag lagt ordern inna jag fått grejorna.
Tullen är 1.7% på verktyg och momsen (25%) tillkommer i princip alltid.
 
  • Gilla
NiclasKBA
  • Laddar…
Jag beställde från www.toolking.com och det fungerade smärtfritt. Valde en leveransadress och en annan faktura adress (faktura adress på ett företag så att jag kunde dra momsen). Tog tre dagar för paketet att komma hit med DHL express. Mitt paket vägde 56lbs (25kg?) och frakten kostade 175 dollar. (Jag besällde Makitas LXT 700 och laddaren i det paketet kan man koppla via en enkel transormator för 110 volt som klarar 100watt)

När jag beställde betalde jag med VISA och det funkade bra, fick betala 10 öre per dollar i växlingsavgift från den kurs som man kan se på tex valuta.se.

Moms och tull stämmer som föregående skribent skrev.(2,7%/25%)
 
När jag beställde från www.toolsplus.com var USPS Airmail det billigaste fraktsättet, hälften av vad UPS World wide skulle gå på, det tog ca 1 vecka fån beställning till Kiruna, så har man inte panik ska man inte ta det dyraste/snabbaste fraktsättet.

Betalade med Swedbank E-Kort helt problemfritt och säkert om man är lite försiktig som jag, det mest positiva var att det blev billigare än vad det stod vid checkout. Frakten skulle ha gått på ca 100 dollar enligt hemsidan, men det blev bara ca 60 :)
 
är de inte kört med alla nät drivna maskiner typ en kap/gersåg???
 
Kört är det väl egentligen inte, men det är ytterst opraktiskt. Det krävs en jättestor transformator. De är heller inte billiga.

Jag skall försöka att samla ihop lite goda råd i morgon om jag hinner.
 
Mycket bra initiativ. Jag klistrar.
 
Då skall jag försöka mig på lite allmän information om privatimport från länder utanför EU, dvs i praktiken USA:

Vilken sorts varor (som kan kategoriseras som Verktyg och Maskiner) är det vettigt att importera?

Det finns två problem med kompatibiliteten mellan USA och EU. Det första är naturligtvis den amerikanska nätspänningen. Om det är 110v/60 Hz eller 120v/60Hz har jag inte riktigt klart för mig, men det passar under de flesta omständigheter inte med våra 230v/50Hz.

Det betyder för de flesta användare som inte bestämt sig för att skaffa en jättetransformator, att maskiner som drivs direkt från nätspänning är uteslutna.

Det andra uppenbara kompatibilitetsproblemet är att amerikanerna använder tummar och fötter och pund osv, vilket gör att de flesta, icke elektroniska, mätinstrument kräver lite extra eftertanke.

Batterimaskiner
Importerade batterimaskiner levereras i regel med laddare som bara fungerar med amerikansk spänning. Det problemet är lätt att lösa med en ganska liten och billig transformator, som man kan köpa från Teknikmagasinet, Clas Ohlson, Kjell & Co. Enligt hörsägen räcker det med En trafo som kan leverera ca 100 W, utom möjligen för de största snabbladdarna.

En annan variant är att importera batterimaskiner, där man redan har en europeisk laddare som passar till batterierna. De flasta laddare passar till ett flertal olika sorters batterier. Det brukar stå skrivet på laddaren.

Batterier
Det är inte ovanligt att batterier till batterimaskiner är 50-75% billigare i USA. Sen tillkommer maturligtvis moms och tull.

Tryckluft
Alla byggverktyg som går på tryckluft är snuskigt dyrt i Europa, troligen eftersom den typen av verktyg traditionellt bara har använts av yrkesanvändare. Som ni säkert har upptäckt, är det yrkesverktygen som man kan spara pengar på. Ibland undrar man om det inte är de stora europeiska byggföretagen som gjort det möjligt för importörerna att ta ut de orimligt höga priserna. Jag tror helt enkelt inte att det spelar någon större roll för byggföretagen om småverktyg kostar lite mer. Det är så små poster i den totala kalkylen i alla fall.

Verktyg som inte berörs av kompatibilitetsproblem
• De flesta handverktyg
• Tillbehör till maskiner, tex Senco Duraspin DS200, Selfeed drill bits(Milwaukee)
• Reparations- och renoveringssatser (till spikpistoler bl.a.)

Undvik tunga saker
Det brukar inte löna sig att beställa bandad skruv eller bandad spik. Fraktkostnaden äter upp hela förtjänsten.

Se till att förbrukningsmaterial är lättillgängligt i Sverige
Kolla tex på http://www.gunnebofastening.se för bandade produkter, eller på respektive maskintillverkares svenska hemsida. Det gäller även gaspatroner till sladdlösa spikpistoler.

Tull och moms
Räkna med att alltid behöva betala tull och moms. Nu tar jag det här ur minnet: Tullen är 1,7 % och momsen 25%. Dessa beräknas på hela beloppet, inklusive fraktkostnaden. Eventuellt tillkommer en avgift på 100 kr per tullärende. Min senaste försändelse var på knappt 400 USD, och kostade 770 kr att lösa ut på DHL.

Kan företag importera för eget bruk?
Jag vet faktiskt inte hur lagstiftnigen ser ut, men forumet är till för privatpersoner, så det kanske inte spelar någon större roll.

Kanske skulle man börja importera yrkesmässigt, för att sälja vidare i Sverige?
Jag är inte jurist, men det finns indikationer på att det slutar med tinget,eftersom det skulle kunna strida mot EU:s regler om parallellimport. Vidare får man problem med CE-märkningen, garantier och service.

Det förekommer dock en del privatimporterade maskiner på Blocket, men personligen köper jag hellre exakt de grejer jag vill ha direkt från USA, än att hålla på och köpa nästan de grejer jag vill ha från någon privatperson på Blocket, och dessutom ofta till ett avsevärt högre pris. Blocketimportören gör ju inte det här för att vara sjysst mot sina medmänniskor, eller för att det är kul att ligga ute med pengar.

Bra amerikanska tester:
http://www.toolsofthetrade.org

Länkar till tidigare diskussioner rörande detta:
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/77032-hur-kan-det-vara-moejligt.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/77820-spaenningen.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/75958-paslode-eller-hitachi.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/76402-takpapppistol.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/76846-dewalt-i-europa.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-ma...nsk-firma-och-momsregler-vid-imp-fran-us.html
http://forum.byggahus.se/verktyg-maskiner-fordon/76451-erfarenheter-www-toolking-com.html
 
W
Måste skriva att en vara som definitivt kan importeras är Husqvarna motorsågar. minst 1/3 av priset här hemma. Made in Sweden är de oxo.
 
Vill tillägga:

Hur hittar man en seriös näthandlare som man vågar beställa från ?

Gå in på den aktuella tillverkarens amerikanska webbsida, leta upp "buy online" eller liknade så står det ett antal handlare som är seriösa och av tillverkaren auktoriserade.

Fyra exempel på stora tillverkare som länkar till seriösa näthandlare.
Ibland kan man behöva klicka på just det verktyget man är intresserad av för att se "buy online" eller "where to buy"

www.hitachipowertools.com
www.makita.com
www.dewalt.com
www.boschtools.com/
 
Hittade detta på en usa-site:
http://www.internationaltool.com/220vtool.html

Bosch-verktyg med 220 volt säljs av någon anledning på siten.
Exempel på verktyg
bos0601b20503.jpg

220V 10 INCH SLIDE COMPOUND MITER SAW
The 1800 Watt miter saw impresses users with its very wide range of application. The very sturdy double draw action means its permits cutting widths up to 305 mm at a cutting height of up to 87 mm. The inclination angle is (47 degrees left) and the miter angle is (52 degrees left/62 degrees right). Spindle lock for simple blade changes. Bench and stop made of high-quality die-cast aluminium. Swivelling saw head for inclined cuts up to 47° left. No-load speed: 4,700 rpm. Saw blade diameter: 254 mm. Saw blade bore: 30 mm. Cutting capacity, 45° mitre: 87 × 216 mm. Cutting capacity, 45° incline: 53 × 305 mm.

Model: BOS0601B20503
Our Price: $589.99
Ca 3800 kr plus frakt och moms/tull
Dom verkar skicka utanför USA men jag fick inte fram någon fraktkostnad.
 
INTERNATIONAL ORDER NOTE: If you are placing an order to be delivered outside of the United States, or to an APO or AFP address, you cannot pay with a credit card and use the online shopping cart. You must call 1-800-338-3384 or fax in your order at 954-792-3560, then mail payment in the form of a cashier's check or money order. Customer is responsible for any taxes or duties involved in importing merchandise. For mail orders, we accept most major credit cards as well as cashier's checks or money orders. Business and personal checks will be accepted as well, but will be held ten business days prior to the order being shipped.

Verkar som att det inte är så enkelt att köpa via denna sida :(
 
Och lustigt nog kostar 110v-motsvarigheten till samma såg 420 USD.
 
Jag har brutit ut diskussionen om trafos och lagt den i en egen tråd, här. För att den här tråden ska kunna fungera som en tydlig informationstråd är det viktigt att man håller sig till en diskussion kring just importfrågorna. Frågor kring särskilda maskiner och verktyg tas också i andra trådar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.