Hej,

Min amatör skak har lagt av och frågan är om skak är rätt verktyg. Använder den till utebord, teakdurkar, enklare möbelsnickerier, men då den har liten avverkning så har jag kört med vinkelslip och "trälamellsrondell" på men det blir dock inte alltid så kontrollerat...
Har nu sett att så fort det görs MDF-konstruktioner så är excenterslipen framme, ett verktyg jag aldrig provat.

Rekommederar ni en excenterslip istället?

Kan en excenterslip gör allt en planslip kan göra?

Finns det behov av båda makinerna?

///Johannabacken
 
båda såklart! vilken rolig fråga:)

För att förvirra allting lite så är det inte så lätt att det bara finns excenter eller planslipmaskin. Utan att vara expert på ämnet så skulle jag vilja dela upp maskinerna såhär:

A)
"vanlig" excenterslipmaskin tex Festool ETS 150/5 EQ-Plus http://www.festool.se/mediandoweb/i...&ID_O_TREE_GROUP=3412&PARENT=3669&AKTIVPROD=1

Denna typ av maskin kan finnas i varianter som avverkar mer eller mindre, främst beroende på sliprörelsen, i exemplet ovan 5mm, en med större sliprörelse avverkar mer, men med grövre yta. Effekt spelar såklart också in på hur fort man kan avverka. Samt givetvis slippappret, fast det gäller ju för alla maskiner.

B)
Tranmissionsexcenterslipmaskin tex Festools "Rotex" - Transmissions-excenterslip RO 150 FEQ-Plus http://www.festool.se/mediandoweb/i...&ID_O_TREE_GROUP=4536&PARENT=3669&AKTIVPROD=1

Denna typ av maskin har 2 lägen, dels vanlig excenterslipmaskin, som typ A ovan, dels ett "rotex"-läge (det är vad festool kallar det, andra tillverkare har andra benämningar) där excenter-rörelsen kombineras med en roterande rörelse. Detta ger högre avverkning men med grövre yta. Detta gör att denna typ av maskiner blir rätt ok på att både slipa fint och med hög avverkning. Dock är en vanlig excenterslip oftast billigare, lättare och, om den har kortare sliprörelse - finare yta. Samtidigt som en rejäl bandslipmaskin oftast är billigare och med större avverkning än en rotex. Sen är nog en rotex ofta billigare än en excenter+en bandslipmaskin.


För både A och B gäller givetvis att de inte går att slipa med i hörn, pga deras form.

Planslipar finns också i två olika versioner (såvitt jag vet iallafall):

C) "vanlig" direktdriven planslipmaskin tex Festool Planslip RTS 400 EQ-Plus http://www.festool.se/mediandoweb/i...&ID_O_TREE_GROUP=4704&PARENT=3669&AKTIVPROD=1

Denna typ av planslipmaskiner har ofta liten sliprörelse, många sliprörelser och ger ett fint resultat, dock med relativt liten avverkning. De kan finnas i både fyrkantig och "strykjärnsform" vilket gör att de är betydligt bättre än excenterslipmaskinen på att slipa i exempelvis hörn. Min personliga uppfattning är att de är lättare att slipa med än en rotex, eftersom risken att en ovan användare "tippar" maskinen och åstadkommer gropar är mindre, samtidigt som plansliparna ofta är lättare rent viktmässigt. Dock är det lätt att en nybörjare trycker för mycket på maskinen och förstör "padden" som slippapperna sitter på...fråga inte hur jag vet detta, det är preskiberat:)

D) Transmissionsdriven planslipmaskin, tex Festool Planslip RS 100 Q-Plus http://www.festool.se/mediandoweb/i...&ID_O_TREE_GROUP=1588&PARENT=3669&AKTIVPROD=1

Jag har aldrig slipat med denna typ av maskin, men av specarna kan man utläsa att den har kraftigare motor, större sliprörelse, och verkar marknadsföras med att den har större avverkning än en direktdriven planslipmaskin. Riktigt när den kommer till sin rätt vet jag inte, jag hade personligt hellre använt rotex eller bandslip om kraftigare avverkning behövs, men jag har som sagt ingen erfarenhet av denna typ av maskiner. Kanske är det relativt hög avverkning i kombination med god kontroll som är usps här. Även dessa maskiner finns med annan form än fyrkantig.


Vad du behöver? Jag hade nog hellre kombinerat en rotex med en lite planslipmaskin än en vinkelslip och en större planslipmaskin. För jämförelse kan jag skriva lite om mina slipmaskiner och hur jag använder när jag slipar trä:

1) Bandslipmaskin Hitachi 100mm bred, ca 1000W.
Användes för grovslipning där slutresultatet inte är så viktigt, alternativ så använder jag någon annan slipmaskin efteråt. Tror dock att de som är skickliga, använder ett fint papper, låg hastightet samt en "slipram" (vilket jag inte har) kan få fina resultat även med en bandslipmaskin.
Maskinen är lite klurig att köra, och med den höga avverkning är det lätt att åstadkomma gropar, även om det händer mera sällan nu:) Bra att spänna fast på bord etc och köra småsaker mot. Ska så småningom bygga någon sorts skiva så att jag kan använda den i mitt basis-bord.

2) Vinkelslip med antingen sliprondeller med smärgelduk som "lameller" eller med en nylondisk med slipapper på. Tar grovt, vill gärna göra gropar och med mycket märke kvar efter slipningen. Men med en 125mm vinkelslip är den smidig att hantera även där det är rätt trångt. Får ofta hänga med när de stora ytorna tas med bandslipen. Används dock i mitt fall relativt sällan.

3) Smalbandsslip 30mm Makita
Ett 30mm brett "slipfinger" som är mycket trevlig att jobba med. Får ofta följa med kompisarna 1 och 2 ovan. Bra när saker ska rundas av, små "instick" här och där och allmän slipning lite här och var. Trots detta använder jag inte den så mycket som jag trodde jag skulle göra när jag köpte den...

4) 150mm Festool Rotex
En mycket trevlig maskin som används ofta. Speciellt trevligt att den är riktigt bra på att inte lämna damm överallt. Ska jag slipa snickerier, bänskivor etc är detta alltid den första maskinen som kommer fram. Tar relativt grovt (med 24 papper riktigt grovt) och (med excenterläge) relativt fint. Man ska kunna polera med den också, det har jag aldrig testat. Viktigt att reglera med lagom starkt sug från dammsugaren.

5) Planslipmaskin Festool Deltex DTS 400, strykjärnsformad direktdriven planslipmaskin. Liten och mycket smidig. Betydligt trevligare att slipa med än multimastern, och deltexen ersätter denna närhelst är möjligt. Blir rätt fint slipresultat, har varit lite missnöjd ibland men det kanske är min teknik. Jag skyller åtminstone på fel papper och ska testa med brilliant2 för finslipning i framtiden, får se hur det går:) Utmärkt komplement till rotex i hörn etc. "Hoppig" på låga varvtal, och känslig för rätt sugstyrkan från maskinen.

6) Multimaster. Funkar att slipa med men slipapper och pads är dyra, dammutsuget inget vidare system och resultatet kräver betydligt finare papper än deltexten för att jämföras. Med extratillbehören slipfingare och profilsliptillsatsen har den dock sin givna plats, och ibland är det den enda maskin som kommer till. Samt att den givetvis kan såga, vilket ju är den riktiga behållningen med denna maskin.


Dessa slipmaskiner skulle jag vilja komplettera med:

Festool ETS 150/3 EQ-Plus, vanlig excenterslipmaskin med bara 3mm sliprörelse, lätt och smidig och med finare slipresultat än rotexen. Mysig liksom.

Makita fingerslipmaskin. Smalbandsslip i likhet med den 30mm jag har, dock med fingrare i bredd 6, 9 samt 13mm. Tror att den kan vara toppen där det är trångt.

Samt givetvis ett par rejäla stationära maskiner...fast det får bli en annan tråd.


Sammanfattningsvis beror ditt val givetvis på vad du vill betala, vilka krav du har och så vidare. Men mitt tips är att ha som grundtanke att du behåller vinkelslipen för de riktigt tunga jobben, och skaffar 2 maskiner till. En större för grov och medelslipning av stora ytor, förslagsvis en rotex eller vanlig excenterslipmaskin med kraftig motor och relativt stor sliprörelse. Samt en mindre för hörn, och som i nödfall kan fungera som finslipning för större ytor. Exemeplvis en deltex eller motsvarande maskin.

Sen så är ju en bra, stor slipkloss med bra papper ofta en bra lösning för finslipning. Testa dig fram, tyvärr är många slipklossar, även dyra, riktigt skit. Min bästa köpte jag på rusta för 19kr. Rätt stora yta, av plast och med undersida i någon sorts tunnt skum.
 
Redigerat:
  • Gilla
Jejsson och 5 till
  • Laddar…
Rekord i uttömmande svar...
Jag är bara fascinerad av att Daniel kallar Festtol-maskinerna för "vanliga". Det där är ju grejor som inte är särkilt vanliga ens hos proffs.

Men till frågan: visst kan det vara bra att ha både en bandslip, en excenterslip, en planslip och kanske en mindre planslip, sk slipmus. De avverkar ju olika mycket och lämnar olika fina ytor.
 
andersmc skrev:
Jag är bara fascinerad av att Daniel kallar Festtol-maskinerna för "vanliga". Det där är ju grejor som inte är särkilt vanliga ens hos proffs.
Jag menade iofs vanliga i förhållande till transmissionsdrivna. Vanlig excenterslip = direktdriven excenterslip
 
När det gäller slipar är nog Festool relativt vanliga även bland proffs. Tycker mig se dem överallt hos fönsterrenoverare, bilplåtslagare/lackerare och snickare o målare.
Men kanske beror det på att ögonen blivit extra känsliga för svart o grönt i kombination.
 
Sen så är ju en bra, stor slipkloss med bra papper ofta en bra lösning för finslipning. Testa dig fram, tyvärr är många slipklossar, även dyra, riktigt skit. Min bästa köpte jag på rusta för 19kr. Rätt stora yta, av plast och med undersida i någon sorts tunnt skum.
Är du intresserad av att byta upp din 19-kronoskloss från Rusta så har Festool släppt en ny manuell kloss med kardborr under som passar det runda Rotex-pappret. Plockade upp några själv i veckan, något i största laget men bra som komplement om man ändå har en uppsjö olika Rotex-papper.
 
fedex skrev:
Är du intresserad av att byta upp din 19-kronoskloss från Rusta så har Festool släppt en ny manuell kloss med kardborr under som passar det runda Rotex-pappret. Plockade upp några själv i veckan, något i största laget men bra som komplement om man ändå har en uppsjö olika Rotex-papper.
Pris? Namn? Nummer? Finns den till 125:an? :)
 
Springare skrev:
Pris? Namn? Nummer? Finns den till 125:an? :)
SmartPad heter den och är den nya som tar 150 mm papper. Finns mjuk och hård, jag tog den hårda. Kostar 215 spänn och har artikelnummer 495966.

Finns med i senaste foldern för höstens nyheter från Festool.
 
En bra excenterslip löser de flesta slipjobb på trä.
Välj ingen billig, sålde min gamla Bosch PEX150 (för 100SEK till en kompis) när jag hade jämfört med min nya Bosch GEX150 Turbo.
GEX150 Turbo eller en Festo. Och glöm inte att använda bra slippapper och damsugare.
 
Redigerat av moderator:
Daniel_N skrev:
båda såklart! vilken rolig fråga:)

För att förvirra allting lite så är det inte så lätt att det bara finns excenter eller planslipmaskin. Utan att vara expert på ämnet så skulle jag vilja dela upp maskinerna såhär:

A)
"vanlig" excenterslipmaskin tex Festool ETS 150/5 EQ-Plus [länk]

Denna typ av maskin kan finnas i varianter som avverkar mer eller mindre, främst beroende på sliprörelsen, i exemplet ovan 5mm, en med större sliprörelse avverkar mer, men med grövre yta. Effekt spelar såklart också in på hur fort man kan avverka. Samt givetvis slippappret, fast det gäller ju för alla maskiner.

B)
Tranmissionsexcenterslipmaskin tex Festools "Rotex" - Transmissions-excenterslip RO 150 FEQ-Plus [länk]

Denna typ av maskin har 2 lägen, dels vanlig excenterslipmaskin, som typ A ovan, dels ett "rotex"-läge (det är vad festool kallar det, andra tillverkare har andra benämningar) där excenter-rörelsen kombineras med en roterande rörelse. Detta ger högre avverkning men med grövre yta. Detta gör att denna typ av maskiner blir rätt ok på att både slipa fint och med hög avverkning. Dock är en vanlig excenterslip oftast billigare, lättare och, om den har kortare sliprörelse - finare yta. Samtidigt som en rejäl bandslipmaskin oftast är billigare och med större avverkning än en rotex. Sen är nog en rotex ofta billigare än en excenter+en bandslipmaskin.


För både A och B gäller givetvis att de inte går att slipa med i hörn, pga deras form.

Planslipar finns också i två olika versioner (såvitt jag vet iallafall):

C) "vanlig" direktdriven planslipmaskin tex Festool Planslip RTS 400 EQ-Plus [länk]

Denna typ av planslipmaskiner har ofta liten sliprörelse, många sliprörelser och ger ett fint resultat, dock med relativt liten avverkning. De kan finnas i både fyrkantig och "strykjärnsform" vilket gör att de är betydligt bättre än excenterslipmaskinen på att slipa i exempelvis hörn. Min personliga uppfattning är att de är lättare att slipa med än en rotex, eftersom risken att en ovan användare "tippar" maskinen och åstadkommer gropar är mindre, samtidigt som plansliparna ofta är lättare rent viktmässigt. Dock är det lätt att en nybörjare trycker för mycket på maskinen och förstör "padden" som slippapperna sitter på...fråga inte hur jag vet detta, det är preskiberat:)

D) Transmissionsdriven planslipmaskin, tex Festool Planslip RS 100 Q-Plus [länk]

Jag har aldrig slipat med denna typ av maskin, men av specarna kan man utläsa att den har kraftigare motor, större sliprörelse, och verkar marknadsföras med att den har större avverkning än en direktdriven planslipmaskin. Riktigt när den kommer till sin rätt vet jag inte, jag hade personligt hellre använt rotex eller bandslip om kraftigare avverkning behövs, men jag har som sagt ingen erfarenhet av denna typ av maskiner. Kanske är det relativt hög avverkning i kombination med god kontroll som är usps här. Även dessa maskiner finns med annan form än fyrkantig.


Vad du behöver? Jag hade nog hellre kombinerat en rotex med en lite planslipmaskin än en vinkelslip och en större planslipmaskin. För jämförelse kan jag skriva lite om mina slipmaskiner och hur jag använder när jag slipar trä:

1) Bandslipmaskin Hitachi 100mm bred, ca 1000W.
Användes för grovslipning där slutresultatet inte är så viktigt, alternativ så använder jag någon annan slipmaskin efteråt. Tror dock att de som är skickliga, använder ett fint papper, låg hastightet samt en "slipram" (vilket jag inte har) kan få fina resultat även med en bandslipmaskin.
Maskinen är lite klurig att köra, och med den höga avverkning är det lätt att åstadkomma gropar, även om det händer mera sällan nu:) Bra att spänna fast på bord etc och köra småsaker mot. Ska så småningom bygga någon sorts skiva så att jag kan använda den i mitt basis-bord.

2) Vinkelslip med antingen sliprondeller med smärgelduk som "lameller" eller med en nylondisk med slipapper på. Tar grovt, vill gärna göra gropar och med mycket märke kvar efter slipningen. Men med en 125mm vinkelslip är den smidig att hantera även där det är rätt trångt. Får ofta hänga med när de stora ytorna tas med bandslipen. Används dock i mitt fall relativt sällan.

3) Smalbandsslip 30mm Makita
Ett 30mm brett "slipfinger" som är mycket trevlig att jobba med. Får ofta följa med kompisarna 1 och 2 ovan. Bra när saker ska rundas av, små "instick" här och där och allmän slipning lite här och var. Trots detta använder jag inte den så mycket som jag trodde jag skulle göra när jag köpte den...

4) 150mm Festool Rotex
En mycket trevlig maskin som används ofta. Speciellt trevligt att den är riktigt bra på att inte lämna damm överallt. Ska jag slipa snickerier, bänskivor etc är detta alltid den första maskinen som kommer fram. Tar relativt grovt (med 24 papper riktigt grovt) och (med excenterläge) relativt fint. Man ska kunna polera med den också, det har jag aldrig testat. Viktigt att reglera med lagom starkt sug från dammsugaren.

5) Planslipmaskin Festool Deltex DTS 400, strykjärnsformad direktdriven planslipmaskin. Liten och mycket smidig. Betydligt trevligare att slipa med än multimastern, och deltexen ersätter denna närhelst är möjligt. Blir rätt fint slipresultat, har varit lite missnöjd ibland men det kanske är min teknik. Jag skyller åtminstone på fel papper och ska testa med brilliant2 för finslipning i framtiden, får se hur det går:) Utmärkt komplement till rotex i hörn etc. "Hoppig" på låga varvtal, och känslig för rätt sugstyrkan från maskinen.

6) Multimaster. Funkar att slipa med men slipapper och pads är dyra, dammutsuget inget vidare system och resultatet kräver betydligt finare papper än deltexten för att jämföras. Med extratillbehören slipfingare och profilsliptillsatsen har den dock sin givna plats, och ibland är det den enda maskin som kommer till. Samt att den givetvis kan såga, vilket ju är den riktiga behållningen med denna maskin.


Dessa slipmaskiner skulle jag vilja komplettera med:

Festool ETS 150/3 EQ-Plus, vanlig excenterslipmaskin med bara 3mm sliprörelse, lätt och smidig och med finare slipresultat än rotexen. Mysig liksom.

Makita fingerslipmaskin. Smalbandsslip i likhet med den 30mm jag har, dock med fingrare i bredd 6, 9 samt 13mm. Tror att den kan vara toppen där det är trångt.

Samt givetvis ett par rejäla stationära maskiner...fast det får bli en annan tråd.


Sammanfattningsvis beror ditt val givetvis på vad du vill betala, vilka krav du har och så vidare. Men mitt tips är att ha som grundtanke att du behåller vinkelslipen för de riktigt tunga jobben, och skaffar 2 maskiner till. En större för grov och medelslipning av stora ytor, förslagsvis en rotex eller vanlig excenterslipmaskin med kraftig motor och relativt stor sliprörelse. Samt en mindre för hörn, och som i nödfall kan fungera som finslipning för större ytor. Exemeplvis en deltex eller motsvarande maskin.

Sen så är ju en bra, stor slipkloss med bra papper ofta en bra lösning för finslipning. Testa dig fram, tyvärr är många slipklossar, även dyra, riktigt skit. Min bästa köpte jag på rusta för 19kr. Rätt stora yta, av plast och med undersida i någon sorts tunnt skum.

Såg en tråd idag om excenterslip kontra planslip och kom att tänka på att jag skrev om detta för ett par år sedan. Ett par visade sig vara cirka 8...

Det har blivit mycket, väldigt mycket, slipning och slipmaskiner sen dess. När jag skrev inLägget ovan var det nöjesslipning....det är det visserligen nu med, fast på heltid:) Tänkte att jag skulle skriva lite om vilka maskiner det har blivit och hur min användning av dem har förändrats, kanske kan vara intressant med en återkoppling?

Rätt snart efter mitt inlägg ovan införskaffades en begagnad Festool ES 150/3, dvs föregångaren till ETS 150/3, vilken i sin tur är föregångare till dagens ETS-CE 150/3. Det är alltså en excenterslipmaskin m 3mm slag. En underbar maskin som definitivt går mest av mina handhållna slipmaskiner. Den har till 99% ersatt min Rotex 150, vilken är klumpig och svårare att få bra slipresultat med. Till saken hör att jag i princip enbart slipar nyhyvlade ytor och faner så rotexens kraftigare avverkning har jag liten nytta av. De nyare maskinerna i klassen (ETS-ce, Mirkra deros mfl) är mycket lättare o verkar schyssta. Dock har de en knapp jag inte riktigt gillar och så är jag väldigt väldigt inkörd på min ES, vana vid maskinen skall ej underskattas;) men det blir nog en ny maskin...också:)

Sen har det blivit en smalbandsslip från Festool m 9+12mm band. Stor o klumpig, används sällan men är bra när inget annat passar.

Festool RAS 115. En vinkelslip m reglerbar, låg, hastighet och utsug. Otroligt kraftig avverkning, används när material måste bort på konstiga ställen och vid scribing av kanter. Har på grund av bättre dammutsug ersatt vinkelslip. Kan också polera, men överbelastas då lätt vid riktigt låg hastighet och hög belastning. Ej Plug-IT:(

Bandslip från festool, 75mm med slipram. Används otroligt sällan. Slipramen är bra för att man inte riskerar att slipa ner sig på samma sätt, men den hjälper ju inte vid kanter. Har testat den när kraftigare avverkning önskades (minns att jag skulle ha bort ytan från en belagd plywood av någon anledning) ...den var snabbare än rotexens i början, men efterhand vann rotexens eftersom pappret på bandslipen kletade, då den har mkt sämre utsug.

Festool rotex 90, rotexmaskin+trekantsslip. Relativt nyinförskaffad, framförallt för att ha en liten excenterslip. Trekantsfunktionen har jag nog rätt bra i dts400. Används för lite för att ge utlåtande.

Festool dx 93, den lilla trekantsslipen. Används sällan, specialfall där jag ej kommer åt med dts400. Saknar Plug-IT:(

Festool duplex, linjärslipmaskinen. Har kört en sådan tidigare och var då inte så glad över tyngdpunkt och avverkning. Råkade dock ut för ett projekt där en sådan maskin var den enda som kom åt och där var den bra, förvisso i svag konkurrens. Har i övrigt använt den för lite för att ha en åsikt.

Förutom handmaskinerna har det också blivit stationära maskiner, långbandsputs, tallriksputsar, oscillerande kantputs, oscillerande cylinderputs och snart renoveras en underputs (ghermandi, tänk typ "riktputs" med möjlighet till matning, utmärkt för hyvlat massivträ). Dessa används betydligt mer än handmaskinerna. Har också vid tillfällen hyrt in mig på en stor bredbandsputs, en alldeles förträfflig uppfinning:)

Tänkte också skriva om vad jag idag tycker om maskinerna i det första inlägget:

1) bandslip hitachi utan slipram. Grym avverkning. Jag behöver dock inte denna typ av maskin längre (grova jobb med mycket avverkning utan så stor precision) och den är såld.

2) vinkelslip m flap-disc. Till största delen ersatt med RAS 115.

3) smalbandsslip 30mm. Används sällan, men bra när den behövs. Mycket smidigare än Festools variant.

4) Rotex 150. Vilar oftast, till förmån för ES 150. Tycker iofs att jag håller med om vad jag skrev 2008, men ES är bara bättre på alla för mig viktiga punkter idag.

5) dts 400. Bra där ES 150 ej kommer åt, i övrigt har jag ännu inte lärt mig att slipa riktigt bra med den, oftast inte så väldigt impad av resultatet. Kanske är Rotex 90 m styrkjärnsplattan bättre, får köra mer med den o se.

6) multimaster. Har idag en supercut istället, men den är inte heller något bra på att slipa tycker jag. Enbart i otroligt ovanliga situationer (åratal sen sist) som den får slipa.
 
Jag gör allt med min Bosch GEX 125-150, utom instick och hörn. Vaxar och polerar båten med den också.. Mycket låga vibrationer vilket är viktigt för mig, då mina fingrar tröttnat på vibrerande maskiner.

Men jag har även planslip , bandslip, vinkelslip och multislip att använda där det behövs. :)
 
Redigerat:
Skumpe
Daniel_N Daniel_N skrev:
Såg en tråd idag om excenterslip kontra planslip och kom att tänka på att jag skrev om detta för ett par år sedan. Ett par visade sig vara cirka 8...

Det har blivit mycket, väldigt mycket, slipning och slipmaskiner sen dess. När jag skrev inLägget ovan var det nöjesslipning....det är det visserligen nu med, fast på heltid:) Tänkte att jag skulle skriva lite om vilka maskiner det har blivit och hur min användning av dem har förändrats, kanske kan vara intressant med en återkoppling?

Rätt snart efter mitt inlägg ovan införskaffades en begagnad Festool ES 150/3, dvs föregångaren till ETS 150/3, vilken i sin tur är föregångare till dagens ETS-CE 150/3. Det är alltså en excenterslipmaskin m 3mm slag. En underbar maskin som definitivt går mest av mina handhållna slipmaskiner. Den har till 99% ersatt min Rotex 150, vilken är klumpig och svårare att få bra slipresultat med. Till saken hör att jag i princip enbart slipar nyhyvlade ytor och faner så rotexens kraftigare avverkning har jag liten nytta av. De nyare maskinerna i klassen (ETS-ce, Mirkra deros mfl) är mycket lättare o verkar schyssta. Dock har de en knapp jag inte riktigt gillar och så är jag väldigt väldigt inkörd på min ES, vana vid maskinen skall ej underskattas;) men det blir nog en ny maskin...också:)

Sen har det blivit en smalbandsslip från Festool m 9+12mm band. Stor o klumpig, används sällan men är bra när inget annat passar.

Festool RAS 115. En vinkelslip m reglerbar, låg, hastighet och utsug. Otroligt kraftig avverkning, används när material måste bort på konstiga ställen och vid scribing av kanter. Har på grund av bättre dammutsug ersatt vinkelslip. Kan också polera, men överbelastas då lätt vid riktigt låg hastighet och hög belastning. Ej Plug-IT:(

Bandslip från festool, 75mm med slipram. Används otroligt sällan. Slipramen är bra för att man inte riskerar att slipa ner sig på samma sätt, men den hjälper ju inte vid kanter. Har testat den när kraftigare avverkning önskades (minns att jag skulle ha bort ytan från en belagd plywood av någon anledning) ...den var snabbare än rotexens i början, men efterhand vann rotexens eftersom pappret på bandslipen kletade, då den har mkt sämre utsug.

Festool rotex 90, rotexmaskin+trekantsslip. Relativt nyinförskaffad, framförallt för att ha en liten excenterslip. Trekantsfunktionen har jag nog rätt bra i dts400. Används för lite för att ge utlåtande.

Festool dx 93, den lilla trekantsslipen. Används sällan, specialfall där jag ej kommer åt med dts400. Saknar Plug-IT:(

Festool duplex, linjärslipmaskinen. Har kört en sådan tidigare och var då inte så glad över tyngdpunkt och avverkning. Råkade dock ut för ett projekt där en sådan maskin var den enda som kom åt och där var den bra, förvisso i svag konkurrens. Har i övrigt använt den för lite för att ha en åsikt.

Förutom handmaskinerna har det också blivit stationära maskiner, långbandsputs, tallriksputsar, oscillerande kantputs, oscillerande cylinderputs och snart renoveras en underputs (ghermandi, tänk typ "riktputs" med möjlighet till matning, utmärkt för hyvlat massivträ). Dessa används betydligt mer än handmaskinerna. Har också vid tillfällen hyrt in mig på en stor bredbandsputs, en alldeles förträfflig uppfinning:)

Tänkte också skriva om vad jag idag tycker om maskinerna i det första inlägget:

1) bandslip hitachi utan slipram. Grym avverkning. Jag behöver dock inte denna typ av maskin längre (grova jobb med mycket avverkning utan så stor precision) och den är såld.

2) vinkelslip m flap-disc. Till största delen ersatt med RAS 115.

3) smalbandsslip 30mm. Används sällan, men bra när den behövs. Mycket smidigare än Festools variant.

4) Rotex 150. Vilar oftast, till förmån för ES 150. Tycker iofs att jag håller med om vad jag skrev 2008, men ES är bara bättre på alla för mig viktiga punkter idag.

5) dts 400. Bra där ES 150 ej kommer åt, i övrigt har jag ännu inte lärt mig att slipa riktigt bra med den, oftast inte så väldigt impad av resultatet. Kanske är Rotex 90 m styrkjärnsplattan bättre, får köra mer med den o se.

6) multimaster. Har idag en supercut istället, men den är inte heller något bra på att slipa tycker jag. Enbart i otroligt ovanliga situationer (åratal sen sist) som den får slipa.
Eftersom du verkar vara någon slags slipmaskinsguru så passar jag på att fråga:

hade du någonsin köpt en batteridriven slipmaskin eller tror de det är för lite kraft i en sån? Förstår att det säkert finns vissa arbeten där det räcker men jag menar om man bara ska köpa en slipmaskin.
 
Skumpe Skumpe skrev:
Eftersom du verkar vara någon slags slipmaskinsguru så passar jag på att fråga:

hade du någonsin köpt en batteridriven slipmaskin eller tror de det är för lite kraft i en sån? Förstår att det säkert finns vissa arbeten där det räcker men jag menar om man bara ska köpa en slipmaskin.
Aldrig använt så kan inte uttala mig. Slipar nästan bara på plats i snickeriet där slang o sladd redan finns vid arbetsplatserna så det är inget vi har någon större nytta av.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.