Efter en snabb energiberäkning har vi kommit fram till att vi inte behöver ett vattenburet värmesystem, i vårat blivande lösvirkeshus, utan att det skulle räcka med att bara ha FTX-ventilation.

Är det någon som har vågat sig på detta?

vi kommer även ha tre vedeldade kaminer inomhus..
 
vist finns det sånna expriment hus. Men jag har hört att många av som inte håller vad som lovats.

i teorin går det bra med hushålls maskiner som uppvärmning, men i praktiken funkar det sämre.
Några exempel är ju följande:

När ni är bort resta, så är inte tv, spis m.m. på = ingen/dålig värme i huset
På natten är yterst få förbrukare på
när alla är på jobbet är ytterst få förbrukare på
sen så vill man ofta ha höögre värme inne, än vad men brukar räkna på i energi beräkningarna = du har redan från början ettt underskott.

för att kompesera mot detta har dom flästa hus av deta slag, EL som värme via ventilationen. Det blir dyrt !!!

Jag tror nog su vill ha vaten buret ialla fall ! Eller hur har du räknat med att huset ska få sin energi? en FTX åter vinner bara bfintilg värme til en viss del. något måste värma huset
 
Om du är bortrest så är det ju ändå ingen som eldar i vedpannan (!??!), det kommer ändå vara kallt när du kommer hem.

Nu har ju vi gjort vår egen energiberäkning och där använt de värden på inomhustemperatur som vi vill ha, så det är inget problem.

Tack för länkarna, men det tillförde tyvärr inget nytt.
 
tack, ska leta reda på den.
 
Var bygger du någonstans? Hur stort hus?
Om du bygger med rejäl isolering och har tre kaminer så är det inga problem att värma huset. Det som kan bli ett problem är ju om huset står tomt en längre tid. Då måste man ha någon automatisk uppvärmning.

Dina tankar är intressanta. Håll oss gärna informerade om hur det utvecklas.
 
kotten, en lite fråga av ren nyfikenhet:

varför vill du inte ha ett vattenburet värmesystem? är det en ren pengafråga eller är det nåt annat?
 
Ett vattenburet system har flera fördelar och nackdelar.

Vanliga radiatorer är inte speciellt snyggt men enkla att byta om de skulle gå sönder. Vi ska ha fönster ner till golv så då passar det inte.

Golvvärme gjuten i plattan är väldigt okänt då ingen egentligen vet hur länge det systemet håller, vad ska man göra vid en läcka bila? inte ett bra alternativ

Att lägga golvvärmen mellan plattan och golvbeläggningen är helt klart det bästa alternativet men vi vill ha ett massivt furugolv vilket kommer innebära alltför stora energiförluster då trä leder värme dåligt. Det blir dessutom ännu sämre om man gillar mattor på golvet.

Anledningen till att vi har börjat titta på att vara utan vattenburet system är att vi helt enkelt inte hittar ett som passar oss. Det känns ju dessutom som onödigt arbete (och pengar) om det visar sig vara överflödigt.

Huset kommer byggas i mellansverige och landa på ca 240kvm i två plan men det är bara i planeringsstadiet ännu.
 
vattenburen golv värme har funnits så länge så man kan lämna ganska säkre besked om minsta hålbarhet, men längsta hålbarhet vet ingen.

på alla de år golv värme funnits så har många hunnit ha haft sönder några slingor vid diverse arbeten o det fins välbeprövad tekning för hur man lagar
 
Den största andledningen måste väl vara att det kostar pengar.
Bättre att lägga pengarna på isolering.
 
Känner igen dina tankar. Tyvärr är du hopplöst före din tid och det är svårt att hitta information och likasinnade.
Vi (jag) gav upp och installerarade golvvärme i vårt nybygge, dock inte i plattan utan i bjälklaget. Att söka alternativ till
golvvärme är som att slåss mot väderkvarnar ... Det spelar ingen roll att golvvärme bara har varit allmänt i 5-10 år, alla förståsigpåare vet ändå att det kommer att funka de närmaste 200 åren i ditt hus.
 
Är man före sin tid är det väl bara att sätta igång och instruera hantverkarna om hur passivhuset ska konstrueras? Är man fortfarande samtida kanske golvvärme inte är så förkastligt och kortlivat trots allt. I övrigt bergiper jag inte riktigt vad Kotten är ute efter för svar annat än att få sin färdiga idé bekräftad?
 
I ett så välisolerat hus passar det väl inte så bra med ett så "trögt" system som golvvärme. Det bör väl vara något som snabbt kan värma upp huset när man t.ex. har varit bortrest, och sedan snabbt kan stänga av igen. Kanske en elektrisk eftervärmare på FTX:en?
 
Pius skrev:
Känner igen dina tankar. Tyvärr är du hopplöst före din tid och det är svårt att hitta information och likasinnade.
Vi (jag) gav upp och installerarade golvvärme i vårt nybygge, dock inte i plattan utan i bjälklaget. Att söka alternativ till
golvvärme är som att slåss mot väderkvarnar ... Det spelar ingen roll att golvvärme bara har varit allmänt i 5-10 år, alla förståsigpåare vet ändå att det kommer att funka de närmaste 200 åren i ditt hus.
Så du tror på fullt alvar att golv värme "uppfans" 2002 ???
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.