Har ett antal större träd (troligen lika gamla som huset, dvs ca 40 år), i kanten av tomten ut mot en åker. Problemet är att en del av rötterna växt upp mot ytan av gräsmattan för att sen söka sig neråt igen. Dom ligger så ytligt att gräsklipparen tar i. Om man gräver runt de aktuella rötterna och sågar av dom, finns det risk att träden tar skada? Det är en lärk av nåt slag och en gran (troligen nån form av ädelgran). Det är några "smårötter" några meter in på gräsmattan, men även en ganska stor rot som nog skulle behöva kapas nästa direkt an mot stammen...
 
Det är inte bra att kapa rötter, särskilt inte grova rötter. Risken är stor att röta får en väg in i veden, och när rötterna skadas står inte träden emot storm. Har du otur kan det sluta med att träden hamnar på huset. Men har du tur så händer ingenting annat än att träden bildar nya rötter.
 
Lägg på gräsmattan istället och låt rötterna vara om du vill ha kvar träden.
 
Gäller samma resonemang här om det är fråga om björk? Har en björk som är uppskattningsvis 60 år. Rötterna sticker upp på några ställen där jag ska lägga ny gräsmatta. Ska man låta bli dessa rötter?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.