Har just monterat ljus asppanel i bastun och vill att den skall vara snygg så länge som möjligt.
Skall man behandla den med någon bastuolja eller helt enkelt låta den vara ?
Någon som har erfarenhet av just asppanel ?

t i t a n i u m
 
Ingen olja på panelen! För panel kör du med panelskydd och för lavarna använder du lavolja (paraffinolja).

Jag har behandlat min granpanel med panelskydd. Jag inbillar mig att den inte har gulnat lika fort som den hade gjort obehandlad. Vidare är det lättare att hålla rent bastun speciellt vid "ryggdelen" där det alltid blir lite svettigt. Panelskyddet hindrar det mesta av fukt och svett att tränga in i panelen.

Tyvärr har jag ingen erfarenhet av just asppanel o panelskydd. Om jag ändå hade asppanel så skulle jag välja att behandla den. Ingen tvekan.
 
??? är min fråga dum? Man sitter väl på en handduk ... & skyddar rygglutandet med handduk också ... ska man verkligen behöva ytbehandla träet i en hemmabastu? ???
 
Eftersom handdukarna släpper igenom en del så får du samma effekt som om du satt utan handduk, det tar bara längre tid innan det blir fult.

/ama
 
Vad är panelskydd ??? ??? ???
 
Hittar inget på svenska just nu, innehåller paraffinolja i alla fall.

Enligt vissa finska siter så passar inte växtbaserade oljor för bastun eftersom de snabbt bryts ned i bastumiljön och matar mögel och svamp, därav paraffinolja.

/ama
 
titanium skrev:
Vad är panelskydd  ??? ??? ???
Det ser ut som matt klarlack (vattenbaserad) och målas på som vanlig färg på panelen, dock bara en gång. Finns på K-Rauta o i Sthlm även hos Ragnar Frunck Bastuspecialisten.
 
Aha, jag läste på fel ställe. Jag råkade kolla upp lavskydd...Panelskydd är enligt samma finska källa något som påminner om vattenbaserat lack eller lim.

/ama
 
Tack för all hjälp !
Skall kolla upp var man kan få tag på lacken och testa på en undanskymd del av panelen först.

t i t a n i u m
 
yonna skrev:
??? är min fråga dum? Man sitter väl på en handduk ... & skyddar rygglutandet med handduk också ... ska man verkligen behöva ytbehandla träet i en hemmabastu? ???
Vi kör med nya, oanvända skurdukar i bomull (lätt gråaktiga) som enbart används i bastun som sittdukar. Ryggskydd är det sämre med så det passar bra att panelen är behandlad.

På landet så spikade förre ägaren upp bastupanelen med ogalvad spik och där har det blivit "snusränder" av rosten från spikarna just vid "ryggväggen". Kul, kul... Ytterligare ett projekt att lägga till i Att Göra-listan. >:(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.