M
I det engelska forumet UKWorkshop (http://www.ukworkshop.co.uk/forums/index.php) pratas det en del om frässtål från Wealden (http://www.wealdentool.com/). Bla har det frässtål med utbytesskär.

Jag la en beställning den 17 mars och idag, 20 mars dök paketet upp. Snabb leverans och låga fraktkostnader, 1.5£ för småpaket. Vad gäller verktygskvalitet kan jag inte bedömma, dels för att jag inte använt dom än men även för att jag inte har kompetensen.
 
Hmm, jag minns att fräsgurun Ron Fox skrev något om Wealden, men jag minns inte om det var bättre bruksfräsar eller toppfabrikat, men jag ska kolla det.
 
Mr Handyman skrev:
Hmm, jag minns att fräsgurun Ron Fox skrev något om Wealden, men jag minns inte om det var bättre bruksfräsar eller toppfabrikat, men jag ska kolla det.
Jag har en känsla av att han inte är helt objektiv när det gäller Wealden: http://www.wealdentool.eu/rons_tips.html

Med detta vill jag inte säga att jag tror att Wealden är dåliga grejor.
 
Så är det nog. Tror han får saker av snart sagt alla märken i England.

Vi får väl se vad Mathias tycker om dem!
 
M
Nu har jag fräst 150 hål med en Wealden T8031B (http://www.wealdentool.com/acatalog/Online_Catalogue_Template_Trim_279.html) i en 18mm mdf skiva som ska bli ett större MFT bord. Jag hade i första bestâllningen tagit en T8027B men den räckte inte igenom med min maskin.

Jag har inget att jämföra med men jag tycker det verkar vara en bra kvalitet. Håller man en rätskiva mot skäret kan man skönja att det är aningens slitet.

edit:stavfel
 
Aningens slitet efter ca 150 hål verkar inte bra tycker jag det är inte många löpmeter. Efter som det är hål du gör med liten diameter så undrar jag om botten skären har tagit mer stryk än sido skären.

Blir det något trappsteg mellan mallen och mdf biten vi pratar 1-2 tiondelar (hålet blir mindre än mallen eller störe) . På en del lite billigare frässtål så kan det skilja lite på diametern mellen kullagret och frässtålets diameter.

Viserligen sliter mdf extremt mycket på hårdmetal men det låter inte bra tycker jag

Ps är du säker på att det är 18mm mdf och inte 19. Om det är så vart har du köpt den.

Mvh Pär H
 
M
Bottenskären är mycket fina vilket förvånade mig en del. Inga trapsteg. Som jag sa så kan man skönja slitaget när man lägger på en rätskiva på skären och tittar mot dagsljus.

Jepp, det är 18mm. Jag bor i Paris. För att få omvärlden att förstå hur livet i Frankrike är brukar jag säga att det finns två sätt att göra saker i europa, det franska sättet är det ena och det andra är resten av europa...

Jag har också köpt några fräsar med utbytbara skär från deras budget serie "EasiTip" som jag ännu inte kört med. Nackdelen med dessa är att de inte är tänkta att "borra" i materialet (inga riktiga botten skär) som deras dyrare serie "Versofix" kan. Förmodligen slits det dyrare mindre än det billigare men jag hoppas det kommer att fungera för hobbybruk.

T8115B1/4 http://www.wealdentool.com/acatalog/Online_Catalogue_Template_Trim_269.html

T8136B http://www.wealdentool.com/acatalog/Online_Catalogue_Bevel_Trim_268.html

T8152B1/2 http://www.wealdentool.com/acatalog/Online_Catalogue_Multi_Trim_270.html

På youtube finns en video där en person fogar köksbänkskivor i vinkel genom att fräsa ett grunt spår från toppsidan, därefter sticksåga bort det mesta av materialet (utan att ta bort mallen) för att sedan i princip dra ett finskär med fräsen. Jag tyckte det verkade smart så det är en av anledningarna jag valde T8152B18/2 samt T8115B1/2
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.