Vi har precis köpt ett hus från 1920-talet. Tidigare ägaren som bott där sedan 80-talet har bytt viss el men inte all. Vatten och avlopp är inte åtgärdat under den tiden och vi vet inget om det som skett före 1980.
Innan vi flyttar in skulle vi vilja få el och vatten+avlopp besiktigat, men vi är osäkra på hur det ska göras och vad det går att upptäcka och inte vid en sådan besiktning. Ska man bara anta att rören är så pass gamla nu att det är lika bra att byta ut rubbet direkt så man slipper riva upp badrummet senare? Firmor som filmar rör säger ju själva att det inte går att få en uppfattning om förväntad återstående livslängd utifrån ev filmning så vad är nyttan med en sådan om nuvarande ägare inte upplevt några problem?
 
S
Har du inga problem med vatten/avlopp så hade jag tagit det bit för bit när man renoverar. Jag skulle aldrig byta för bytandets skull. Gammalt är inte alltid dåligt.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
När det gäller el. Om det finns gamla originalledningar från 20 talet. Så är det hög tid att byta. På den tiden bestod isoleringen av gummindränkt textil. Gummit hådnar och spricker efter typ 10 år. Sådan ledningar idag har isolering som faller av som pulver om ledningarna rörs.
Någon gång på 50 talet började man med pvc isolering. De ledningarna är oftast fortfarande i nyskick.
Du kan ganska enkelt själv öppna dosor, titta i uttag och brytare om där är gammal tygisolerade trådar, i så fall bör de bytas omgående. Annars gäller framförallt att installera jordfelsbrytare om det inte finns. Det är den största höjningen av elsäkerhet du kan göra.
 
  • Gilla
Bygg-Illern
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.