Har hus från 54 där källaren håller på att renoveras.
Vi har nu kommit till vvs biten och funderar på vad vi kan göra själva med lite tips från er på Byggahus.

I dagsläget finns det 2 golvbrunnar i källaren. Den ena är i tvättstugan (mitt i) och ska flyttas till den vägg där tvättmaskinen ska stå. Tips på hur vi ska göra för att bila bort och dra nytt rör?

Den andra golvbrunnen är ungefär mitt i ett stort rum som ska bli badrum. Brunnen blir ngt felplacerad där den är idag och vi behöver dessutom avlopp till dusch, badkar, vask och toa. Är det dusch och badkar som får kopplas till denna brunn? Och vad gör vi då med vask och toa?

Kallvattenledningarna som går i källaren behöver bytas. Tips?

På bottenvåningen finns det idag radiatorer vilka ska bytas mot golvvärme. Kan vi själva koppla bort rören till dessa som går i hela källartaket eller måste vi anlita en vvs-are?

Tacksam för svar
 
Nu har vi grävt fram avloppsröret i tvättstugan eftersom avloppet ska flyttas in till väggen (där sambons sko är). Det gamla röret är i metall. Vore super om ngn kan komma med tips på hur vi ska ansluta det nya avloppet till det gamla och vad vi ska använda oss av.

Det nya avloppet ska gå till vask och tvättmaskin.

Sent from my LT18i using Byggahus
 
  • uploadfromtaptalk1344091770665.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • uploadfromtaptalk1344091790432.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • uploadfromtaptalk1344091835014.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • uploadfromtaptalk1344091869078.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hittade även betongrör i en annan del av huset. Vill ogärna behöva gräva upp samtliga rör och byta dem. Kan man skarva med moderna rör?

Om inte skulle det vara möjligt att skaffa ett modernt rör med ytterdiametern av betongrörets innerdiameter och köra in plaströret så långt det bara går?
Tänkte att då borde eventuella sprickor liknande minimeras i det gamla röret?
 
Byt ut så mycket ni kan av det där gamla skiten! Det e inte kul när dom spricker och börjar läcka... Där du har betongrör brukar det gå bra att skjuta in nya plaströr i de gamla. Men gjutjärnsrören ska bort även om det är mycket jobb, men ni tjänar på det i längden.
 
Det finns gumminipplar att stoppa in i gjutjärnsrörens muff så det går att koppla med plaströr, om du lyckas lirka ur brunnen utan att skada muffen. Det finns även kopplingar som ser ut som en bit grov gummislang med slangklämmor i ändarna som går att använda för att ansluta ett plaströr till ett rakt av kapat gjutjärnsrör. Ett märke är Fernco, finns säkert fler.

Frågan är uppe lite då och då, sök på gjutjärnsrör så får du massor med tips, bilder och länkar till rätt prylar för ihopkoppling.
 
Tack för tipset :). Bilder kommer inom kort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.