Hejsan! Om man står under vår balkong på vårt hus, byggt 1954, nu när det är snösmältning så ser man två saker som gör mig lite fundersam. Dels finns ett vitt ludd,saltutfällningar, och dels så är det på vissa delar blött under. På balkongen ligger klinker som är i ganska dåligt skick. Undrar om detta är något jag borde oroa mig för på sikt? Vad betyder det vita luddet? Risk för att armeringen
rostar och frostsprängning? Borde man lägga något lite mer vattentätt med fall på ovansidan?

/Sam
 
Är klinkern i dåligt skick kan det ju vara läge att ta bort den? Den håller ju kvar fukten mot plattan (d.v.s. den fukt som krupit ner mellan fogarna).

Om huset och klinkern är från 1954 så har du nog inget fuktskydd värt namnet under klinkern. Är fallet dåligt kan det t.o.m. bli så att fukten i betongplattan kan söka sig mot fasaden.
 
Mjo, det är nog något att fixa till sommarn. Frågan är, vad använder man för tätskikt på en så utsatt plats?

I somras spacklade jag över ganska ytligt lagd armering som kommit fram efter att lite av betongen lossnat på undersidan, med betongspackel. Jag tänker mig att sönderfallet kommer fortgå om inte ytskiktet tätas. Borde det vara okej att täta ovanfrån eller borde man vidta ytterligare åtgärder för att bevara balkongen? Den verkar vara gjuten i två skikt för på mitten finns en tydlig skarv. borde man kanske bila bort hela det översta skiktet och gjuta om?
 
Hej,

Är den en konsolbalkong? Ingen stålram runt betongplattan? Bor du i en Brf? Finns det ett stort balkongbestånd på fastigheten?

Lite allmänt om skador på balkonger:
Skicket på överkantarmeringen är viktigast på en konsolbalkong. Eventuell armeringskorrosion på överkantsarmeringen på en konsolbalkong är allvarligt. Skador på undersidor på en konsolbalkong är till en början oftast av estetisk karaktär och ev, farligt för gångtrafikanter om betongbitar lossnar.

Vanligast är dock skador på balkongundersidor och dess underkantsarmering. Detta beror på att undersidorna är mer utsatta för karbonatisering, dvs en pH-sänkning i betongen sker efter åren som går. När karbonatiseringsfronten har nått armeringen (tar oftast 10-tals år och beror på betongkvalitet och fuktbelastning) kan den börja rosta under förutsättning att det finns fukt och syre tillgängligt. Begynnande rost visar sig oftast genom bompartier (kan identiferas med hammare) och eventuella små spjälkningar. Däremot är översidor oftast som i ditt fall mer skyddade mot karbonatisering. Dels så gör fukten på balkongöversidor att karbonatiseringen (koldioxidinträngningen hämmas/stoppas) och dels skyddar den befintliga klinkern och ev pågjutning/sättbruk. Dock finns det ändå risk för skador. Balkongöversidor som din är det oftast svårt att upptäcka skador utan att avlägsna befintlig klinker och sättbruk och ev tätskikt. Att det är svårt att se skador med blotta ögat gör det som sagt lite lurigt.

I sällsynta fall kan även någon fått för sig att tösalta (klorider) balkongerna vilket kan leda till armeringskorrosion vilket oftast är värre än korrosion orsakad av karbonatisering. Ett annat sällsynt fall kan vara ingjutna klorider från byggtiden vid vintergjutningar.

Nu till din fråga... Det du ser på undersidan är sannolikt kalkutfällningar. I liten omfattning är kalkutfällningen i sig relativt ofarligt. Däremot är det förmodligen så att balkongplattan saknar tätskikt under klinker och sättbruk eller så har tätskiktet passerat sin tekniska livslängd.

Det man kan göra är att rensa balkongen från klinker och bruk ned till konstruktionsbetongen. Bomknacka sedan översidan och titta efter eventuella spjälkningar och ev. rostande överkantsarmering.
Finns det åtkomlighet till undersidan kan man även bomknacka den, oftast svårt att komma åt. Man bör också ta ut karbonatiseringsprov och mäta täckande betongskikt. Eventuell ta någon kloridprov för att utesluta klorider i betong.

Men jag rekommenderar att du anlitar en sakkunnig på tillståndsbedömningar av betongkonstruktioner.

Sådana lagningar som du pratar om är fusklagningar och kommer lossna fortare sagt än gjort. Jag har undersökt tusentals balkonger och sett många sådana lagningar som snarare gör det svårare att upptäcka skador. Finns det rostangripen armering så är den bästa åtgärden att avlägsna den lösa betongen. Ska man göra partiella lagningar som du pratar om så ska hela armeringensjärnet runt hela omkretsen friläggas till icke rostangripen armering påträffas. Friläggningen bör göras med minst 25-30 mm mot kvarvarande betong. Sedan ska man blästra ren armeringen innan lagning med betong. Vanligaste när balkonger börjar bli skadade så bör man göra en tillståndsbedömning som resulterar i en livslängdsbedömning och sedan när man inte kan vänta längre bila bort all betong och behålla armeringen om den är duglig. Sedan blästra och gjuta en helt ny platta med eventuell kompletterande armering. Detta är berorende av ekonomi, förvaltningsstrategi och självklart så kommer säkerheten främst.

MVH
 
  • Gilla
t_andersen och 1 till
  • Laddar…
Bra svar betongexperten!

Jag lånar tråden lite eftersom jag undrar om du har en uppfattning om vad en sådan balkongrenovering brukar kosta (i väldigt runda slängar)? D.v.s. vad skulle det kosta att bila bort skadad betong, blästra och förbättra armering och sedan gjuta nytt?

Förutsättningarna är en "normalstor" balkong på en 1 1/2 plansvilla från 50-talet. Pratar vi om 20000? 50000? 100000? Mer?
 
Hej eviljava!

De ekonomiska bitarna är jag tyvärr inte lika säker på. Men jag kan uppskatta någonstans mellan 50-100 tkr om det är en fullständig bortbilning, blästring och återgjutning. Jag har inte varit med och upphandlat några reparationer, endast föreslagit åtgärder etc.

Alternativet är att "fimpa" hela plattan och bygga en påhängsbalkong, men det är kanske inte lika roligt på ett äldre hus.
 
Tack för ditt infotmativa svar betongexperten! Balkongen i fråga sitter på vår villa så det är tack och lov bara denna enda att fundera över för min del. Balkongen sitter ca 2,5 meter upp så den är lätt att syna noga på alla håll och kanter. Dessutom vilar den på två betongpelare i ytterkant. Dessvärre har även pelarnas hörn börjat vittra så att armeringen på sina ställen tittar fram. Det får bli att till sommarn hacka bort klinkern och ta hit någon som har koll på betongkonstruktioner.

/Sam
 
  • Gilla
betongexperten
  • Laddar…
Hej Bomull.

Då har du ingen konsolbalkong. Har balkongen stålbalkar som bildar en ram runt btg-plattan, så kallade stålramsbalkong? Hur är balkongen inspänd i fasaden? Är det en del av bjälklaget i huset? Hur som helst är pelarna upplag i en änden av plattan. I detta fall har även underkantsarmeringen en stor betydelse för plattans bärighet, dvs dragkrafter i underkant platta. Till skillnad från en vanlig konsolbalkong som jag nämnde tidigare där överkantsarmeringen är bärande och underkants armering sekundär ur lastsynpunkt. I ditt fall verkar du ha andra spänningsförhållanden i plattan.

Låter som en bra idé att ta dit någon sakkunnig som både kan det statiska och nedbrytning och skademekanismer. När det endast gäller en balkong (med som det låter relativt omfattande skador), kan det vara en idé att låta en entreprenör riva och bygga en helt ny balkong. Dvs en total åtgärd. För en balkong kan konsultkostnaderna bli relativt höga i relation.

Kan du skicka lite bilder, överblicksbild balkong, detaljer kring skador, vore intressant.

/Mvh
 
Hejsan! Tack för ditt svar. Balkongen ligger i nivå med husets mellanbjälklag men hur infästningen ser vet jag inte.

Lägger med ett par bilder här. Som sagt tidigare har jag "lagat" en del skador med betongspackel så skadorna är kanske ganska svårbedömda. Ena pelarens hörn hade skada på kanske 40 cm men efter att lös betong avlägsnats så var armeringen i hörnet synlig i nästan hela pelarens längd. Pelarna hade i övrigt liknande småskador just i hörnen men långt ifrån så omfattande. Övrig betong i pelaren verkade solid.

Ena bilden visar också en skada i balkongens högra hörn (om man står nedanför och tittar upp). Där har betong från den undre plattan lossnat och armeringen är synlig

De lite mörkare gråa fläckarna på undersidan är mina lagningar på ett par ställen. Ca 20x10 cm stora.

/Sam

helabalkongen.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
hörn.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
lagning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
pelare.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
underbalkongen.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Hej,

Bra, med bilderna intressant. Du har förmodligen ett platsgjutet mellanbjälklag i huset då!?

Skadan i hörnet är pågående armeringskorrosion uppenbarligen. Det ser lite ut som betongen i området kan vara frostskadad (vid frostskador får betongen en "smulig" karaktär). Ibland kan olika skademekanismer samverka. Skadorna på undersidan som du har lagat kan troligen bero på korrosion orsakad av karbonatisering (är mycket vanlig skadeorsak på balkongundersidor). Skadade områden med armeringskorrosion har troligen små täckande betongskikt dvs avstånd från betongyta till armering. Avståndet kan variera på olika delar av konstruktionen.

Pelarna och området kring pelarnas anslutning till balkongplattan är uppenbarligen skadade och vilket bör undersökas närmare för att undersöka balkongens tillstånd. Även som vi pratade om tidigare är även plattans översida viktig att undersöka. Skadorna verkar vara relativt omfattande och vänta inte för länge innan du bestämmer dig för ett handlingsalternativ. Man måste naturligtvis vara på plats för att utföra en undersökning och dessutom ta ut prover och utföra mätningar för att göra en korrekt bedömning.

Det du skulle kunna göra själv är att bomknacka hela undersidan och pelarna (eftersom det är där du kommer åt konstruktionsbetongen) med en hammare. Alla områden som är bom med ett ihåligt ljud är betongen lös och sannolikt med bakomliggande armeringenskorrosion. Du kan gärna markera alla områden med krita dvs ringa in alla bompartier. Då ser du skadeomfattningen på balkongen och om dina lagningar sitter fast. Sedan kan du mäta upp samtliga bompartier för pelarna och plattans undersida och kvantifiera areor som är skadade. Då får du själv en bra uppfattning om skadeomfattningen.

Gjuter du en helt ny balkongkonstruktion så dimensioneras den troligen för en livslängd på 50 år. Generellt skulle jag säga att det ställs högre krav på en entreprenör som skall lappa och laga en skadad betongkonstruktion så att resultatet blir bra än att gjuta en ny platta och pelare.

Ställ gärna fler frågor om du har några!

Lycka till!
 
Vad är den största faran med denna typ av balkonger (som har skador liknande det som beskrivits ovan)? Är det nedfallande betong eller att bärigheten i konstruktionen blir så dålig att plattan riskerar att rasa ned?

Jag har själv en liknande balkong som går ut från betongbjälklaget i huset (dock utan pelare). Jag har noterat mindre skador liknande trådskaparens. Inte lika stora dock.

Om man vill kontakta en person med kunskap om sådant här, vem kontaktar man då? Finns det besiktningsmän som är specialiserade på balkonger?

Jag har nämligen diskuterat lite med olika hantverkare och t.o.m. vår besiktningsman när vi köpte huset. Men jag känner att ingen verkar ha intresse/kunskap att kunna ge några råd/åtgärdsförslag liknande de som du har givit i denna tråd.
 
Hej eviljava.

Största risken generellt är att skadorna blir så omfattande att bärigheten inte kan garanteras. Sedan har olika skador på olika ställen mer eller mindre betydelse för bärigheten.

I ditt fall eviljava har du en konsolbalkong utan pelare. Där är tillståndet på överkantsarmering på översida balkongplatta primär för bärigheten av balkongen. I ditt fall är små skador på undersidan sannolikt estetiska i dagsläget. Dock är nedfallande betong alltid en risk som kan orsaka skador på person och egendom. Har du någon pågjutning/beläggning/klinker som hindrar dig från att inspektera översidan?

Var i landet bor du? Jag tänker lämpliga besiktningsfirmor. Många har helt enkelt inte kunskapen när det gäller nedbrytning och skador på betongkonstruktioner. Det finns några firmor som är specialiserade på betongreparationer.

Det optimala är att få en tillståndsbedömning utförd med erforderlig betongprovning. En tillståndsbedömning bör innehålla en bedömning av konstruktionens nuvarande status ur både bärighetsaspekt och ur nedbrytningssynpunkt. Sedan bör man kunna få en livslängdsbedömning på återstående livslängd samt förslag på åtgärder med olika handlingsalternativ. Därefter har man ett bra underlag för att antigen reparera lokalt, en total reparation eller vänta och utföra åtgärder senare. Ska man reparera så har man ett bra underlag av expertis att överlämna till en lämplig entreprenör. Eventuellt kan du gå direkt till en kunnig entreprenör som är specialiserad på betongreparationer då det endast handlar om en balkong. Skulle ju kunna be om ett platsbesök och höra deras åsikt till att börja med.

Med vänlig hälsning,
 
Bomull:

Nu när jag tittar lite nogrannare på bild nr 2 så ser det ut som du har en pågjutning på översidan alternativt har plattan skiktat sig i horisontalled. Jag tycker mig se en horisontell "spricka" om det nu är skiktet mellan balkongen och pågjutningen eller om balkongen har skiktat sig är svårare att se utifrån bilden. Vad tror du som har sett området närmare?

övrig kommentar om bild 2: Armeringen på bilden ser ganska kraftigt rostangripen ut och betongen i området har troligen ingen större samverkan med armeringen. Skadan ser allvarlig ut och speciellt eftersom det är i ett område där kraftöverföring och samverkan med pelare sker.
 
Redigerat:
En annan aspekt när det gäller balkonger är att kontrollera räckesinfästningarnas status. Är kanterna på plattan skadad kan räckesinfästningarna vara dåliga om de är infästa på kanten av plattan.
 
betongexperten skrev:
Bomull:

Nu när jag tittar lite nogrannare på bild nr 2 så ser det ut som du har en pågjutning på översidan alternativt har plattan skiktat sig i horisontalled. Jag tycker mig se en horisontell "spricka" om det nu är skiktet mellan balkongen och pågjutningen eller om balkongen har skiktat sig är svårare att se utifrån bilden. Vad tror du som har sett området närmare?

Tack för ditt svar Betongexperten! Jag är inte helt säker på om jag förstått dig rätt. Själva betongplattan är ca 30 cm tjock gissningsvis. Ganska exakt mitt i denna platta, runtom hela plattan, går en spricka. Plattan bildar som du säger två skikt. Jag har tänkt mig att det är så plattan är konstruerad med ett under- och överlager men det kanske inte stämmer. Finns det en möjlighet att balkongen faktiskt har delat på sig?

En sak som jag faktiskt inte har lagt märke till tidigare,utan sett först nu, när jag synat balkongen närmare, är att den bågnar. Kollar man på första bilden och jämför hur mycket av betongplattan som är synlig vid pelarna respektive mitten på balkongen, så kan man se att plattan knappt alls är synlig under räcket ute vid pelarna, medan man kan se några centimeter av plattan om man tittar mittemellan pelarna.

Om man kollar på ritningar av huset såsom det var tänkt från början, så skulle det ha varit bränsleförråd i ett litet utrymme under balkongen men sedan har den byggts endast med pelare, utan väggar runtom. En fundering jag fick är att balkongen kanske därmed blev för klent dimensionerad.

Ska se om jag kan få upp en bättre bild på skiktningen.

/Sam
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.