Hej!

Bygger villa med ett ABS09 kontrakt. Huset blir troligen 2-3 månader försenat. ABS09-kontraktet säger ungefär:

Kontraktsarbetena ska - om inte entreprenören har rätt till tidsförlängning - vara färdigställda och tillgängliga för slutbesiktning 2011-09-30.

Vid försening är beställaren berättigad att av entrprenören erhålla vite med 1700 krför varje påbörjad vecka varmed färdigställandet av kontraktsarbetena i deras helhet blivit fördröjt. ...


Plattan göts slutet på mars dvs mer än 6 månader kvar att bygga på (minus semester). Samrådet hölls 11 mars dvs nästan 7 månader innan slutdatum.

Entreprenören uppgav förseningen redan vid byggsamrådet, nu vill få det till att försening gäller fr.o.m det "nya datumet" han uppgav! Kan han komma undan med det?

Med vad menar man "rätt till tidsförlängning" som det står i ABS09?

Vi har inte gjort någon extra-beställning förutom en del el-dragning som är helt normal (eller t.o.m ganska sparsam).

Tacksam för synpunkter!

Mvh
Rickard
 
Avtalet om tidpunkt i kontraktet gäller om inte annat avtalats, det bör i avtalet stå att alla beställningar osv skall vara skriftliga, så har han inte det på papper så har du rätten på din sida.
 
Nu saknar vi en del information här, om det är en delad entrepenad så kan det vara så att plattan gjöts senare än husmonteringsentrepenören räknat med, och vid delad entrepenad så är du (oftast) direkt beställare av grunden, dvs. det är ditt ansvar att grunden kommer i rätt tid.
 
Sluttiden som angavs i avtalet skall hållas, om man inte under vägen avtalat om annat eller om inte entreprenören, direkt när de insett det, anmält hinder och risk för försening.
Detta betyder att om ni tilläggsbeställt eller ändrat något efter avtalet skrevs så skall entreprenören direkt ha meddelat er att om ni gör detta valet så kommer sluttiden att förskjutas xdagar/veckor. Alternativt om något inträffat utanför entreprenörens påverkan tex att en tromb slet av taket och orsakade vattenläckage, eller att det blev extremt kallt under en onormalt lång tid så att man inte kunde gjuta. Även här skulle entreprenören omedelbart när de insett att de pga det inträffade riskerade en försening meddelat er omgående.
Det går aldrig att komma på sluttampen och skylla på något som ligger månader bak i tiden.
Detsamma gäller såklart om ni har flera entreprenörer där en entreprenör hindrat en annan från att göra sina arbeten i tid.

Jag tycker sådär spontant att 1700 kr/vecka är väldigt lite.
Ska ni magasinera bohag, betala ränteskillnad mellan byggkreditiv och hypotekslån och ordna med annat boende under tiden så borde dessa kostnader överstiga det beloppet. Konsumenttjänstlagen ger er rätt till styrkta merkostnader, om de överstiger vitesbeloppet.
 
Jag hängde upp mig vid att "entrepenören angav försening redan vid byggsamrådet". OM entrepenören då hade giltigt skäl för förseningen (ex. att byggstarten låg senare än väntat), så kan han ha rätt att försena utan vite. Entrepenören har ju i så fall meddelat försening redan när förseningen uppstod. Men det förutsätter ju att det faktiskt fanns en försening utanför entrepenörens kontroll vid det tillfället.
 
Exakt. Han angav försening vid samrådet och byggstarten blev senare, att det blev något senare berodde på arkitekt som han anlitat.

Fast grejen är den att det första datum han satte tyckte vi redan då var väl sent men han ville ha det "om något skulle försenas". MEN... det egentliga problemet är att bygget går segt som sirap (vilket vi kan bevisa på hur många sätt som helst).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.