har ett hjälpligt isolerat garage på 60 m2 ( ej uppvärmt) där jag tänkte bygga ett litet isolerat rum på ca 7 m2 med möjlighet att hålla plusgrader, i ena hörnet där ink. vatten finns och där man kan förvara färg osv. tänkte mig typ 95 mm isolering.
nu till frågan,
Ska man ha papp på in-eller utsidan eller på båda sidor isoleringen? eller ingen papp alls eftersom det inte är "ute"?

/johan
 
  • Gilla
Stabbsson
  • Laddar…
Ola78
Eftersom det är inomhus du ska ha ditt lilla förråd behöver du inte sätta någon vindpapp. Pappens uppgift är att förhindra att luften blåser in i isoleringen men inomhus är det ingen risk för det. Sätt gipsskivor på bägge sidorna om regelverket och glöm inte att sätta in en frostvakt i förrådet så det alltid håller plusgrader även när det blir -20 för det är för lite isolering för att hålla det på plussidan då i ett ouppvärmt garage.
 
Mja, om rummet ska isoleras för att förrådet i sin helhet inte ska värmas upp bör du använda vindpapp (på utsidan isoleringen från rummet sett). Luft rör sig oavsett om det är inomhus eller utomhus, t ex pga ventilation. Det blir betydande värmeförluster utan vindpapp även i detta fall!
 
Ola78
injonil skrev:
Mja, om rummet ska isoleras för att förrådet i sin helhet inte ska värmas upp bör du använda vindpapp (på utsidan isoleringen från rummet sett). Luft rör sig oavsett om det är inomhus eller utomhus, t ex pga ventilation. Det blir betydande värmeförluster utan vindpapp även i
detta fall!
Jo, en viss turbulens blir det även med ventilation men inte så mycket som när det blåser ute. Dessutom så skrev jag att Ts kunde sätta gipsskivor eller annant skivmaterial på väggen, lite bättre om man vill kunna sätta upp något på väggen och dessutom blir det även ett vindskydd.
 
Mikael_L
Sätter TS gipsskivor eller spån eller OSB på bägge sidorna om isoleringen skyddar det tillräckligt mot vind och konvektion.
Jämför utegips, som ersätter vindpapp i yttervägg.

Struntar TS i skivmaterial på ena eller andra sidan av isoleringen kan det vara en god ide att klä ytan med något, vindpapp, vindväv, golvpapp osv osv, för konvektionsluftströmmen som uppstår längs väggens yta (för det blir alltid en sådan då en varm sida avskiljs från en kall) försämrar isoleringens förmåga.



Du har väl inte bara 95mm isolering i ytterväggen?
 
Visst kan man vindtäta med olika metoder som skivor eller vindpapp/väv, men om man använder gipsskivor måste man förstå att skivorna även har funktionen att vindtäta och montera skivorna därefter samt kanske i vissa fall komplettera med fog för att det ska bli helt tätt överallt.
 
Mikael_L
injonil skrev:
... men om man använder gipsskivor måste man förstå att skivorna även har funktionen att vindtäta och montera skivorna därefter samt ...
Ja precis. :)
 
Tack för svar och synpunkter, det blir nog OSB på båda sidor isoleringen. Har även en rulle vindpapp ligger som tidigare så det blir ev att sätta den på utsidan isoleringen. Garaget är i övrigt ett tattarbygge från tidigt 80-tal med isolering: platta förmodligen 0, väggar ca 150 mm, tak ca 250 mm.
Men det har ju stått i 30 år så det lär väl stå ett tag till

/johan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.