Vindkraft anses ju ge ren energi, men ändå har det ett miljöproblem – buller. Det kan låta väldigt när man har ett vindkraftverk inpå knutarna. Hur nära bullret hörs är dock oklart. Vi har flera vindkraftverk 5 km härifrån och har aldrig hört något.
I norra delarna av Faluns kommun planerar man att bygga 115 vindkraftverk. De boende i närheten har överklagat bygget.
Nu rapporterar DT.se om en mäklare i området som haft en husaffär som inte blev av, på grund av de planerade vindkraftverken.
I mäklarens annons beskrevs huset så här:

Du kan läsa blogginlägget här: Vindkraftverk miljöproblem eller inte?
 
Har 1 vindkraftverk inom 1km och det stör ej oss. Blåser rejält här på östgötaslätten. men 115kraftverk kan vara en annan sak. Miljövänlighet kostar både pengar och boende-komfort.
 
Huvudman för vindparken utanför Falun är Bergvik Skogar, vars egen redovisning av projektet talar för själv -

http://www.bergvikskog.se/upload/Bildspel samrådsmöte Svartnäs 09-05-28.pdf

Miljöfrågan gäller inte bara buller, ljusreflexer och skuggor. Det handlar också om att folk i en hel bygd inte längre får röra sig fritt ute storskogen som man varit van vid.

Var och en av dessa snurror har en navhöjd på över hundra meter. Inom ett avstånd på upp till tre hundra meters radie från varje kraftverk måste man vintertid - på grund av risk för nedfallande is och snö - avlysa området för allmänt tillträde.

Dessutom är dessa fanstyg fula. Fruktansvärt fula! Estetiken sammanfattar jätten Goliats slutgiltiga nedtrampande av småtorparna utan slangbella...

Billy_baver
 
Vi har 3 vindkraftverk på 700m, 1000m respektive 1300m avstånd och har aldrig hört några ljud från dessa.
 
Vindkraftverkens vara eller icke vara kan man diskutera. Lite fakta kan kanske vara intressant. Teoretisk sett kan ett vindkarftverk bara utnyttja 33% utav den energin som finns i vinden. Till detta kommer det då förluster.

Det går inte att tillverka blad till vindkarftverken som kan utnyttja de befintliga 33% i vind. Vinden kan vara turbulent i området. Växellådan och generatorn har förluster. Omformningen utav elen till nätet har förluster mm.
Sedan kommer ekonomiska aspekter till.
Kostnad för anslutningen till nätet och eventuellt en ombyggnad av nätet så att variationerna vid elproduktionen kan jämnas ut.
Slutligen när vi här i Norden behöver elen som mest dvs vintertid
så blåser det inte så mycket som när det är vår och höst.
Vindkraften är en mycket dyr el för konsumenterna och den hade varit dyrare om inte staten subventionerar produktion.

Så varför inte lägga pengarna och tiden på något bättre alternativ? (vad det nu kan vara för något)

The Lighthouse
 
MIn man påpekade för ett tag sedan - där vindkraft byggs är lågprisområden eller landet rättare sagt i synnerhet..de är fula, de låter, de använder metaller som är svåråtkomliga vad jag läst på miljönytt, de dödar flygande fän av alla de slag, de sägs skapa en ohälsosam miljö för de som märker av en miljö med allt för mycket elkraft såsom även master gör dvs för elkänsliga och i stadsmiljö är det nästintill omöjlilgt att få tillstånd byggande av dessa verk..

dock är min man för små vindturbiner som kan nyttjas med per dygn än dessa giganter..

avseende buller fick vi till del att bo bredvid en olaglig motorcrossbana var endast buller det som sades skada miljön trots att de utförde dessa konststycken på bar jordbruksmarksmiljö som strider mot en annan miljölag att det inte anses tillåtet att nyttja bar mark för terrängfordon!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.